Siakap Keli

”Tolonglah Hormat Orang Sekeliling,” Group WhatsApp Jadi Sebaran ‘Bahan’ Tak Sepatutnya, Lelaki Beri Teguran ‘Pedas’

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Group WhatsApp seringkali menjadi medium atau alat penghubung antara ahli keluarga dan rakan-rakan. Namun, apa yang tidak sedap didengarnya apabila group begini menjadi tempat ‘sebaran’ bahan yang tidak sepatutnya.

Mungkin hanya niat untuk bergurau sesama rakan tetapi rasanya tidak manis kerana gurauan sebegini seakan tidak menghormati status suami dan isteri orang. Ada di antara ahli group yang tidak berasa selesa sekaligus memilih untuk keluar dari group tersebut.

Teguran ‘pedas’ dari Akhtar Syamir ini mungkin boleh memberi kesedaran kepada semua yang terlibat agar tidak mengulangi kesilapan yang sama. Kongsikan dalam group WhatsApp anda untuk saling mengingati satu sama lain. Hormati orang lain dan usah pentingkan diri sendiri.

Semalam saya terpaksa luahkan kekecewaan kat group kawan-kawan sekolah. Benda yang sama berulang-kali dilakukan. Bila dinasihat dengan baik, akan berhenti buat benda ni beberapa minggu. Lepas tu akan mula balik.

Tak faham-faham nak hormat orang. Dalam group tu kebanyakannya dah berkahwin dan beranak-pinak. Bukan lelaki je, perempuan pun ramai. Telefon pun kadang-kadang anak ade pegang. Bukan masalah setting auto download ke tidak. Walaupun saya sendiri tak set auto download, tapi untuk yang suka set auto download dah tentu sangat-sangat menyusahkan.

Leceh yang amat sangat nak menjawab dengan pasangan bila adanya gambar-gambar sebegini keluar kita memang tak download, tapi persepsi pasangan terhadap kawan-kawan kita pasti jadi serong. Mereka pasti tertanya-tanya kenapa pasangan mereka berkawan dengan orang sebegini? Bila ahli group itu wanita dan suami dia sendiri yang tengok, memang takkan lama. Mesti akan left group. Tak berbaloi bertengkar dan bermasam muka kerana orang lain.

Kalau tak hormat kawan-kawan pun, tak rasa bersalah ke kat isteri sendiri? Isteri mana yang suka suami kongsi gambar-gambar perempuan lain? Tak kira la posisi atau caption apa sekali pun. Tak pernah ke terfikir yang apa yang dibuat tu salah? Apa yang seronoknya melayan nafsu mata dengan perempuan lain? Anak dah berderet, nak menggatal apa lagi? Konon nak ikut sunnah Nabi kahwin 4. Kalau dah rasa mampu sangat, silakan. Tapi sunnah lain buat la jugak. Share gambar perempuan lain, zina mata ni semua sunnah jugak ke?

Jangan ingat orang yang tak suka buat jahat ni tak sporting. Itu alasan hina untuk terus buat benda yang rosak ni.

Bukan mudah nak kekalkan silaturrahim dengan sahabat masa sekolah dulu. Kali terakhir persekolahan untuk saya ialah 22 tahun yang lalu. Dari beratus-ratus sahabat masa sekolah dulu, ada hampir 60 je dalam group tu. Itu sahaja yang tinggal sebagai penghubung kepada memori indah, suka dan duka zaman persekolahan.

Gambar : Akhtar Syamir

Pengalaman sebegitu kita takkan dapat ulangi lagi. Kita bukan ada mesin masa yang boleh patah balik dan lalui semula benda tu semua. Bila kita tengok seorang sahabat, semua kenangan yang berdekatan dengan dia kita akan dapat ingat dan rasakan. Kalau perhubungan itu dah hilang? Lama-kelamaan memori itu akan lenyap buat selamanya.

Ambillah iktibar dari benda ni. Makin lama makin berkurang sahabat dalan group disebabkan hal ini. Di platform lain bukan senang nak berkumpul. Janganlah pentingkan diri dan nafsu sendiri. Berhenti mengajak orang lain ke jalan yang mungkar.

Gambar : Akhtar Syamir

Hormati orang sekeliling dan hormatilah isteri sendiri. Kalau betul-betul tak boleh tinggalkan gambar wanita lain yang cantik yang seksi dan video porno yang dirasakan perlu sangat untuk dikongsi tu, silalah undur diri. Layanlah sorang-sorang. Jangan sibuk nak ajak orang lain.

Kepada suami orang yang masih berperangai sebegini. Kamu memang sampah yang menyusahkan. Kepada ahli group yang ada orang sebegini, nasihatlah baik-baik. Kalau tak boleh berubah, fikirlah sama ada nak kehilangan 50 sahabat, atau nak kehilangan 2,3 orang yang tak faham bahasa. Pilihan di tangan anda.

Saya pasti masalah ini sering berlaku kepada ramai orang. Jadi, tolong SHARE post ini supaya ramai orang yang berperangai seperti ini faham betapa mereka telah menyusahkan dan memutuskan hubungan di kalangan sahabat mereka.

Korang punya group ade tak jadi macam ni? Saya pernah buat satu penulisan mengenai hal ini juga sebelum ini.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155575351760490&id=633435489

Jemput follow saya Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai kekeluargaan, hubungan suami isteri dan isu semasa.

Jom join SUPERGROUP TELEGRAM saya di mana kita boleh berinteraksi dengan lebih rapat lagi. Klik t.me/broohsemfans

Sumber : Akhtar Syamir

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.