Siakap Keli
jepun sisa air loji nuklear fukushima
Kredit: Bernama

Jepun Mula Lepas Sisa Air Terawat Dari Loji Nuklear Fukushima Ke Laut Hari Ini

Jepun Mula Lepas Sisa Air Terawat Dari Loji Nuklear Fukushima Ke Laut Hari Ini

Jepun mula melepaskan sisa air radioaktif terawat daripada loji nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik bermula hari ini.

Walaupun mendapat bantahan dari negara-negara Jepun, keputusan itu diambil selepas mendapat kelulusan daripada badan pemantau nuklear PBB.

Menurut BBC, kira-kira 1.34 juta tan air telah terkumpul sejak tsunami 2011 memusnahkan loji itu. Jumlah tersebut cukup untuk mengisi sebanyak 500 kolam bersaiz Olimpik.

Air berkenaan akan dibebaskan ke laut dalam tempoh 30 tahun selepas melalui beberapa proses penapisan dan pencairan.

Sebelum ini, Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata, pihak berkuasa akan meminta operator loji untuk bersedia untuk melepaskan sisa tersebut bermula 24 Ogos, jika keadaan cuaca dan laut mengizinkan.

Kerajaan Jepun berkata bahawa tindakan melepaskan sisa air itu adalah langkah yang penting dalam proses menyahaktifkan loji berkenaan.

Proses untuk menyahaktifkan loji yang terletak di timur Jepun, kira-kira 220 km dari timur laut ibu kota, Tokyo itu difahamkan turut menelan masa yang lama dan kos yang tinggi.

Jepun telah mengumpul dan menyimpan sisa air yang tercemar di dalam tangki lebih dari sedekad. Walau bagaimanapun, ruang simpanan yang terhad tidak memungkinkan air-air itu dapat disimpan secara berterusan.

Tindakan pelepasan sisa air mendapat tentangan dari segelintir pihak

Terdahulu, rancangan untuk membebaskan sisa air tersebut mencetuskan perdebatan dalam kalangan negara Asia dan rantau Pasifik, terutamanya selepas diluluskan kerajaan Jepun dua tahun lalu.

China merupakan negara yang paling lantang bersuara mendakwa Jepun melihat lautan seperti ‘pusat kumbahan peribadinya’.

Hong Kong berkata ia akan segera mengaktifkan sekatan import kepada beberapa produk makanan Jepun. Korea Selatan dan China telah pun mengharamkan import ikan dari sekitar Fukushima.

Rancangan tersebut kemudian mendapat kelulusan daripada badan pemantau nuklear PBB pada Julai lepas. Kelulusan itu diberikan selepas mereka menyimpulkan bahawa kesan pelepasan sisa tersebut tidak memberi kesan kepada manusia dan alam sekitar.

Namun begitu, beberapa pihak termasuk golongan nelayan di rantau tersebut merasa bimbang tindakan tersebut bakal menjejaskan mata pencarian mereka.

Sekumpulan penunjuk perasaan di Tokyo pada hari Selasa turut mengadakan perhimpunan di luar kediaman rasmi Perdana Menteri, menggesa kerajaan menghentikan pelepasan itu.

Tsunami 2011 menggoncang Jepun

Pada 2011, satu insiden tsunami yang terhasil akibat gempa bumi berkekuatan 9.0 magnitud telah melanda tiga reaktor di Loji Tenaga Nuklear Fukushima Daiichi.

Peristiwa tersebut dianggap sebagai insiden nuklear terburuk di dunia selepas insiden Chernobyl yang berlaku pada 1986.

Tidak lama selepas itu, pihak berkuasa menubuhkan zon pengecualian yang terus diperluaskan apabila radiasi bocor dari loji itu, memaksa lebih 150,000 orang berpindah dari kawasan itu.

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma