Kenali 13 jenis kurma yang cukup popular dan sering menjadi pilihan utama sebagai juadah berbuka puasa sepanjang dalam bulan Ramadan.
Kurma ialah sejenis buah yang dianggap sebagai makanan “super” kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk bersifat menyembuhkan. Buah kurma ini juga mempunyai rasa manis yang unik.
Tambahan pula, pokoknya boleh didapati terutamanya di kawasan tropika seperti Arab Saudi. Kebanyakan kurma yang dijual di pasaran telah dikeringkan dan rupanya mungkin berwarna perang keemasan.
Pelbagai jenis kurma telah menjadi buah ruji di kawasan Timur Tengah selama lebih 1,000 tahun. Buah kurma mempunyai bentuk yang memanjang atau bujur dan warnanya boleh terdiri daripada warna merah terang hingga kuning terang, bergantung kepada jenisnya.
Selain itu, setiap pokok kurma juga dikatakan mengambil masa empat hingga lapan tahun untuk berbuah selepas ditanam.
Kenali 13 jenis kurma yang berbeza
Anda mungkin tertanya-tanya perbezaan jenis kurma yang tersedia di luar sana. Untuk pengetahuan, variasi kurma telah berkembang disebabkan teknologi baru dan teknik penanaman.
Anda juga mungkin mendapati terdapat pelbagai variasi kurma seperti kurma lembut, kurma coklat, kurma kering atau separuh kering yang disebabkan proses pematangan.
Selain itu, kurma juga memberikan rasa yang manis, perbezaan warna, tekstur dan kualiti, serta memberikan manfaat kesihatan jika sering diamalkan.
Justeru, Siakap Keli kali ini ingin berkongsi mengenai 13 jenis kurma yang sering terdapat di pasaran dan dimakan oleh kebanyakan 0rang. Jom lihat senarai di bawah.
1. Kurma Medjool

Kurma ini digemari kerana kemanisan semulajadinya, namun jika anda ingin rasa karamel yang lebih banyak daripada jenis lain dan setanding dengan kurma Deglet Noor, kurma Medjool adalah jawapannya.
Kurma Medjool ini mempunyai buah yang lebih besar dan lebih gelap. Buah ini berasal dari Maghribi tetapi ia juga ditanam di kawasan Timur Tengah, Asia Selatan, Amerika Syarikat dan Afrika Utara.
Oleh kerana ia dijual dalam keadaan kering tetapi tidak terhidrat, kurma Medjool mempunyai tekstur yang lembut dan melekit. Semasa ia dikeringkan lagi, paras gulanya juga meningkat dan turut mempengaruhi tahap kemanisan kurma ini. Anda juga tidak memerlukan produk gula lagi.
Kurma jenis ini menawarkan jumlah serat yang tinggi dan pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B6, tembaga, besi, kalium dan magnesium. Kurma ini juga memberikan kandungan kalsium yang lebih tinggi berbanding kurma lain.
Walaupun kurma ini mempunyai tahap gula semulajadi yang lebih tinggi apabila ia masak, tetapi ia juga mempunyai indeks glisemik yang rendah yang tidak menyebabkan peningkatan mendadak paras gula dalam darah.
Namun anda harus berhati-hati dengan pengambilannya, kerana ia mempunyai jumlah kalori yang tinggi yang mungkin boleh menjejaskan berat badan anda kelak jika dimakan secara tidak terkawal.
2. Kurma Barhi

Kurma Barhi mempunyai tekstur yang lembut, kenyal dan merupakan buah kurma yang kecil dan bulat. Ia juga mempunyai rasa seperti mentega-scotch dan manis, serupa dengan perisa karamel. Apabila ia masak, Barhi akan bertukar menjadi warna kulit coklat.
Jika anda mencari komponen pemakanannya, kurma barhi mempunyai vitamin B, serat, kalium, zat besi, flavonoid dan antioksidan. Anda boleh menggunakan kurma ini untuk memaniskan apa sahaja dan menjimatkan penggunaan gula halus.
3. Kurma Deglet Noor

Kurma Deglet Noor merupakan salah satu kurma popular yang sedang dihasilkan secara komersial di kawasan Timur Tengah seperti Arab Saudi dan Amerika Syarikat. Kurma ini adalah jenis separa kering dengan tekstur yang sedikit rangup, namun masih lentur jika dikunyah.
Seperti kurma yang lain, kurma ini merupakan sumber yang kaya dengan vitamin dan mineral penting seperti serat, zat besi, kalium, vitamin B, flavonoid dan antioksidan. Anda boleh menjumpai Deglet Noor yang digunakan dalam kebanyakan pastri dan makanan istimewa yang dibakar kerana rasa manisnya yang ringan dan isinya pejal.
4. Kurma Sukkari

Kurma Sukkari merupakan salah satu jenis yang digemari ramai kerana nilai pemakanan faedah kesihatannya serta harga yang murah. Kurma ini mungkin menjadi antara jenis kurma yang sering terdapat di pasar tani di Arab Saudi. Penampilannya boleh menjadi coklat keemasan dengan kulit yang layu.
Jika anda sedang mencari makanan yang sihat, kurma ini adalah pilihan tepat. Kurma Sukkari juga terdapat pada pertengahan musim luruh. Kurma ini mempunyai serat, vitamin dan nutrien. Ia juga menyediakan kulit yang sihat dengan mengekalkan kelembapannya.
5. Kurma Ajwa

