Siakap Keli

Nak Berhenti Merokok Tapi Susah? Ikuti Saranan Lapan Langkah Terbaik Yang Doktor Ini Berikan

Merokok adalah satu tabiat yang membahayakan kesihatan kerana asap rokok mengandungi 4000 jenis bahan kimia dan 200 daripadanya adalah racun yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius seperti kanser paru-paru, penyakit jantung dan sebagainya.

Tabiat ini bukan sahaja akan memberi kesan kepada perokoknya tetapi juga kepada orang sekeliling yang dikenali sebagai perokok pasif. Mereka adalah orang yang terpaksa menyedut asap rokok basi yang datang dari perokok. Kepekatan bahan kimia beracun yang terkandung dalam asap rokok basi adalah lebih jika dibandingkan dengan kepekatan asap disedut oleh perokok secara aktif. Orang yang didedahkan pada asap rokok basi ini mengalami risiko lebih tinggi untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan. Mereka cenderung untuk mengalami masalah seperti batuk, asma serta jangkitan paru-paru dan telinga.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Berhenti merokok merupakan perkara yang mudah untuk di sebut tetapi amat sukar direaliasikan. Mempunyai niat untuk berhenti merokok adalah satu keputusan yang membawa kebaikan kepada diri sendiri dan ahli keluarga.

Bagaimanapun, dengan hanya berniat mahu berhenti merokok, impian itu tidak akan terlaksanakan tanpa praktis yang betul dan sentiasa komited untuk mencapainya. Sebenarnya terdapat banyak cara yang boleh dilakukan sekiranya mahu berhenti merokok dan yang penting nekad untuk menjalaninya.

Oleh itu, entri kali ini akan berkongsi hasil penulisan dari Dr Ezairy M.Sallih tentang lapan langkah terbaik untuk menghentikan tabiat merokok.

Semoga saranan dari doktor ini sedikit sebanyak boleh membantu anda atau ahli keluarga di luar sana yang ingin berhenti merokok.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Anda berhadapan dengan ahli keluarga yang merokok?

Rasa susah untuk nasihat mereka? Sukar untuk berhenti?

 lapan langkah terbaik untuk menghentikan tabiat merokok.

1.Sedut minuman

Apabila kita menyedut minuman dengan menggunakan straw, ia akan mengganti dan membantu untuk menhenti keinginan menyedut rokok.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

2.Mengunyah dan makan

Salah satu cara untuk melupakan kita dengan tabiat merokok ialah ambil apa-apa makanan. Kerapkan makan. Bagi mengelakkan kenaikan berat badan, ambil makanan yang rendah lemak dan kolesterol. Kuantiti sedikit secara kerap. Ambil buah-buahan contohnya. Mengunyah chewing gum juga bagus.

3.Penuhkan jadual bulanan anda

Ini paling best! Buat jadual bulanan secara tetap. Sebelum masuk bulan baru, pastikan anda buat jadual harian selama sebulan. Padatkan rutin harian. Semakin sibuk anda, semakin lemahbkeininan anda terhadap perkara lain seperti merokok.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

4.Banyakkan aktiviti sihat.

Berbasikal, bersukan dan berlari contohnya. Sibukkan diri dengan aktiviti sukan dan lasak akan menjadikan hidup lebih bermanfaat.

5.Ingat semula kenapa anda berhenti merokok

Tulis besar-besar di dinding, di pintu peti ais, di dapur dan di bilik. Letak gambar keluarga dan anak-anak. Anda pasti akan sentiasa bermotivasi dengan matlamat asal anda.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

6.Simpan duit setiap hari.

Jadikan amalan menyimpan wang yang selama ini anda guna untuk rokok dengan menyimpan di tabung. Kalau sebelum ini setiap hari beli sekotak rokok berharga sepuluh ringgit contohnya. Sekarang simpan nilai berkenaan setiap hari di tabung simpanan anda. Bila keinginan untuk merokok datang, lihat kembali berapa banyak wang yang telah anda simpan semenjak berhenti merokok.

7.Tulis semua trigger kepada merokok

Anda mesti tahu apa situasi yang menyebabkan anda akan merokok. Tulis dan senarainakn semuanya. Kenalpasti kelemahan anda. Elakkan ia. Tak guna kalau mampu berhenti tiga bulan tapi merokok semula hanya kerana perkara yang anda sendiri boleh elak.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

8.Keep on track

Kekalkan momentum dan motivasi anda. Banyakkan hadiri program bermanfaat seperti ceramah agama, aktiviti bersama keluarga, create hobi baru. Semua perkara ini akan membuat anda terus konsistent dengan matlamat anda. Jangan putus asa!

Semoga bermanfaat!

Sumber- Dr Ezairy M.Sallih

Aisha Ratnila

"Don't be distracted by criticism. Remember the only taste of success some people get is to take a bite out of you."

- Zig Ziglar