Siakap Keli

Datang Tanpa Amaran Dan Sakitnya Tak Terkata, Bagaimana Cara Cegah Dari Terkena Gout Dan Pantang Larangnya

Pernahkah anda mengalami gout atau mengenali seeorang yang menghidap gout? Siksa sangat melihat keadaan mereka apabila gout melanda. Namun, tahukah anda apa sebenarnya gout dan apa penyebab penyakit ini?

Gout adalah sejenis artritis yang menyebabkan keradangan sendi, biasanya dalam sendi tunggal. Gout yang teruk kadang-kadang boleh menjejaskan banyak sendi sekaligus. Ini dikenali sebagai gout polartikular(1).

Gout adalah sejenis arthritis yang biasa yang menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan dalam sendi. Ia biasanya menjejaskan sendi di kaki besar.
Gambar :pennmedicine.org

Serangan gout boleh datang dengan cepat dan terus kembali dari masa ke masa, perlahan-lahan merosakkan tisu di kawasan keradangan . Ia juga berkaitan dengan kejadian penyakit kardiovaskular dan metabolik yang meningkat dan boleh menjadi sangat menyakitkan(2).

Ini adalah bentuk artritis keradangan yang paling biasa pada lelaki, dan walaupun ia lebih cenderung untuk mempengaruhi lelaki, wanita menjadi lebih mudah terdedah kepadanya selepas menopause (2).

Laporan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa 8.3 juta rakyat Amerika terkena gout antara 2007 hingga 2008(2).

Faktor Gout

Gout berpunca dari pembentukan hablur asid urik pada sendi. Asid urik adalah produk pecahan purin yang merupakan sebahagian daripada banyak makanan yang kita makan(3).

Anatomi dalam mengendalikan asid urik dan penghabluran sebatian ini dalam sendi boleh menyebabkan serangan arthritis yang menyakitkan, batu ginjal, dan penyumbatan tiub penapisan ginjal dengan kristal asid urik, yang membawa kepada kegagalan ginjal(3).

Asid urik biasanya dijumpai di dalam tubuh sebagai produk sampingan cara badan memecah protein tertentu yang dipanggil purin. Punca paras asid urik darah (hyperuricemia) termasuk genetik, obesiti , ubat-ubatan tertentu seperti diuretik (pil air), dan fungsi buah pinggang yang menurun kronik(1).

Gambar :nepallive.com

Gout mempunyai perbezaan yang unik sebagai salah satu penyakit perubatan paling kerap direkodkan sepanjang sejarah.

Kebanyakan kes gout berlaku kerana buah pinggang anda tidak menghilangkan asid urik yang cukup.

Terdapat pelbagai alasan yang mungkin berlaku(4):

 • Seseorang makan banyak makanan kaya purin, seperti makanan laut dan daging, terutama daging merah dan daging organ seperti hati.
 • Seseorang yang minum banyak alkohol.
 • Mungkin telah mewarisi kecenderungan untuk membuat terlalu banyak asid urik.
 • Mungkin mengalami penyakit seperti kanser atau masalah sel darah merah.

Sesetengah keadaan, seperti dehidrasi, boleh menyebabkan kadar asid urik yang tinggi. Perubatan diuretik (juga dikenali sebagai pil air), yang sering digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, boleh meningkatkan tahap asid urik. Ubat lain juga boleh menjejaskan tahap asid urik dalam darah(4).

Tahap asid urik pada lelaki mula naik selepas akil baligh. Tahap asid urik wanita biasanya tidak naik sehingga selepas menopaus. Atas sebab ini wanita dilindungi dari gout sehingga beberapa tahun selepas menopause(4).

Gambar :TrueRemedies

Biasanya paras asid urik perlu tinggi untuk beberapa tahun sebelum anda mula mengalami gout. Orang yang baru-baru ini mengalami sakit atau pembedahan yang serius mempunyai peluang untuk mengalami serangan gout(4).

Sesetengah orang mempunyai gout walaupun mereka mempunyai paras asid urik biasa kerana faktor masalah lain.

Gejala Dan Tanda Gout

Gejala pertama gout artritis adalah biasanya timbul tiba-tiba sendi panas, merah, bengkak, kaku, menyakitkan. Penyambung yang paling biasa adalah di kaki di pangkal kaki besar di mana bengkak boleh dikaitkan dengan kelembutan yang teruk, tetapi hampir semua sendi dapat terlibat seperti lutut, pergelangan kaki, dan sendi kecil tangan(5).

Pada sesetengah orang, kesakitan yang dialami sangat teruk sehingga tidak dapat bangun dan berjalan. Artritis gout di pangkal kaki besar dirujuk sebagai podagra.

Walaupun tanpa rawatan, serangan pertama berhenti secara spontan, biasanya dalam masa satu hingga dua minggu. Walaupun sakit dan bengkak hilang sepenuhnya, artritis gout biasanya akan kembali sakit pada sendi yang sama atau dalam sendi yang lain(5).

Dengan masa, serangan artritis gout boleh berlaku lebih kerap dan mungkin bertahan lebih lama. Walaupun serangan pertama biasanya melibatkan hanya satu atau dua sendi, pelbagai sendi boleh terlibat secara serentak dari masa ke masa.

Gambar :Tayibah.com

Hati-hati kerana batu karang juga lebih kerap berlaku pada orang dengan gout. Kristal asid urik boleh membentuk sendi luar. Koleksi kristal ini boleh berlaku di telinga, siku, dan belakang pergelangan kaki, atau di tisu lain.

Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjadi petunjuk penting untuk diagnosis kerana kristal yang membentuknya boleh dikeluarkan dengan jarum kecil untuk diagnosis dengan pemeriksaan mikroskopik. Penilaian mikroskopik akan mendedahkan kristal asid urik(5).

Peringkat Gout

Terdapat beberapa peringkat gout seperti berikut:

Hiperkuremia asimptomatik adalah tempoh sebelum serangan gout pertama. Tiada gejala, tetapi paras asid urik darah tinggi dan kristal terbentuk dalam sendi(6).

Serangan gout , berlaku apabila sesuatu (seperti malam minum) menyebabkan tahap asid urik meningkat atau menggosok kristal yang terbentuk dalam sendi, yang mencetuskan serangan. Keradangan dan kesakitan yang terhasil biasanya menyerang pada waktu malam dan meningkat selama lapan hingga 12 jam(6).

Simptom-simptom itu akan memudahkan selepas beberapa hari dan mungkin hilang dalam seminggu hingga 10 hari. Sesetengah orang tidak pernah mengalami serangan kedua, tetapi kira-kira 60% orang yang mengalami serangan gout akan mempunyai yang kedua dalam tempoh setahun. Keseluruhannya, 84% mungkin mempunyai serangan lain dalam masa tiga tahun(6).

Gambar :jointsmedicine.com

Gout interval adalah masa antara serangan. Walaupun tidak ada kesakitan, gout tidak hilang. Keradangan peringkat rendah mungkin merosakkan sendi. Ini adalah masa untuk mula menguruskan gout – melalui perubahan gaya hidup dan ubat – untuk mencegah serangan masa depan atau gout kronik(6).

Gout kronik berkembang pada orang-orang dengan gout yang kadar asid uriknya kekal tinggi dalam beberapa tahun. Serangan menjadi lebih kerap dan rasa sakit tidak boleh hilang seperti biasa. Kerosakan bersama mungkin berlaku, yang boleh mengakibatkan kehilangan mobiliti. Dengan pengurusan dan rawatan yang betul, tahap ini boleh dicegah(6).

Rawatan

Walaupun beberapa ubat digunakan untuk mengubati ubat-ubatan yang panas dan bengkak, ubat-ubatan lain digunakan untuk mencegah serangan gout. Dengan mana-mana ubat-ubatan ini, seorang individu perlu memanggil doktor jika dia fikir mereka tidak bekerja atau jika dia mempunyai masalah lain dengan ubat tersebut.

Ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat gout  atau mencegah serangan lanjut adalah seperti berikut(5):

 • Nonsteroidal ubat anti-radang (NSAIDs)
 • Colchicine ( Colcrys )
 • Kortikosteroid
Gambar :Moko Apt – WordPress.com

Selain colchicine dos rendah, ubat-ubatan lain yang digunakan untuk mencegah serangan gout lebih lanjut dan menurunkan kadar asid urik dalam darah termasuk yang berikut(5):

Gambar :Tokopedia

Adalah penting untuk memahami bahawa ubat-ubatan penyelenggaraan ini digunakan untuk mengurangkan asid urik yang jauh di bawah normal untuk mencegah serangan artritis gout berulang.

Pada amnya, doktor mahukan paras asid urik darah berada di bawah 6.0 mg / dL. Tahap asid urik ini dirujuk sebagai “tahap sasaran” atau “matlamat” terapi.

Rawatan rumah

Individu dengan gout boleh menguruskan suar dengan mengamalkan diet mereka. Diet yang seimbang boleh membantu mengurangkan gejala.

Individu dengan gout harus mengelakkan diet rendah karbohidrat. Pengambilan karbohidrat yang rendah bermakna bahawa tubuh tidak dapat membakar lemak yang betul, yang membawa kepada pembebasan bahan-bahan yang dipanggil keton ke dalam aliran darah(2).

Peningkatan ini boleh mengakibatkan keadaan yang disebut ketosis yang dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah.

Ia adalah yang paling penting untuk mengelakkan banyak makanan yang tinggi purin, untuk memastikan bahawa kadar asid urik dalam darah tidak terlalu tinggi. Berikut adalah senarai makanan tinggi purin yang harus waspada terhadap(2):

 • ikan bilis
 • asparagus
 • buah pinggang lembu
 • otak
 • kacang kering dan kacang polong
 • daging merah
 • kuah
 • hati
 • makarel
 • cendawan
 • sardin
 • kerang
 • sweetbreads

Walaupun penting untuk mengelakkan makanan ini, didapati bahawa makanan kaya purin tertentu tidak akan meningkatkan risiko gout, atau gejala aggrevate.

Asparagus, kacang, beberapa makanan berasaskan tumbuhan yang lain, dan cendawan juga merupakan sumber purin, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa ini tidak mencetuskan serangan gout dan tidak memberi kesan kepada kadar asid urik(2).

Pelbagai kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa sayur-sayuran kaya purine, biji-bijian, kacang dan kekacang yang kaya, dan buah-buahan yang kurang manis, kopi , dan vitamin C kurang mengurangkan risiko gout, sedangkan daging merah, minuman yang mengandung fruktosa, dan alkohol meningkatkan risiko(2).

 

Rujukan

 1. MedicineNet
 2. MedicalNewsToday
 3. WebMD
 4. KPJAmpang
 5. eMedicineHealth
 6. Arthritis Foundation