Siakap Keli
Gambar hiasan. (Kredit: Detail King)

5 ”Part” Kena Selalu ”Check” Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, No. 3 Tu Ramai Terlepas Pandang

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Penjagaan dalaman kereta ibarat menjaga kesihatan tubuh. Sekali ‘jatuh sakit’, jenuh keluar duit merawatnya. Oleh itu, semua pemilik kenderaan perlu mengetahui asas penjagaan enjin supaya prestasinya berada pada tahap optimum.

Jom kita baca 5 tips menjaga enjin yang dikongsikan oleh Servis Kereta ini.

1. Air Filter

Pastikan air filter ini selalu ditukar secara berkala antara 25,000 km ke 40,000 km agar udara yang memasuki enjin sentiasa bersih dan meningkatkan jangka hayat enjin serta penggunaan bahan api.

2. Minyak enjin

Servis minyak enjin mestilah on time iaitu antara 6 hingga 12 bulan mengikut jenis minyak serta pastikan ia menepati spesifikasi enjin yang digunakan. Kalau tak….

Kredit: Servis Kereta

Silap haribulan kena overhaul enjin.

3. Fuel filter

“Ni selalu sangat pengguna terlepas pandang. Kadang-kadang tu sampai fuel pump rosak pun tak pernah tukar fuel filter ni lagi. Ni salah satu punca prestasi enjin lemah jadi sila ambil tahu benda ni.””Kalau boleh, setiap 80,000 km ke 100,000 km tukar la.”

4. Palam pencucuh (spark plug)

“Ni pun selalu juga pengguna ambil mudah, selagi tak semput kereta tu selagi tu la dia pakai spark plug ni. Ada pernah sekali sampaikan tip spark plug tu patah pun ada gak.”

“Ingat ya spark plug ni memainkan peranan penting dari segi prestati mahupun penggunaan bahan api.”

5. Seal

“Selalu la cek kalau ada bocor-bocor atau nampak sisa minyak dekat lantai tu. Pastikan semua seal dalam keadaan baik kalau tak nanti banyak la tompok-tompok tahi minyak lepas tu enjin pun akan asyik kekurangan minyak pelincir.”

Kredit: Servis Kereta

Sumber: Servis Kereta

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.