Siakap Keli
Gambar: David Sinclair via CBS News

Saintis Dakwa Berjaya Mudakan Tikus Yang Sudah Tua

Saintis Dakwa Berjaya Mudakan Tikus Yang Sudah Tua

Kajian di makmal Boston mendapati tikus tua yang buta telah mendapat melihat semula, mengembangkan otak yang lebih bijak dan lebih muda serta membina otot dan tisu buah pinggang yang lebih sihat.

Sementara itu, tikus muda pula dilaporkan mempunyai umur pramatang dengan hasil yang memusnahkan hampir setiap tisu dalam badan mereka.

Eksperimen itu berjaya menunjukkan penuaan adalah proses yang boleh diterbalikkan, yang mampu didorong ke hadapan dan ke belakang sesuka hati, menurut pakar anti-penuaan, David Sinclair, seorang profesor genetik di Institut Blavatnik di Sekolah Perubatan Harvard dan pengarah bersama Pusat Paul F. Glenn untuk Penyelidikan Biologi Penuaan.

Eksperimen gabungan yang diterbitkan buat kali pertama dalam jurnal Cell mencabar kepercayaan saintifik penuaan adalah hasil daripada mutasi genetik yang menjejaskan DNA manusia, mewujudkan tempat tisu yang rosak yang boleh membawa kepada kemudaratan, penyakit dan kematian.

Baca: Kebanyakan ‘Owner’ Terlepas Pandang, 5 Perkara Penting Kena Teliti Sebelum Perbaharui Insurans Motosikal

“Ia bukan sampah, bukan kerosakan yang menyebabkan kita menjadi tua,” kata Sinclair.

“Kami percaya ia adalah kehilangan keupayaan sel untuk membaca DNA asalnya sehingga ia lupa cara berfungsi dengan cara yang sama seperti komputer lama yang boleh menghidupkan perisian yang rosak, saya memanggilnya teori maklumat tentang penuaan,” katanya.

Jae Hyun Yang, rakan penyelidik genetik di Sinclair Lab yang menyelidik kajian itu berkata dia menjangkakan penemuan itu akan mengubah cara manusia melihat proses penuaan dan mendekati rawatan penyakit yang berkaitan dengan penuaan.

Perubahan epigenetik mengawal penuaan

Walaupun DNA boleh dilihat sebagai komponen utama dalam badan, epigenome ialah perisian.

Epigenes adalah protein dan bahan kimia yang duduk seperti bintik-bintik pada setiap gen, menunggu untuk memberitahu gen ‘apa yang perlu dilakukan, di mana untuk melakukan dan bila untuk melakukannya’, menurut Insititut Penyelidikan Genom Manusia Kebangsaan.

Epigenome benar-benar telah menghidupkan dan mematikan gen. Proses itu boleh berlaku disebabkan oleh pencemaran, toksin alam sekitar dan tingkah laku manusia seperti merokok atau mengalami kekurangan tidur yang kronik.

Menurut Sinclair, ia sama juga seperti komputer, proses selular menjadi rosak apabila lebih banyak DNA rosak.

“Panik sel, dan protein yang biasanya akan mengawal gen terganggu dengan pergi dan membaiki DNA,” jelasnya.

Dalam erti kata lain, kepingan selular kehilangan arah pulang, sama seperti seseorang yang menghidapi Alzheimer.

Penemuan yang menakjubkan ialah terdapat salinan sandaran perisian dalam badan yang boleh ditetapkan semula, menurut Sinclair.

“Kami menunjukkan sebab perisian itu rosak dan cara kami boleh menghidupkan semula sistem dengan mengetik suis tetapan semula yang memulihkan keupayaan sel untuk membaca genom dengan betul,” jelasnya.

Sinclair menambah ia tidak kira sama ada badan itu berusia 50 atau 75 tahun, apabila proses itu dicetuskan, badan akan ingat bagaimana untuk menjana semula dan akan menjadi muda semula.

“Sekarang, kita belum tahu lagi apa perisian itu. Pada ketika ini, kami hanya tahu kami boleh menukar suis,” katanya.

Tahun penyelidikan

Pemburuan suis bermula apabila Sinclair adalah seorang pelajar siswazah, sebahagian daripada pasukan di Massachusetts Institute of Technology yang menemui kewujudan gen untuk mengawal penuaan dalam yis.

Memetik CNN, gen itu wujud dalam semua makhluk, jadi harus ada cara untuk melakukan perkara yang sama pada manusia.

Untuk menguji teori itu, dia mula cuba mempercepatkan penuaan pada tikus tanpa menyebabkan mutasi atau kanser.

“Kami mula mengkaji tikus itu ketika saya berumur 39 tahun dan kini sudah berusia 53 tahun, kami telah mengkaji tikus sejak daripada itu,” kata Sinclair.

“Jika teori penuaan maklumat itu adalah salah, maka kita akan mendapat sama ada tikus mati, tikus biasa, tikus penuaan atau tikus yang menghidap kanser,” jelasnya.

Dengan bantuan saintis lain, Sinclair dan pasukan Harvardnya telah dapat menuakan tisu dalam otak, mata, otot, kulit dan buah pinggang tikus.

Untuk melakukan ini, pasukan Sinclair membangunkan ICE, singkatan untuk perubatan yang boleh diinduksi pada epigenome.

Daripada mengubah bahagian pengekodan DNA tikus yang boleh mencetuskan mutasi, ICE mengubah cara DNA dilipat, lapor CNN.

Pemotongan sementara dan cepat sembuh dibuat oleh ICE dengan meniru kerosakan harian daripada bahan kimia, cahaya matahari dan seumpamanya yang menyumbang kepada penuaan.

Menjadi muda semula

Ahli genetik Sinclair Lab, Yuancheng Lu mencipta campuran tiga daripada empat ‘faktor Yamanaka’, sel kulit dewasa manusia yang telah diprogramkan semula untuk berkelakuan seperti sel stem embrionik, yang mampu berkembang menjadi mana-mana sel dalam badan.

Koktel disuntik ke dalam sel ganglion retina yang rosak di bahagian belakang mata tikus buta dan dihidupkan dengan memberi makan antibiotik tikus.

“Antibiotik hanyalah alat, ia boleh jadi apa-apa bahan kimia. Hanya satu cara untuk memastikan ketiga-tiga gen itu dihidupkan,” kata Sinclair kepada CNN sebelum ini.

“Biasanya ia hanya hidup pada usia yang sangat muda, mengembangkan embrio dan kemudian mati apabila kita semakin tua,” jelasnya.

Hasilnya, tikus-tikus itu mendapat semula sebahagian besar penglihatan mereka.

Seterusnya, pasukan tersebut memulihkan sel otak, otot dan buah pinggang ke tahap yang lebih muda, menurut kajian itu.

“Salah satu kejayaan kami adalah untuk menyedari bahawa jika anda menggunakan set khusus tiga sel stem pluripoten ini, tikus tidak akan kembali ke usia sifar, yang akan menyebabkan kanser atau lebih teruk,” kata Sinclair.

“Sebaliknya, sel-sel kembali ke antara 50 peratus dan 75 peratus daripada usia asal, dan mereka berhenti dan tidak menjadi lebih muda, bagaimana sel tahu untuk melakukannya, kami masih belum faham,” katanya lagi.

Kini, pasukan Sinclair cuba mencari untuk menyampaikan suis genetik secara sama rata ke setiap sel sekaligus menjadikan tikus itu kembali muda.

“Penyampaian adalah halangan teknikal, tetapi kumpulan lain nampaknya telah berjaya,” kata Sinclair, menunjuk kepada dua kajian yang tidak diterbitkan yang nampaknya telah mengatasi masalah itu.

Dalam makmalnya, Sinclair berkata pasukannya telah menetapkan semula sel pada tikus beberapa kali dan menunjukkan bahawa penuaan boleh diterbalikkan lebih daripada sekali, dan dia kini sedang menguji tetapan semula genetik dalam primata.

Namun, beberapa dekad boleh berlalu sebelum sebarang ujian klinikal anti-penuaan pada manusia bermula, dianalisis dan ditingkatkan kepada jisim yang diperlukan jika selamat dan berjaya untuk kelulusan persekutuan.

“Kami tahu ini mungkin benar kerana orang yang telah menjalani gaya hidup sihat mempunyai umur biologi yang kurang berbanding mereka yang melakukan sebaliknya,” katanya.

Dalam pada itu, Sinclair mengatakan cara seseorang itu untuk kehidupan seharian walaupun sudah berusia sangat penting bagi melambatkan proses penuaan.

Sumber: CNN

Noorliyana Ishak