Siakap Keli
Foto: the pantry/FB Dr Zubaidi Hj Ahmad

Kurangkan Makan Mi Segera, Jika Terpaksa, Inilah Cara Yang Betul Untuk Memasaknya

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Mi segera adalah salah satu produk makanan yang sangat popular bukan sahaja di Malaysia, malah di kebanyakan negara lain di seluruh dunia.

Ia bukan sahaja sedap dan mudah disediakan, akan tetapi mi segera juga biasanya dijual dengan harga yang murah. Ini menjadikannya sebagai antara makanan pilihan bagi mereka yang ingin berjimat terutama para penuntut di kolej atau universiti.

Ramai yang sedia mengetahui bahawa mi segera adalah merupakan makanan yang kurang sihat akan tetapi ia kadang-kala kita terpaksa juga mengambilnya.

Sekiranya ia berlaku, maka kita perlulah memasak mi segera ini dengan cara yang betul bagi meminimakan kesan buruknya kepada kita. Untuk melakukannya, jom kita baca perkongsian daripada Dr. Zubaidi Hj Ahmad melalui akaun FB beliau ini.

Foto: FB Dr Zubaidi Hj Ahmad

Saya mencadangkan agar kita tidak terlalu memakan mi segera kerana ianya adalah penyebab penyakit kronik terutamanya oleh serbuk perasanya.

Jadikan mi segera hanya sebagai makanan terakhir jika tiada pilihan atau makanan yang diambil jika tiada makanan lain boleh didapati.

Jika tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah mi segera itu.

‘CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI SEGERA.

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk perasa dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan pengawet makanan. Pengawet makanan amat berbahaya pada tubuh jika diambil berterusan.

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MI :

1. Rebus mi didalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi bahan pengawet.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

Mi segera adalah makanan berproses dan bukanlah makanan yg sihat.

Jika pengambilan mi segera lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya.

APA ITU MSG .

*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan terhadap makanan yang diletakkan MSG.

Walaubagaimana pun MSG tidak membunuh kita secara mendadak, tetapi membunuh kita perlahan lahan.

Selain MSG, perhatikan bahan-bahan kimia sintetik yang menjadi racun dalam makanan kita.

*1- Perasa
*2- Pewarna
*3- Penaik
*4- Penstabil
*5- Pemanis
*6- Pengawet

Jadi berhati-hati ketika memilih makanan kita.

Sumber: FB Dr. Zubaidi Hj Ahmad

Amir Zakwan

Dulu sembang teknologi terkini, sekarang borak berita sensasi

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: