Siakap Keli
kuku hitam punca penyakit
Kredit: Hello Doktor

Kuku Hitam Berdaki Boleh Sebabkan Empat Penyakit Termasuk Jangkitan Salur Darah

Kuku yang kotor berwarna hitam dan berdaki boleh menjadi punca pelbagai penyakit yang berbahaya kepada seseorang. Mana tidaknya, bahagian kuku itu jugalah yang masuk ke mulut kita ketika makan menggunakan tangan setiap hari.

Bagi mereka yang merasakan bahawa penjagaan kuku tidaklah sepenting penjagaan bahagian tubuh lain, perkongsian oleh Portal kesihatan, Hello Doktor mengenai punca empat penyakit daripada kuku yang kotor dan hitam mungkin boleh membuka mata ramai.

Bukan sekadar penyakit remeh, kuku hitam dan berdaki boleh menjadi punca jangkitan pada salur darah yang boleh membawa kepada keadaan yang parah sekiranya tidak dirawat.

Daki yang wujud di dalam hujung kuku anda itu adalah hasil kumpulan kotoran dari persekitaran. Berita lebih buruk, ia mungkin penuh dengan mikroorganisme.

Dari mana muncul ‘daki’ dalam kuku anda itu?

Jika anda perasan, daki yang wujud di dalam hujung kuku anda itu akan muncul tanpa sedar. Jika ia tidak dikorek atau dicongkel keluar, maka daki ini juga tidak akan hilang.

Ya, anda mungkin benar jika sangka ia adalah hasil kumpulan kotoran daripada persekitaran terutama apabila jari tangan anda kerap menggaru, menggosok atau menyentuh sesuatu.

Sebenarnya, punca utama ia wujud adalah daripada serpihan atau lebihan keratin dari dinding kuku anda sendiri. Dalam erti kata yang lain, ia mungkin adalah perkara normal.

Kredit: Hello Doktor

“Selain daripada keratin, kewujudan daki dalam kuku juga adalah akibat sel kulit mati daripada daging di bawah kuku yang terbuang lalu terkumpul di tempat sama”, jelas Pakar Dermatologi, Dr Dana Stern.

Sekiranya daki itu disebabkan oleh 2 proses di atas tadi, maka ia adalah normal. Apa yang akan jadi masalah adalah apabila wujud juga anasir ‘jahat’ lain di dalam kuku anda.

Wujud juga anasir lain di dalam kuku?

Seperti mana yang kami telah kata di atas tadi, kuku kotor dengan daki adalah akibat daripada persekitaran. Tambahan lagi jika jari dan tangan anda itu kerap digunakan.

Tabiat menggaru, menggosok dan menyentuh sesuatu yang kotor akan jadi punca bendasing seperti bakteria untuk memasuki hujung kuku anda dan menjadikan ia habitat.

Begitu juga dengan tabiat menggigit kuku atau menghisap jari. Ia turut boleh jadi punca bakteria yang lama wujud di dalam mulut berpindah ke dalam kuku dan seterusnya menjadi daki.

Antara jenis bakteria yang mungkin boleh wujud dan tinggal di dalam kuku kotor ialah Pseudomonas, Klebsiella, Candida parapsilosis, Salmonella dan E. coli.

Pelbagai penyakit punca daripada kuku yang kotor!

Bukan sahaja ia akan buat kuku kotor, hitam, buruk dan busuk, malah daki pada hujung kuku yang mungkin penuh dengan bakteria ini juga boleh menjadi punca kepada pelbagai penyakit.

Kredit: Hello Doktor

Penyakit yang punca daripada kuku yang kotor dan hitam

1. Infeksi pada kuku

Pertama sekali, bakteria jenis Pseudomonas boleh jadi punca infeksi pada kuku terutama buat individu yang gemar pakai kuku palsu. Ini kerana bakteria ini boleh terperangkap.

Infeksi ini akan membuatkan kuku kelihatan seperti berwarna hijau atau hitam seakan ia sedang lebam. Kesannya, kuku anda mungkin terpaksa dibuang jika terlalu teruk.

2. Infeksi salur kencing, penyakit yang berpunca daripada kuku yang kotor

Bakteria jenis Klebsiella pula boleh jadi punca jangkitan pada salur kencing apabila ia masuk ke dalam tubuh badan melalui makanan dan minuman yang diambil individu.

3. Infeksi salur darah

Bakteria jenis Candida parapsilosis juga boleh jadi punca jangkitan pada salur darah apabila ia masuk ke dalam tubuh badan melalui makanan dan minuman yang diambil individu.

4. Keracunan

Merupakan kondisi yang paling bahaya, kewujudan bakteria pada kuku kotor ini turut boleh jadi punca keracunan makanan apabila ia disentuh dan diambil guna tangan.

Bakteria dalang keracunan tersebut adalah tidak lain dan tidak bukan Salmonella serta E. coli. Kesannya, anda mungkin akan sakit perut, cirit-birit dan muntah-muntah.

Dalam pada itu, bakteria-bakteria ini juga akan beri kesan yang buruk kepada organ dalam tubuh badan lain seperti tekak, kerongkong, gusi, gigi, lidah serta lain-lain.

Maka, sila jaga kuku anda dengan baik…

Kredit: Hello Doktor

Menurut kajian Infectious Disease Society of America, didapati bahawa individu yang simpan kuku panjang (lebih daripada 3 mm) mempunyai bakteria di dalam kuku mereka itu.

Dalam usaha untuk elak mikroorganisme ini wujud di dalam kuku, anda perlu potong kuku pada kadar dan tempoh yang sesuai. Caranya juga perlu tepat agar tiada kesan lain.

Dalam pada itu, jagalah kebersihan dan kecantikan kuku seperti mana anda menjaga wajah dan kulit badan yang lain. Ingatlah, kuku itu cerminan kepada personaliti individu!

Sumber: Hello Doktor

Akhmar Ikmal