Spaghetti Bolognese merupakan salah satu masakan tradisional orang Itali yang dimakan bersama-sama sos daging. Bolognese mempunyai rasa masam tomato dan digabungkan dengan mi spageti yang sangat digemari oleh orang Melayu khususnya anak-anak muda.
Namun demikian, mungkin ramai antara anda yang suka makan bolognese tetapi kebanyakan bolognese yang dijual terlalu mahal dan mungkin juga mempunyai rasa yang terlampau masam. Kalau nak masak sendiri, risau pula ada rasa kurang dan serba tak kena dengan tekak.
Jangan bimbang, pada perkongsian resipi kali ini, seorang warga group Masak Apa Hari Ini (MAHN), Mizez Zack Sabri ada berkongsikan satu resepi Beef Bolognese yang lain daripada lain.
Selalu orang akan pakai sos instant bolognese terus, tetapi pada perkongsian kali ini sos yang digunakan bukanlah sos bolognese tetapi beberapa gabungan sos-sos lain sehingga menjadikan ia seperti bolognese.
Hampir 5k Perkongsian, Wanita Kongsi Resipi Beef Bolognese

Beef Bolognese Ticer Zack is done. Antara signature dish saya setiap kali potluck dan masak untuk family.
Nah resipi… Kali ni saya snap gambo satu-satu untuk memudahkan kome tengok bahan dan cara masak ye… Masaknya senang je… Cuma nak sediakan bahan je ambik masa sikit… Mohhh kita! Dalam gambo untuk sukatan 2 paket angel hair tapi yang saya bagi ni bahan-bahan untuk sepaket angel hair boleh makan anggaran 8-10 orang ya… Saya halalkan dunia akhirat resipi ni untuk kome masak dan makan sekeluarga atau dengan kawan-kawan… Selamat mencuba!
Sepaket Angel Hair @ Spageti direbus
Prego Cendawan Hijau 1
Prego Cheese & Herbs 1
Bawang putih 8 ulas dicincang
Bawang holland 1 bijik potong dadu
Capsicum 1 potong dadu
Daging kisar 1 paket 400g
Sosej Ayamas Mushroom 3 ketoi dihiris bulat²
Mixed herbs 1 sudu
Sos cili Kimball 3 sudu
Gula 2 sudu
Garam 1 sudu
Minyak masak 1 senduk
Untuk keterangan lebih jelas, boleh ikuti turutan gambar berserta kapsyen di bawah ini.

Ni saya masak untuk 2 paket angel hair…boleh makan untuk 20 orang… Kalo untuk sepaket spageti @ angel hair @ fettuccine, guna 1 tin kuning + 1 tin hijau ya

Boleh guna brand Ramly @ Azmy @ Saudi Gold… Nak gantikan daging kepada ayam kisar pon boleh

Kalo guna sosej biasa pun okey tapi sosej cendawan lagi sedap!

Sosej dihiris bulat

Capsicum dipotong dadu.. Kalo yang hijau lagi sedap tapi aritu yang hijau dah habis… Jadi saya rembat jelah yang merah kehijauan

Bawang holland dipotong dadu

Sebelum ni guna Sos Life dalam paket tapi sekarang dah susah sangat nak dapat jadi saya tukar kepada Sos Kimball..masih sedap

Bawang putih cincang

Mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang putih cincang sampai kekuningan

Kemudian masukkan bawang Holland dan tumis sampai layu

Pastu masukkan daging kisar…api sederhana ja ya..

Bila warna daging dah berubah, baru masukkan sosej yang dihiris…

Kemudian masukkan kedua-dua jenis Sos prego..

Masukkan air satu tin…kocak-kocak air dalam tin supaya dapat masukkan juga sos pasta yang terlekat dalam tin

Dah kacau sebati, masukkan 3 sudu sos cili

Kemudian masukkan 1 sudu besar mixed herbs…

Macam ni rupa kuah bila dah masukkan mixed herbs

Masukkan gula 2 sudu..kalo tak suka rasa manis, masukkan 1 sudu je

Masukkan garam secukup rasa anda ya

Bila kuah Bolognese dah secukup rasa, baru masukkan capsicum yang dipotong dadu… kacau seminit dah siap…

Kuah Beef Bolognese dah siap

Saya prefer makan dengan angel hair sebab lebih halus dan tak muak… ada orang memang suka spageti dan fettuccine… terpulang dengan selera masing-masing…
Sumber: Mizez Zack Sabri melalui Masak Apa Hari Ini