Siakap Keli
hidup sedang bercinta

Awek Asyik Nak Makan Kat Restoran? Lelaki Kena Tahu ‘Taktik’ Ni Kalau Nak ‘Dating’ Dengan Jimat

Indah sungguh ya bila hidup sedang bercinta ni. Semua jadi berseri-seri. Tapi, tak boleh disangkal juga yang setiap pasangan mesti ada masa senang dan susahnya. Bagi pasangan kekasih, pelbagai ragam yang kita boleh lihat sendiri dalam dunia sekarang.

Sebagai contoh, ada yang tak kisah ‘dating’ di mana-mana tempat dan ada juga yang jadi sangat teliti apabila memilih destinasi yang hendak dituju. Selain ‘dating’, sama juga la apabila nak keluar makan.

Sesetengah orang tak kisah makan di warung dan ada juga yang hanya makan di restoran. Cuba kalau korang berada dalam situasi macam tu dalam hidup korang sendiri, dapat kekasih yang asyik nak makan kat restoran je. Apa yang korang akan lakukan?

Bukan apa, kalau makan kat restoran memang la sedap di mulut tapi agak tinggi harganya dan menyeksakan di dompet. Kita sebagai lelaki ni kalau boleh nak saving duit kahwin lagi. Kalau dah setiap kali dating nak ke restoran, boleh ‘koyak’ juga sebenarnya.

Untuk korang yang tak tau, ada je cara yang korang boleh buat kalau awek asyik nak makan kat restoran. Taktik ni boleh dikatakan ‘win-win situation’ di mana si kekasih akan seronok dan korang pun boleh rasa berpuas hati.

Taktik yang dimaksudkan adalah dengan menggunakan cara pembayaran yang berbeza. Jika sebelum ni korang bayar gunakan cash, apa kata setiap kali dating di restoran korang bayar gunakan Shopeepay. Mudah sangat kan. 

Bukan apa, sebab kalau bayar guna ShopeePay, korang boleh dapat banyak diskaun, jadi selamatlah poket korang.

 

Tambahan pula, pada setiap 1hb setiap bulan adalah ShopeePay Day. Jadi untuk 1 September ni, korang boleh dapatkan tambahan diskaun sehingga 50% untuk e-Vouchers dari restoran-restoran berikut:

1) Baskin Robbins

Tambahan diskaun sehingga 50% + Diskaun sehingga 30% apabila menggunakan e-Vouchers Baskin Robbins.

2) Secret Recipe

Tambahan diskaun sehingga 50% + Diskaun sebanyak 15% untuk Premium dan juga Regular Whole Cake dengan e-Vouchers.

3) Kenny Rogers Roasters

Tambahan diskaun sehingga 50% + e-Vouchers Kenny Rogers Roasters bermula dari RM1.88 apabila menggunakan ShopeePay e-Vouchers.

4) Pizza Hut

Tambahan diskaun sehingga 50% + Diskaun sehingga 50% untuk MyBox Classic e-Vouchers.

5) Domino’s Pizza

Tambahan diskaun sehingga 50% + Dapat 2 pizza saiz Regular dan juga Fabulous Four dengan harga RM49.90 menggunakan e-Vouchers.

6) Salad Atelier

Tambahan diskaun sehingga 50% + Diskaun sehingga 40% untuk 2 set Green Curry Chicken Poke dengan e-Vouchers.

Haa, bukan main banyak lagi pilihan makanan sedap-sedap yang korang boleh pilih. Jadi, lepas ni tak perlu dah risau lagi kalau perlu gunakan kos yang tinggi untuk bahagiakan bakal pasangan hidup korang tu.

Kalau tak cukup dengan belanja makan, korang boleh je bagi hadiah kat kekasih korang tu dengan barang-barang yang agak mahal. Tapi, dengan harga yang lebih murah. Seronok betul!

Nak tahu macam mana?

Caranya ialah dengan membuat pembelian ketika ShopeePay Day iaitu pada hari pertama setiap bulan. Ingat tau korang, HARI PERTAMA SETIAP BULAN.

Pada hari tersebut, korang boleh dapat pelbagai potongan diskaun yang best-best dan juga boleh dapat Shopee Coins tau!

1) Diskaun sehingga 50% apabila menggunakan e-Vouchers.

 • Diskaun yang korang boleh dapat ni sebenarnya baru sahaja diperkenalkan oleh Shopee. Untuk lebih spesifik, diskaun ni akan secara rasminya bermula pada 1 September 2022 untuk ShopeePay Day nanti.
 • Baucer diskaun eksklusif sebanyak 50% hanya terhad pada pukul 12AM – 2AM dan juga 12PM – 2PM sahaja.
 • Baucer diskaun sehingga 30% pula akan tersedia pada waktu biasa.
 • Untuk satu hari sahaja, 1 September, e-Vouchers ni membolehkan korang semua untuk shopping sakan dengan harga yang sangat murah. Mana taknya, berbelanja dengan e-Vouchers sedia ada pon dah murah, kalau guna waktu ShopeePay Day ni bertambah-tambah la murah dia kan.

2) 100% Prepaid Cashback

 • Korang juga boleh dapat 100% Cashback apabila korang membuat prepaid top up dan checkout dengan ShopeePay di sini.
 • Topup dengan jumlah minimum sebanyak RM10 antara waktu 2PM – 4PM dan juga 6PM – 8PM. Kemudian, berpeluang untuk mendapat RM10 cashback.

3) Transfer & Win 999,999 Shopee Coins

 • Buat 1 transaksi pemindahan serendah RM1 dengan menggunakan ShopeePay dan berpeluang untuk menang Shopee Coins sebanyak 999,999.

Selain semua promosi menarik ni, ShopeePay juga berkolaborasi bersama Google untuk memberikan korang semua penjimatan yang lebih banyak lagi apabila korang nak membeli belah. Kolaborasi tersebut ialah:

ShopeePay X Google Play

 • Akan bermula pada 15 September 2022
 • Untuk pembelian kali pertama menggunakan Google Play
 • Mendapat RM3 cashback selepas berbelanja seminima RM3 dan checkout menggunakan ShopeePay

Untuk pembaca-pembaca Siakap Keli yang tersayang, korang semua boleh la menggunakan code ni sebelum checkout ya. Siakap Keli voucher code: [SHPXSIAKAPKELI].

 • Nikmati DISKAUN 50% baucar diskaun dan terhad pada RM3 apabila korang membuat pembayaran Prabayar, Bil & Tiket pertama korang di Shopee.
 • Sila gunakan baucar sebelum 1 September 2022, terhad kepada 500 pengguna pertama sahaja.

Menarik dan yang penting sekali menjimatkan bukan semua promosi-promosi ni. Tunggu apa lagi korang, cepat-cepat klik link ni dan tebus baucer-baucer menarik tu sekarang juga!

Nor Fakhry