Siakap Keli

“Contraction Je Kot? Tak, Ni Betul Nak Keluar Dah,” Wanita Cerita Detik Cemas Bantu Ibu Lahirkan Anak Di Ekspo Barang Bayi

Pengalaman wanita ini menyambut kelahiran seorang bidadari kecil di sebuah ekspo barangan bayi membuatkannya bersyukur kerana merasakan ia adalah salah satu pengalaman berharga buat dirinya yang turut bakal melahirkan cahaya mata tidak lama lagi.

Detik cemas ini berlaku apabila seorang daripada pengunjung ekspo berkenaan, yang juga seorang ibu hamil tiba-tiba mengerang kesakitan menandakan sudah sampai waktunya untuk melahirkan.

Puan Tinie, berkongsi melalui Facebook akaun miliknya menceritakan perisitewa tersebut yang terjadi di depan matanya dan turut tidak terlepas untuk menghulurkan bantuan bagi memudahkan proses kelahiran tersebut.  Mari kita baca perkongsian beliau.

Hari ni dalam sejarah yang tak mungkin mami lupakan. Hajat di hati ke TCE Baby Expo nak beli barang baby je, direzkikan Allah menyaksikan baby lahir depan mata.Allahuakbar.

Kisahnya lepas selesai membeli beberapa barang baby yg dihajati, kami pun turun ke surau. Selesai solat Maghrib, mami dan anak2 tunggu Dedi di luar surau. Takde kerusi di luar tu. Mami taklarat dah berdiri, jadi duduk bersila di lantai dengan Kaklong Dan Aira.

Tiba-tiba pintu di tepi mami terbukak, dan seorang ibu hamil bersama seorang kawannya masuk. Dan kawannya beritahu “Nak bersalin dah ni”. “Ha??? Ke contraction je?” Mami menyedapkan hati “Tak, dah nak keluar” kata ibu tadi sambil menurunkan seluarnya. Oh my.. paniknya 

“Ya Allah Ya Allah tolong tolong panggil ambulan, nak bersalin dah” mami menjerit bagitau orang sekeliling. Hp mami out Kawannya kata tak sempat dah tolong cover dia dengan kain. Ya Allah serious mengeletar mami masa ni. Mami dan sorang lagi di situ tolong tutup ibu yang dah terduduk di hujung sudut. Baby dah selamat dilahirkan. “Allahuakbar, Allahuakbar”. Mami masih panik, kawan ibu tu tadi dah menangis sambil pegang baby syabas buat kawannya yang berani!
Dedi tolong bagi kain pelekat dari dalam surau untuk cover ibu tadi, ada seorang makcik sedekahkan kain batiknya untuk selimutkan baby.

Ada seorang perempuan cakap dia nak call ambulan tapi basement tu takde line, dia akan naik call di atas. Mami mintak dia bagitau pak guard sama. Seorang perempuan pulak bgtau dia akan call organizer. Rupanya sis ni exhibitor di situ, tokey butik Mumdreams dengarnya tadi mujur dia ada no organizer. Dan seorang lagi lelaki yang ada di situ bantu call kecemasan. Alhamdulillah dapat.

Mami sempat bercakap kejap dengan operator kecemasan yang bertanyakan keadaan baby dan ibu. Mami bagitau baby ada menangis, mata berkedip dan ada pergerakan. Ibu pun sedar. Kami disuruh selimutkan baby. Masa ni kawan yang pegang baby pun dah lenguh bertinggung. Mami tolong pegang baby tu sementara dia betulkan duduk. Allahuakbar nak nangis rasa dapat pegang baby yang masih basah. Lembut, bersih, Comel sangat. Baby boy.

Kemudian pasukan Medic organizer sampai dan sambung bercakap dengan pihak hospital, suuh cari tali diorang nak guide untuk ikat tali pusat. Jenuh kami cari tali last kami jumpa tali yang kat face mask dalam beg Medic tu. Mami tarik je tali tu pihak medic tu pun ikat tali pusat baby. Masa ni uri tak keluar lagi. Ibu ni dah rasa rengat sakit perut.

Mak ibu yang melahirkan dah sampai di situ. Dia memang datang bersama ke expo tu tapi berpisah sebab anaknya nak ke hospital dnegan kawannya. Katanya takpe selawat usap je perut nanti keluar la. Kagum betul makcik ni tenang cool je. Orang Brunei makcik ni. Elok makcik ni cakap memang keluar urinya. Allahuakbar sebelum ni mami tak pernah tengok real uri tu macam mana. 

Organizer pun ada datang membantu. Katanya ni first time baby TCE lahir kat event, diorang akan contact untuk bagi hadiah special untuk ibu ni. 
Ada yang menghulurkan air mineral. Ada yang tolong pegang kain cover dari jadi tontonan. Ada yang tolong pegang fon untuk team medic tu bercakap dengan hospital. Ada yang tolong suluh dengan lampu fon masa team Medic nak ikat tali pusat. Ramai yang membantu. Tak lama kemudian ambulan datang. Alhamdulillah kejap je tali pusat dipotong. Baby dan ibu dibawa ke HKL Alhamdulillah

Dah setel baru mami sedar kain mami ni basah kena air ketuban n sedikit darah rezki mami yang tak pernah bersalin normal dan tak berpeluang pun nak normal yg ketiga bulan depan ni, untuk tengok macam mana orang bersalin normal depan mata.. baru tau air ketuban tu mcm mana Allahuakbar. Doakan mami selamat bersalin czer bulan depan ye. (Memang tak diizinkan bersalin normal, baby songsang dari awal sampai akhir due to Bicornuate Uterus-kelainan bentuk rahim)

Terima kasih pada semua yang membantu. Baik2 semuanya. Rezki ibu tu mudah je melahirkan. Pukul 7 katanya start sakit, dia bersalin tu dalam 7.30-7.40 mcm tu. Sempat ibu ni bersembang agaknya sebab dia banyak jalan tu mudah bersalin tengok mukanya pun tenang ceria je. Tahniah puan! Selamat Berpantang. Terima kasih Allah atas pengalaman hari ini.

Sumber: Tinie Badri

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Tambah komen

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di