Siakap Keli

Ayahnya Tak Kawal, Anak Bertuah Ni Dia Pergi Tutup Suis Mesin ATM, Duit Saya Habis Kena Telan

Mendidik anak bukanlah satu tugas yang mudah. Ibu-bapa haruslah peka dengan setiap perkembangan anak mereka terutama kanak-kanak yang sedang membesar. Jika membawa mereka di tempat awam, jangan sesekali terlepas pandang bimbang membawa rasa kurang senang orang lain.

Bila anak menimbulkan masalah, ada juga sindiran dari ibu bapa yang mengatakan ‘tak ada anak, senanglah cakap, cuba duduk dekat tempat kami’. Alasan sebegitu untuk melepaskan diri sudah tidak relevan lagi.

Seperti yang dikongsikan oleh seorang wanita ini yang terpaksa berhadapan dengan kesulitan ketika berurus niaga di mesin ATM. Manakan tidak, transaksi wang belum selesai tapi suis mesin deposit telah dipadamkan oleh seorang kanak-kanak yang lasak. Sudahnya, habis wang tersangkut dalam mesin tersebut.

Bukan mahu menyalahkan, tapi untuk dijadikan peringatan bagi ibu bapa lain agar sentiasa mengawasi anak-anak mereka. Teguran ibu bapa itu penting agar anak-anak tahu menjaga tingkah laku.

Kisah tragis di malam hari. Tadi mak long pi Bank Rakyat Presint 15, nk bayaq hutang kredit card.

Dalam masa yang sama ada sepasang suami isteri sedang berurus niaga di deposit machine tu. Ada anak depa, lelaki dlm umoq 3-4 tahun. Boleh tahan lasaknya, panjat sana sini. Mak long perati je la..

Habis mak dia berurus niaga di deposit machine, mak dia pindah ke ATM machine pulak. Mak long pun ambik turn masukkan kredit kad, dan depositkan duit. Si budak ni tadi dok sebok masuk celah deposit machine tu. Ingatkan dia saja je menyelit.

Tiba-tiba pap!!! Deposit machine terus gelap. Nahh ambik hang! Anak bertuah ni dah pi tutup plug machine ni. Ya ampunnnn duit mak long dok dalam tu, urusniaga tak selesai lagi. Panic attack sat. Terus blank macam machine tu.

Bapaknya dah hangin ke budak tu, eleh baru nak hangin, tadi hang bukan nak kepong anak hang pon. Anak hang panjat kerusi, tekan-tekan atm machine, tak pun hang babab tangan dia sedas.

Saya suruh pak dia buka balik suisnya. Machine dah on balik, duit dah kena telan anak oiiii..

Call ke call center bank rakyat, staff tu kata tak leh buat apa, kena pergi branch buat report, nanti depa check transaksi, kalau ada lebihan duit tak tally dengan report machine, akan dapat balik duit tu.

Huwaaaaa.. tak pasal-pasal dah menyusahkan pulak. Mak long ni keja KL cheq oiii.. bukan keja dalam Putrajaya yang boleh lari sat pi bank. Terpaksalah ambik cuti berurusan hal ni.

Kepada mak bapak yang anak tengah melasak gini, minta tolonglahhh awasilah anak-anak ampa weihh jangan sampai menyusahkan orang. Kalau nak teman bini keluar duit pun, tolonglahhh monitor anak yang sejenis tak reti dok diam tu.

Gambar Hiasan

Tak tau nak kata apa dah… urut dada sajalah, nak marah pun budak kecik, yang nak \*]$]™]™<</3+3+3))3)&)&=&=&2)//\**%%*$>$ mak pak budak tu.. jadikan pengajaran dik oi. Jagalah anak elok-elok. Budak-budak memanglah budak, sifatnya nak meneroka apa juga, tetapi tengok tempatlah, tempat ada machine atm, dan orang berurusan keluar masuk duit, ajarlah anak pandai bawa diri.

Ada tempat dia boleh melasak, main sepuas hati, ada tempat yang dia kena senyap, dia kena tertib, dia kena hormat orang lain. Bukannya hang nampak anak hang panjat, hang cakap manja-manja, “janganlah panjat, nanti jatuh!” Habaq dengan tegas. “Ni bukan tempat memanjat, ni bukan tempat main”.

Tanam dan didik anak sepatutnya mana tempat bermain mana tempat kena dok elok-elok, percayalah kalau dari kecil didik, dia elok, jangan dah umur 3-4 tahun baru nak mula, lambat dah adik.. lambat!!!

Kes tadi tu, mak long senyum sajalah, tergamam tak tau nak kata apa. Balik rumah stresssss rasanya…

Sumber : Pnut Syafinaz

Nuraiyshah A.L

Being a sleepy girl with a busy life is hard.

Tambah komen

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di