Jatuh Kategori Penculikan Dan Tebusan, Kementerian Luar Selar AS Senaraikan Malaysia Negara ‘K’

Semalam kecoh di media sosial apabila Kementerian Luar mengeluarkan kenyataan rasmi melalui Facebook rasmi berikutan tindakan Kerajaan Amerika Syarikat menyenaraikan Malaysia sebagai negara dalam kategori ‘K’ dimana mempunyai risiko penculikan dan tebusan.

1. Kementerian Luar Negeri Malaysia membantah keputusan kerajaan AS untuk meletakkan Malaysia dalam penunjuk “K” yang baru diperkenalkan. Ia terkandung dalam nasihat perjalanan yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat pada 9 April 2019. Ini mencerminkan kebimbangan kerajaan AS mengenai potensi penculikan atau situasi tebusan di kawasan tertentu di timur Sabah.

2. Nasihat perjalanan baru ini kurang objektif. Ia tidak mencerminkan realiti di lapangan terutamanya keadaan keselamatan di timur Sabah yang kekal selamat dan dilindungi oleh pelancong. Ini disokong oleh fakta bahawa bilangan ketibaan pelancong di Sabah telah berkembang sebanyak 5.5 peratus, mencecah 3.87 juta tahun lepas. Selanjutnya, bilangan kejadian penculikan telah menurun dengan ketara kepada hampir sifar. Timur Sabah terus menarik penyelam bertaraf dunia.

3. Kejayaan ini adalah hasil langkah-langkah proaktif yang diambil oleh Kerajaan Malaysia. Ini termasuk peningkatan bilangan rondaan, kerjasama keselamatan yang lebih rapat dengan negara jiran dan kedudukan strategik aset keselamatan untuk menjamin kawasan tersebut.

4. Dengan fakta-fakta ini, Malaysia menggesa AS untuk menjadi lebih objektif dalam penilaiannya. Kami menggesa AS untuk segera mengeluarkan Malaysia dari senarai “K”.

5. Duta AS ke Malaysia akan dipanggil untuk memberi penjelasan mengenai nasihat perjalanan baru.

Nur Farra

Editor: Daus Ishak

Dari Wiser.my