Siakap Keli

”Bila Terhidu Gas Jangan Terus Hidupkan Lampu,” Ini Bahaya Ramai Tak Tahu

Gambar sekadar hiasan
Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kes kebakaran yang berlaku sehingga mengorbankan harta benda dan nyawa pastinya mengerunkan semua. Walau pelbagai langkah keselamatan telah diambil, namun kadang-kala ada yang terlepas pandang hingga kejadian yang tak diingini berlaku.

Perkongsian daripada seorang individu ini mungkin boleh menjadi peringatan kepada semua. Tak ramai yang mengetahui bahawa sekiranya terhidu bau gas di rumah, terdapat perkara yang dilarang untuk dibuat sama sekali kerana boleh membahayakan anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut, jom ikuti perkongsian seperti di bawah untuk manfaat bersama.

Terjemahan ringkas.

Pulang ke rumah pada tengah malam selepas makan malam di sebuah restoran, seorang lelaki terhidu bau gas yang tersebar di sekitar rumah.

Lelaki itu pergi ke dapur untuk mencari bau yang lebih kuat. Fikiran bawah sedar mendorongnya untuk menghidupkan lampu, dan dapur meletup. Suami mati dengan serta-merta dan isteri dimasukkan ke ICU.

Perabot dilihat 200 meter dari rumah, bermakna letupan paip gas itu lebih kuat daripada bom.
Pelajaran yang diperoleh dari kejadian yang mengerikan ini ialah :

Apabila terhidu bau gas, jangan terus hidupkan lampu, tetapi buka semua pintu dan tingkap dengan tenang, supaya tidak ada percikan api. Kemudian tutup tabung gas dan jangan pasang lampu sehingga bau gas hilang sepenuhnya.

Juga jangan buka peti sejuk jika anda bau gas, kerana ia juga boleh menyebabkan letupan, dan juga kipas sedutan (exhaust fan) kerana ia mempunyai cas elektrik. Hanya perlu buka tingkap.

Kongsikan untuk manfaat dan keselamatan semua.

Sumber : ABu Gen

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.