Siakap Keli

Pulihkan ‘Schizophrenia’ Daripada Membunuh Minda Manusia

Gambar hiasan

Penyakit dalam dunia ini datang dari pelbagai segi termasuklah daripada gangguan psikotik yang mempunyai masalah berhubung dengan realiti dan sering tidak dapat mengawal dalam kehidupan seharian.

Salah satu penyakit yang datang gangguan psikotik ialah skizofrenia. Orang yang mempunyai penyakit ini selalunya akan mengalami perubahan dalam tingkah laku serta gangguan paling besar iaitu khayalan atau halusinasi.

Penyakit ini harus diberi perhatian oleh masyarakat di Malaysia kerana penyakit ini akan menjadi penyakit kedua serius selepas penyakit jantung. Mengikut peratusan yang dilaporkan oleh Pakar Perunding Psikiatri Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), 60 peratus pada pesakit yang baru dikenal pasti dan 50 peratusdalam pesakit yang lebih kronik.

Gejala yang mengaitkan penyakit skizofrenia dikategorikan sebagai gangguan mental kronik yang menyebabkan perubahan dalam tingkah laku, pemikiran, ingatan, pertuturan, pemikiran dan juga pergerakan.

Perubahan ini menyebabkan perubahan ketara dalam keupayaan individu untuk berfungsi dengan baik dalam hubungan sosial dan pekerjaan. Malangnya, penyakit ini biasanya bermula pada lewat remaja dan awal dewasa iaitu semasa fasa yang paling kritikal dalam kitaran hidup seseorang individu.

Kemurungan boleh membuatkan seseorang itu menukar corak pemakanan serta tabiat tidur, berasa letih, lembap dalam berfikir dan bergerak juga tidak boleh fokus.

Perkara ini boleh berlaku kepada sesiapa dan ia bukan tanda kelemahan. Bagaimanapun kegagalan untuk merawat penyakit ini mungkin boleh menjurus kepada perasaan untuk mati dan cuba membunuh diri.

Simptom awal yang perlu di elak oleh pesakit

Hal ini biasanya akan muncul pada usia remaja dan awal tahun 20-an. Jadi anda perlu berhati-hati. Simptom awal penyakit ini adalah seperti:

 • Mengasingkan diri dari rakan dan keluarga
 • Menukar rakan atau kumpulan sosial
 • Perubahan tumpuan dan tumpuan
 • Masalah tidur
 • Kesengsaraan dan pergolakan
 • Kesukaran dengan kerja sekolah, atau prestasi akademik yang kurang baik

Simptom positif

Gejala skizofrenia “positif” adalah tingkah laku yang tidak tipikal dalam individu yang sihat. Tingkah laku ini termasuk:

 • Hallucinations. Halusinasi adalah pengalaman yang kelihatan nyata tetapi diciptakan oleh fikiran anda. Ia termasuk melihat perkara, mendengar suara, atau berbau benda lain di sekeliling anda.
 • Delusi. Kesilapan berlaku apabila anda mempercayai sesuatu walaupun terdapat bukti atau fakta yang berlawanan.
 • Gangguan pemikiran. Ini adalah cara pemikiran atau pemprosesan yang luar biasa.
 • Gangguan pergerakan. Ini termasuk pergerakan badan yang gelisah atau postur aneh.

Simptom negatif

Gejala negatif skizofrenia mengganggu emosi, kelakuan, dan kebolehan seseorang yang normal. Gejala-gejala ini termasuk:

 • Pemikiran atau ucapan tidak teratur, pesakit akan bercakap lain dari topik yang dibincangkan.
 • Masalah gerak hati yang negatif
 • Kehilangan minat atau keseronokan untuk kehidupan harian
 • Tidak suka jika terikut dengan perancangan
 • Mengalami masalah untuk keseronokan
 • Pengasingan bersosial
 • Aktiviti harian terganggu
 • Emosi ganjil kepada situasi

Penyebab seseorang mengalami skizofrenia

Pakar percaya beberapa faktor umumnya terlibat dalam menyumbang kepada permulaan skizofrenia. Berikut adalah senarai faktor-faktor yang dianggap menyumbang ke arah permulaan skizofrenia:

Warisan genetik

Jika ibu atau bapa pembawa penyakit atau pernah mengalami skizofrenia maka peratusan untuk anak adalah tinggi dan memberi kesan negatif.

Faktor Persekitaran

Trauma seseorang dalam persekitarannya juga mempengaruhi diri terjebak dalam penyakit ini. Sebagai contoh, Darrell Hammond terkenal di Amerika Syarikat pada suatu masa dahulu menceritakan tentang penderitaannya bersama ibunya yang penghidap skizofrenia dan masalah mental yang lain.

Ketidakseimbangan kimia dalam otak

Seseorang yang terlibat dalam skizofrenia ini mungkin mengalami ketidakseimbangan dalam pengambilan dadah yang berbahaya.  Hal ini membuktikan bahawa bekas penyanyi Boy Beach, Brian Wilson akui mempunyai skizofrenia akibat penyalahgunaan dadah. Dia juga mempunyai konflik dengan keluarganya.

Selain itu, sesetengah kes pembunuhan di Malaysia juga berlaku akibat seseorang itu mengidap penyakit skizofrenia. Ada beberapa contoh mengenai penyakit mental susulan kejadian tragis terhadap soerang remaja berumur 19 tahun mati dikelar ibunya di Felda Jengka, pada Jun yang lalu akibat halusinasi.

Rawatan untuk skizofrenia

Pakar Psikiatri  mengatakan rawatan yang paling berkesan untuk merawat penyakit ini biasanya daripada gabungan 3 perkara ini iaitu:

 • Pengambilan ubat
 • Kauseling Psikologi
 • Bantuan diri sendiri

Rawatan ubatan ini adalah masalah utama dalam hal ini. Pesakit akan selalu mengambil ubat dalam masa jangka yang panjang semasa hidup mereka. Hal ini menyebabkan keluarga atau orang keliling mengalami kos yang tinggi untuk ubat-ubatan mereka.

Pesakit mesti terus mengambil ubat secara berterusan walaupun simptom penyakit itu hilang. Jika tidak, skizofrenia akan kembali serang diri pesakit.  Jika seseorang itu pertama kali mengalami penyakit ini, mereka mungkin hidup dalam kegelisahan dan mengambil masa yang lama untuk pulih.

Penyakit ini tidak boleh mengambil masa yang singkat untuk pulihkannya. Setelah pesakit pulih dari penyakit ini mereka akan jadikan pengalaman hitam ini adalah perkara terburuk yang mereka telah lakukan. Jadi peranan kekeluargaan, kawan dam masyarakat penting untuk menaikkan semangat pesakit untuk pulih seperti sediakala.

 

Rujukan

 1. https://www.healthline.com/health/schizophrenia#symptoms
 2. https://www.alodokter.com/muncul-suara-dan-sosok-misterius-akibat-halusinasi
 3. https://www.webmd.com/schizophrenia/guide/mental-health-psychotic-disorders#1
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/36942.php
 5. https://www.psycom.net/schizophrenia-hallucinations-delusions/

 

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: