Siakap Keli

Dakwa Disekat Berceramah, Ustaz Kazim Bakal Jual Pusat Tahfiz Al-Barakah?

Tular di media sosial baru-baru ini yang mengatakan bahawa penceramah popular tanah air, Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias yang mahu menjual pusat tahfiz yang diusahakannya, Pusat Pendidikan Al-Barakah yang terletak di Manjoi, Ipoh di Perak.

Carian kami di media sosial membawa kepada satu laman sesawang jualan atas talian di mana beberapa keping gambar yang mengiklankan kompleks tersebut untuk dijual pada haraga RM 5 juta.

Melalui beberapa kemas kini di laman facebook penceramah tersohor itu, kami mendapati bahawa beliau turut sedia maklum dengan perkembangan dan cakap-cakap mengenai penjualan pusat tahfiz miliknya.

Dato’ Ustaz Kazim bagaimanapun meminta orang ramai untuk menunggu kenyataan rasmi yang akan dibuatnya melalui satu sidang media yang tidak dinyatakan dalam kemas kini yang lebih awal.

Bagaimanapun semakan kami pada akaun facebooknya mendapati satu kemas kini lebih baru, beliau mengesahkan akan mengadakan satu sidang media khas pada 11.30 pagi, 11 Julai.

Beliau turut memberitahu bahawa sidang media tersebut akan diadakan di Dewan Annuar Mat Taib di Pusat Pendidikan Al-Barakah.

Dalam pada itu, salah satu akhbar tempatan melaporkan bahawa beliau bersetuju untuk menjual sebahagian daripada kompleks pusat pendidikan miliknya selepas mendakwa bahawa beliau disekat daripada menyampaikan ceramah hingga punca pendapatan terjejas sekaligus mengganggu operasi pusat pengajiannya.

Lapor akhbar itu lagi, akibat sekatan yang dibuat terhadapnya, pusat tahfiz tersebut menghadapi masalah kewangan hingga memaksa beliau dan pihak pengurusan terpaksa mengambil keputusan sedemikian.

Pusat tahfiz itu dikatakan memerlukan perbelanjaan kira-kira RM 150 ribu sebulan bagi memastikan operasi dan kebajikkan 100 penghuninya terjamin.

Melalui penjualan sebahagian kompleks tersebut, beliau memberitahu akhbar itu bahawa ia dapat memastikan Tadika Nurul Barakah dan Pengajian Pondok untuk dewasa dapat terus beroperasi.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.