Perubahan Iklim Membawa Kepada Penyakit Kemurungan Bermusim

Kemurungan Bermusim atau nama saintifiknya, Seasonal Affective Disorder (SAD) adalah sejenis kemurungan yang berkaitan dengan perubahan dalam musim. SAD bermula dan berakhir pada masa yang sama setiap tahun. Jika anda seperti kebanyakan orang dengan SAD, gejala-gejala anda bermula pada musim luruh dan terus ke musim sejuk, membuat anda berasa murung. SAD menyebabkan kemurungan pada musim bunga atau awal musim panas.

Gejala Kemurungan Bermusim

Dalam kebanyakan kes, Seasonal Affective Disorder muncul pada musim luruh atau awal musim sejuk dan akan pulih semasa musim panas. Dalam kedua-dua kes, gejala boleh bermula perlahan dan menjadi lebih teruk apabila masuk musim kemurungan(Rujukan 1).

Seseorang yang mengalami gejala kemurungan utama akan didiagnosis lebih lanjut untuk mengesahkan sama ada pesakit menghidap kemurungan bermusim atau tidak. Gejala kemurungan utama adalah seperti :

 • Merasa tertekan sepanjang hari
 • Merasa putus asa atau tidak bersemangat
 • Kurang bertenaga
 • Hilangan minat dalam aktiviti yang biasa anda nikmati
 • Mempunyai masalah dengan tidur
 • Mengalami perubahan dalam selera atau berat badan anda
 • Rasa lembap atau gelisah
 • Mempunyai kesukaran menumpukan perhatian
 • Mempunyai pemikiran kerap untuk bunuh diri.
Gambar : mypositiveparenting.com

Antara gejala lain untuk SAD pula ialah seperti berikut :

 • Kurang bertenaga
 • Hypersomnia
 • Kenaikan berat badan
 • Keinginan untuk makan makanan karbohidrat
 • anti-sosial (berasa seperti “hibernating”)(Rujukan 2)

Walau bagaimanapun, ia masih boleh dirawat. Mengikut fakta, kira-kira 5 peratus daripada orang dewasa di Amerika Syarikat mengalami SAD dan meningkat kira-kira 40 peratus tahun ini. Malangnya, penyakit ini lebih kerap berlaku dalam kalangan wanita berbanding lelaki.

SAD telah dikaitkan dengan ketidakseimbangan biokimia dalam otak disebabkan oleh keadaan waktu siang yang lebih pendek dan kurang cahaya matahari pada musim sejuk. Apabila musim berubah, perasaan seseorang juga akan berubah mengikut keadaan cuaca.

SAD adalah biasanya kerap terjadi pada orang yang tinggal jauh dari khatulistiwa di mana terdapat waktu siang yang pendek pada musim sejuk(Rujukan 3).

Rawatan

SAD boleh dirawat dengan berkesan dalam beberapa cara, termasuk terapi cahaya, ubat anti-depresi dan terapi perbualan. Walaupun simptom pada umumnya dapat pulih dengan perubahan musim, namun gejala-gejala ini boleh pulih dengan lebih cepat dengan rawatan.

 • Terapi phototerapi atau cahaya terang bertujuan untuk merangsang otak melatonin. Walaupun tiada penemuan penyelidikan untuk menghubungkan terapi ini dengan kesan anti-depresi, terapi cahaya telah terbukti berkesan sehingga 85 peratus daripada kes didiagnosis. Peranti yang paling sering digunakan hari ini adalah lampu neon putih pada reflektor logam dan perisai dengan skrin plastik.
 • Sekiranya phototerapi tidak berfungsi, ubat antidepresan mungkin berkesan dalam mengurangkan atau menghapuskan gejala, tetapi mungkin ada kesan sampingan yang tidak diingini untuk dipertimbangkan. Bincangkan gejala anda secara menyeluruh dengan doktor keluarga dan / atau profesional kesihatan mental anda.
 • Dalam beberapa kajian, Cognitive Behaviour Therapy (CBT) juga telah terbukti berkesan(Rujukan 4).
Gambar : southerntimesafrica.com

Selain itu, cara lain yang boleh mencegah kemurungan bermusim ini  berlaku adalah dengan mengekalkan waktu tidur yang konsisten dan jadual yang teratur dan cuba untuk meluangkan masa di luar rumah bagi menghirup udara segar. Lawan keinginan untuk berkurung di dalam rumah bagi memulihkan mood dan emosi diri.

