Siakap Keli

MCIS Life MWM Terus Memperkasakan Wanita Selepas 10 Tahun

Petaling Jaya, 25th Mei 2022: MCIS Life Malaysia Women Marathon (MWM) bermula sedekad lalu dengan matlamat adalah untuk menggalakkan wanita meraikan Hari Wanita Antarabangsa melalui sukan, kerana gaya hidup aktif secara fizikal boleh mewujudkan minda dan harga diri yang lebih sihat, yang amat diperlukan untuk memperkasakan wanita. Kini, acara yang memberi lebih perhatian dalam menjalani gaya hidup holistik selain mendidik orang ramai tentang kesaksamaan jantina serta hak wanita.

“Secara tradisi, kami menandakan Hari Wanita Antarabangsa dengan melancarkan larian yang meraikan kepentingan kesihatan yang baik, gaya hidup yang seimbang dan menghormati wanita atas pencapaian sepanjang hayat mereka,” kata ketua pegawai eksekutif dan pengarah urusan MCIS Life Prasheem Seebran.

“Selama bertahun-tahun, acara kami telah memberikan tujuan yang lebih besar untuk mendidik orang ramai tentang kesaksamaan jantina dan juga memberi lebih perhatian untuk menjalani gaya hidup holistik serta mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu untuk menguruskan penyakit yang boleh dicegah melalui pemeriksaan awal,” pengasas MCIS Life MWM, Karen Loh.

“Tahun ini, larian fizikal akan diadakan di Selangor, Perak dan Johor dengan kelainan kerana kami membolehkan 500 pelari pertama menerima saringan kanser secara percuma hasil kerjasama strategik kami dengan National Cancer Society Malaysia,” katanya.

Selain itu, buat pertama kalinya tahun ini, MCIS Life MWM 2022 membenarkan lelaki bertanding dalam larian tradisional wanita sahaja ini dalam edisi akan datang.

Keputusan ini dibuat untuk memupuk keterangkuman, dan juga untuk menggalakkan lelaki menunjukkan sokongan mereka terhadap hak wanita dan kesaksamaan jantina.

MCIS Life MWM 2022 adalah larian fizikal pertama yang diadakan sejak sekatan pandemik bermula pada 2020 yang menawarkan hadiah wang tunai untuk para pemenang.

Acara itu, yang kini memasuki tahun kesepuluh, bermula pada 2013 di Shah Alam dan telah menunjukkan kemajuan yang baik, dengan lebih ramai peserta menarik setiap tahun, kecuali pada 2020 apabila ia tidak dapat diadakan kerana wabak itu.
Bagaimanapun, ia terpaksa dihadkan kepada hanya 1,000 peserta dalam larian fizikal tahun ini, memandangkan walaupun SOP Covid-19 telah ditarik balik, pihak penganjur tetap ingin mengutamakan keselamatan dan mengekalkan penjarakan sosial.

Maraton penuh itu akan disiapkan melalui dua gelung sejauh 21km di sekitar Petaling Jaya, yang bermula dan berakhir di Padang Timur.

Karen berkata bahawa objektif maraton ini adalah untuk meraikan kekuatan dan keazaman wanita dalam membangunkan keluarga, negara dan dunia mereka, dan dalam hal itu, acara itu mewujudkan platform untuk wanita berkumpul dan meraikan Hari Wanita Antarabangsa.

Marathon itu menampilkan kategori Marathon Penuh (42km), Half Marathon (21km) dan 10km, serta larian maya, yang terbuka kepada peserta tanpa had, bagi mereka yang memilih untuk tidak menghadiri komponen fizikal.

Selepas siri PJ pada 29 Mei, MCIS Life MWM 2022 akan berlangsung di Ipoh pada 31 Julai, diikuti Iskandar Puteri, Johor pada 2 Oktober.

Yuran pendaftaran untuk acara fizikal tersebut adalah antara RM50 dan RM60.

Butiran lanjut, lihat MalaysiaWomenMarathon di Facebook.

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

" "