Kurma Ajwa ini ditanam secara eksklusif di Madinah dan Arab Saudi. Warna kulitnya boleh terdiri daripada warna coklat gelap hingga hampir hitam. Rasa dan tekstur kurma Ajwa lembut dan rasanya seperti buah prune. Ia juga antara kurma yang terbaik daripada kategori kurma kering.
Walaupun kurma jenis ini mungkin agak mahal, namun ia juga memberi manfaat pemakanan yang tinggi. Hal ini kerana vitamin dan mineral yang terdapat pada kurma ini menggalakkan kesihatan jantung, tulang yang sihat, mencegah kerosakan gigi dan mengawal paras gula dalam darah kerana indeks glisemiknya yang rendah, serta meningkatkan sistem imun.
6. Kurma Thoory

Kurma ini juga dikenali sebagai kurma roti kerana ia sering digunakan dalam pastri. Thoory mempunyai rasa separa manis dan pedas dengan tekstur pejal dan seperti pastri. Ia adalah variasi kurma jenis kering yang mempunyai komposisi lebih kering jika dibandingkan dengan beberapa kurma lain.
Ia adalah makanan ringan yang bagus kerana teksturnya yang tidak melekit. Hanya diingatkan bahawa ia kurang digemari oleh semua orang. Walau bagaimanapun, kulit dan isi luar yang keras menjadikannya baik untuk jangka hayat yang lebih lama.
7. Kurma Amber

Kurma Amber ialah jenis buah kurma kering yang lembut dan berisi serta merupakan salah satu kurma yang paling terkenal kerana saiznya. Kurma Amber dinamakan kerana warna amber dan rupa kulitnya. Ia dipanggil Amber di beberapa tempat di dunia.
Amber mempunyai rasa manis yang sederhana dan rasa pedas. Amber juga digunakan dalam banyak perkara seperti rawatan kecantikan, pemakanan dan penurunan berat badan. Kurma ini membekalkan beberapa nutrien penting seperti mangan, vitamin B6, asid Folik, kalsium, magnesium, sulfur, iron, kalium, dan fosforus.
8. Kurma Halawy

Variasi kurma ini pula berasal daripada jenis lembut dan mempunyai isi yang tebal dengan tekstur kenyal seperti karamel dan rasa manis. Kulit kurma Halawy boleh terdiri daripada kuning hingga amber dan mempunyai rupa berkedut. Ia juga merupakan jenis kurma berwarna amber dengan rupa yang serupa dengan Deglet Noor.
Halawy, atau kurma Halawi, juga merupakan sumber serat yang baik, ditambah dengan kandungan zat besi, vitamin B, asid amino, kalium, flavonoid dan antioksidan yang kaya. Ia dipercayai subur pada musim luruh dan boleh didapati di kebanyakan kedai runcit dan pasar raya.
9. Kurma Zahidi

Diperkenalkan sekitar tahun 1900an, Zahidi diterjemahkan sebagai kuantiti yang kecil atau ‘bangsawan’. Buahnya bersaiz sederhana, bulat dengan warna daging coklat keemasan apabila masak.
Seperti kurma jenis lain, Zahidi juga berkhasiat kerana ia mengandungi tahap zat besi, kalium, vitamin B, flavonoid, antioksidan dan variasi asid amino yang tinggi.
10. Kurma Khola

Kurma Khola sangat manis dan lembut, selain memiliki rasa kopi yang hampir seperti sirap. Kulitnya mempunyai ruang antara kulit dan isi tetapi mempunyai tekstur yang tidak melekit. Khola paling sesuai digandingkan dengan kopi atau teh.
Jika anda ingin menghentikan pembelian gula dan pemanis semulajadi, kurma ini sememangnya sesuai kerana nilai nutrisi yang dikandunginya secara semulajadi.
11. Kurma Mabroom

Jika anda mencari kurma kering yang lembut, maka Mabroom adalah pilihannya. Kurma Mabroom mempunyai warna merah maroon gelap dengan bentuk memanjang. Ia juga mempunyai isi yang manis dan kenyal. Kulit kurma ini adalah seakan lut sinar dan berwarna coklat.
Bagi mereka yang mencari hidangan yang lazat dan sihat, kurma ini adalah pilihan tepat. Jika anda menyimpannya di dalam peti sejuk, anda tidak boleh memakannya terus kerana ia lebih baik dimakan pada suhu bilik.
12. Kurma Safawi

Kurma ini berasal dari Madinah di Arab Saudi, namun anda juga boleh menemuinya di wilayah Al Qaseem. Kurma ini tergolong dalam jenis kurma yang lembut dan lembap dengan warna hitam pekat tertentu. Ia berbentuk sederhana dan panjang dengan struktur dan rasa yang halus.
Sama seperti kebanyakan jenis kurma, Safawi juga kaya dengan nutrien, mineral, vitamin, serat, antioksidan dan flavonoid yang tinggi. Ia juga dipercayai boleh membantu dalam merawat beberapa penyakit.
13. Kurma Iteema

Kurma yang sangat manis dan bersaiz besar ini datang dari Algeria. Ia mempunyai warna amber dengan buah berbentuk bujur. Jika anda salah seorang daripada mereka yang tidak sabar-sabar untuk mendapatkan jenis kurma yang lazat ini, anda juga boleh mencarinya semasa musim gugur.
Kurma ini juga mengandungi nutrien dan vitamin yang hampir sama daripada kurma lain pada jenis kurma ini. Jadikan ia sebagai pemanis untuk teh atau kopi anda, atau tambahkannya pada snek kegemaran anda.
Sumber: Asian Recipe