Percutian musim sejuk ke iklim yang cerah juga boleh dijadikan salah satu cara untuk mengurangkan gejala SAD. Dari segi pemakanan pula, karbohidrat boleh membuat anda bertambah berat, yang dapat menyumbang kepada mood yang buruk dan pandangan negatif.

Oleh itu, cuba mencari keseimbangan dan memupuk keinginan anda untuk makan makanan karbohidrat dan makan dalam jumlah protein dan sayuran yang mencukupi, sementara tidak melebihi pengambilan kalori biasa anda(Rujukan 5).

Antara artis yang meninggal dunia akibat Seasonal Affective Disorder (SAD) termasuklah salah satu anggota kumpulan K-Pop SHINee iaitu Jonghyun, penulis novel fiksyen Star Trek dan Star Wars iaitu Barbare Hambly, pelakon dan pengacara Rosie O’Donnell dan penyanyi dari Australia, Natalie Imbruglia(Rujukan 6).

Jonghyun. Gambar : rtlnext.rtl.de

Apabila gejala-gejala SAD mula berlaku, ia boleh mengelirukan baik bagi penghidap SAD atau keluarga serta rakan-rakan. Sesetengah ibu bapa atau guru berpendapat bahawa penyakit ini tidak mempengaruhi cara hidup dan pembelajaran si penghidap. Hal ini membuatkan si penghidap tidak dibantu untuk pulih.

Jika anda fikir anda mengalami beberapa gejala SAD, berbincanglah dengan ibu bapa, kaunselor, atau orang dewasa yang dipercayai tentang apa yang anda rasa.

Gambar : signcall.com

Jika anda telah didiagnosis dengan SAD, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu diri anda:

 • Ikut cadangan doktor anda untuk rawatan.
 • Ketahui semua tentang SAD dan jelaskan hal ini kepada orang lain supaya mereka boleh bekerjasama untuk membantu anda.
 • Banyakkan membuat aktiviti luar. Ini dapat membantu anda untuk mengembalikan mood anda.
 • Luangkan masa bersama rakan dan orang tersayang yang memahami apa yang sedang anda lalui dan mereka boleh membantu memberi anda semangat.
 • Bersabarlah. Jangan mengharapkan simptom anda untuk pulih dengan serta-merta.
 • Minta bantuan kerja rumah dan tugasan lain jika anda memerlukannya. Sekiranya anda rasa anda tidak dapat menumpukan perhatian kepada perkara, ingatlah bahawa ia adalah sebahagian dari gangguan itu dan perkara itu akan menjadi lebih baik lagi. Bercakap dengan guru anda dan buat rancangan untuk menyelesaikan tugasan anda.
 • Makan dengan teratur. Mungkin sukar, tetapi elakkan karbohidrat dan makanan ringan yang manis dan lebihkan pengambilan pada biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah-buahan.
 • Tidur yang cukup. Waktu tidur biasa boleh membantu anda menikmati manfaat kesihatan mental cahaya siang hari.

Kemurungan dalam apa jua bentuk boleh menjadi serius. Jika anda fikir anda mempunyai gejala-gejala apa-apa jenis kemurungan, berbual dengan seseorang yang boleh membantu anda mendapatkan rawatan(Rujukan 7).

Rujukan :

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
 2. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/seasonal-affective-disorder/index.shtml
 3. https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/seasonal-affective-disorder
 4. http://www.mentalhealthamerica.net/conditions/sad
 5. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201510/10-signs-seasonal-depression-and-6-ways-fight-it
 6. http://www.infobarrel.com/Famous_People_with_Seasonal_Affective_Disorder
 7. https://kidshealth.org/en/teens/sad.html

Amy Noreffaziera

Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

Editor: Amy Noreffaziera

Tambah komen