Siakap Keli

Ibu Bapa Tolong ‘Alert’, Jangan Buat 5 Benda Ni Pada Bayi Sebelum Masuk Tidur

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Tumbesaran dan proses pertumbuhan bayi sangat penting untuk dititik beratkan oleh ibu bapa bagi memastikan anak kita dapat membesar dengan sihat dan cerdas.

Selain pemakanan yang sihat dan tidur yang teratur, terdapat juga beberapa perkara yang tidak sepatutnya kita lakukan terhadap bayi bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku kepada mereka.

Bagi yang belum mengetahuinya, kami kongsikan penulisan dari Dr Taufiq Razif di laman Facebooknya tentang Lima perkara yang tidak boleh dilakukan kepada bayi sebelum masuk tidur.

Mari ikuti perkongsian ini dan semoga bermanfaat.

Jangan Buat 5 Benda Ni Pada Bayi Sebelum Masuk Tidur !

Sumber: Google

1. Terlalu banyak geletek dan bergurau

– Benda ni semua akan mengaktifkan sympathetic nervous system secara berlebihan. Tu yang bayi tu jadi susah nak tidur

– 2 atau 3 jam sebelum tidur tu kita kena jadikan suasana sekeliling bayi tu senyap dan tenang. Barulah bayi kita tu jadi lebih mudah terlelap

2. Lupa sendawakan bayi sebelum tidur

– American Academy of Paediatrics ( AAP ) sendiri yang syorkan ibu bapa sendawakan baby setiap kali lepas menyusu walaupun baby tu nampak tenang dan tak meragam sebab kita tak tahu berapa banyak udara yang terperangkap kat dalam perut baby kita tu.

– Antara tanda baby kita mintak disendawakan adalah bila baby tu meragam lepas minum susu sebab udara yang ikut tertelan masa menyusu tu akan menyebabkan rasa penuh dan tak selesa pada bayi kita

– Kita sendiri pun susah nak tidur kalau perut penuh angin kan. Apatah lagi bayi kecil.

Sumber: Google

3. Waktu tidur selalu bertukar dan tak tetap

– Bayi seawal umur 12 minggu pun mula dipengaruhi oleh circadian rhythm. Circadian rhythm ni lebih kurang macam jam semulajadi yang ada dalam badan anak kita

– Makin tak tentu waktu tidur anak kita ( irregular bedtime) makin kacau circadian rhythm anak kita tu. Kalau harini tidur pukul 10 malam, besok lusa pun kena tidur pada waktu yang sama. Baru lah anak kita mudah lelap

4. Bergaduh di depan anak

– Walaupun anak kita tak respon pun bila kita bergaduh dengan pasangan tetapi sentuhan kita dalam keadaan resah gelisah tu boleh dibaca oleh anak kita

– Anak kita boleh tahu emosi kita melalui cara sentuhan dan nada suara kita. Kita nak jadikan anak kita setenang mungkin sebelum mereka tidur supaya tidur anak kita tu jadi lebih lena.

Sumber: Google

5. Jangan Letak bayi depan TV

– Jangan letak anak depan TV sebelum nak tidur walaupun tengah ada rancangan CJ Wow Shop yang best!

– Nanti anak jadi susah mengantuk sebab pendedahan pada cahaya daripada TV tu menyebabkan penghasilan hormon melatonin anak kita tu jadi kurang. Makin kurang hormon tu, makin tak mengantuk la anak kita

p/s : Jangan main main dengan tidur kerana tidur yang tak lena dan berkualiti boleh efek perkembangan otak anak kita

p/s : Rasanya ramai lagi mak ayah yang belum tahu ilmu ni. Tolong bagitahu mak ayah yang belum tahu ye dan klik link ni untuk belajar ilmu parenting secara free 👉 t.me/NotaTaufiqRazif

Aisha Ratnila

"Don't be distracted by criticism. Remember the only taste of success some people get is to take a bite out of you."

- Zig Ziglar

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di