Siakap Keli
Sepang 1000km Endurance Race

Tiga Kereta Toyota Dalam 5 Teratas Pada 2023 Sepang 1000km Endurance Race

SHAH ALAM, 28 NOVEMBER 2023 – Tiga kereta Toyota berada dalam lima kedudukan teratas secara keseluruhan di acara Sepang 1000KM Endurance Race (S1K) yang baru berakhir, dengan Toyota GAZOO Racing Malaysia meraih kemenangan tempat ketiga yang gagah berani selepas sembilan jam yang luar biasa mencabar di Litar Antarabangsa Petronas Sepang.

Kemenangan untuk jenama Toyota kali ini dipersembahkan oleh bekas pemula GAZOO Racing, Amer Harris dan Nabil Azlan, yang membawa Yaris mereka melintasi garisan penamat dengan jumlah 169 litar diselesaikan – 5 litar lebih unggul daripada pesaing terdekat mereka. Juara bertahan S1K, pasukan Toyota GAZOO Racing Malaysia yang terdiri daripada Tengku Djan Ley Tengku Mahaleel dan Naquib Azlan dalam Vios, menempuh perjalanan ke tempat ketiga yang heroik, layak untuk penamat dongeng.

Memiliki 3 kereta Toyota dalam lima kedudukan teratas keseluruhan sama dengan pencapaian jenama pada edisi S1K 2022 dan menandakan tahun ketiga berturut-turut jenama Toyota muncul di podium sejak menyertai S1K pada tahun 2021. Perlu diperhatikan juga bahawa semua 13 kereta Toyota – terdiri daripada 11 Vios dan 2 Yaris – yang memulakan perlumbaan berjaya menamatkannya tanpa sebarang penarikan dari grid 77 kereta. Hanya 58 kereta yang berjaya menyelesaikan perlumbaan.

“Untuk mempunyai kereta Toyota di podium selama tiga tahun berturut-turut dalam S1K, termasuk memenangi dua kemenangan keseluruhan, pastinya membuatnya sebagai hiasan di atas kek. Kebolehpercayaan telah menjadi ciri khas Toyota dengan jenama secara progresif bergerak ke arah prestasi yang didorong oleh pencapaian dalam sukan motorsport secara global dan di peringkat tempatan,” kata Presiden UMW Toyota Motor, Datuk Ravindran K.

Sepang 1000km Endurance Race

“Kedua-dua Yaris dan Vios telah menempuhi tiga tahun ujian dan cabaran di trek dan muncul sebagai pemenang, ini adalah bukti sebenar kemampuan model dan komitmen Toyota untuk membina kereta yang semakin baik bagi pelanggan kami.”

Enam tahun berlumba dalam GR Vios Challenge; tiga tahun dalam GR Vios Sprint Cup; dan tempat ke-11 dalam kategori pada tahun 2021; kemenangan keseluruhan pada tahun 2022; dan tempat ke-3 dalam S1K tahun ini juga merupakan kesimpulan yang sesuai untuk generasi Vios sebelum ini yang memberikan baton perlumbaan kepada Vios generasi ke-4 yang akan membuat debutnya dalam musim 7 GR Vios Challenge pada tahun 2024.

Vios 2023, yang dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, dibina atas platform ringan yang baru yang menggunakan reka bentuk rangka berterusan dan bahan tegangan tinggi. Ini telah menghasilkan peningkatan kekekalan dan adalah 100kg lebih ringan daripada model yang digantikan, sementara ujian awal dengan tren kuasa piawai telah menunjukkan masa pusingan yang kompetitif di sekitar litar.

“Vios direka untuk mengoptimalkan kuasa, kebolehpercayaan, dan daya tahan untuk tidak hanya menyampaikan keseronokan memandu tetapi di atas semua, untuk memberikan prestasi ini dengan selamat sama ada di jalan raya atau di bawah keadaan pertandingan yang paling mencabar,” kata Datuk Ravindran K. “Vios tetap menjadi salah satu kereta segmen B yang paling popular di pasaran dan juga telah menjadi faktor penting dalam mendorong Toyota menjadi jenama bukan kebangsaan terkemuka di Malaysia,” tambah beliau.

Sepang 1000km Endurance Race

Sementara itu, dalam GAZOO Racing Vios Enduro Cup yang berlangsung sebagai kelas individu dalam perlumbaan, trio Axle Sports iaitu Tse Kah Hing, Mikko Nassi, dan Wu Hin Lun memenangi perlumbaan untuk merebut ganjaran sebanyak RM10,000. Menamatkan di tempat ke-2, 1 litar di belakang, dan untuk RM8,000 adalah Race Rally KL iaitu Shafiq Samsudin, Ahmad Nadzrie, dan Kelvin Yap, manakala di tempat ke-3 adalah pasangan 23 Motors iaitu Abdul Miqail dan Amir Mirza yang membawa pulang ganjaran berjumlah RM6,000. Sepuluh kereta dalam kelas tersebut memulakan perlumbaan dan kesemua sepuluh menyelesaikan cabaran 9 jam dan 1000KM.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web UMW Toyota Motor (Malaysia) Sdn Bhd di www.toyota.com.my.

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa