Siakap Keli

Betul Ke Biji Cili Boleh Jadi Punca Sakit Apendiks? Ini Penjelasan Dari Pakar

Betul Ke Biji Cili Boleh Jadi Punca Sakit Apendiks?

“Johan, jangan makan biji cili tu ye, nanti sakit apendiks!”, tegah seorang ibu kepada anaknya yang sedang khusyuk makan nasi lemak kegemarannya. Rasanya, bukan Johan sahaja yang pernah mendengar dialog seperti ini. Penulis juga selalu dimomokkan dengan mitos ini oleh masyarakat sekeliling. Persoalannya, betul ke biji cili boleh jadi punca sakit apendiks?

Mitos atau fakta?

Menurut Dr Maisara Yusra yang merupakan Penolong Profesor Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS), tiada sebarang kajian saintifik berjaya membuktikan radang apendiks adalah disebabkan pemakanan. Jadi, kepercayaan biji cili ini boleh menyebabkan sakit apendiks yang selama ini ditakuti masyarakat kita adalah mitos semana-mata!

Beliau menambah lagi bahawa kepercayaan ini datangnya daripada petua masyarakat terdahulu yang percaya biji cili dan pelbagai lagi makanan lain seperti biji anggur, tembikai dan jambu batu boleh tersangkut dan tersimpan pada pundi apendiks. Sebenarnya, semua orang berisiko mengalaminya walaupun tidak makan biji makanan seperti yang dinyatakan.

Hakikatnya, segala makanan yang keras seperti biji cili dan sebagainya akan hancur di dalam perut disebabkan oleh asid perut. Selepas hancur sepenuhnya, barulah ia akan masuk ke usus untuk proses pembuangan najis. Jadi, pemakanan bukanlah punca radang apendiks. Tetapi, apakah punca sebenar ia berlaku?

Apa punca sebenar radang apendiks?

Dr Maisara turut menyatakan bahawa radang apendiks (appendicitis) bukanlah sejenis penyakit tetapi satu kondisi di mana pundi apendiks (vermiform apendiks) tersumbat. Untuk anda yang belum tahu, ia adalah satu struktur berbentuk tiub yang terletak pada bahagian pemulaan usus besar. Pun begitu, fungsi sebenar organ ini masih belum dapat diketahui dengan tepat.

Mengapa ia boleh tersumbat jika bukan sebab pemakanan? Ia adalah disebabkan oleh bukaan apendiks menuju ke tiub besar atau sekum tersekat. Sekatan ini mungkin berlaku akibat lendir tebal dalam apendiks atau serpihan najis keras daripada tiub besar termasuk ke pundi apendiks. Inilah punca sebenar radang apendiks berlaku.

Selain itu, kondisi ini juga boleh berlaku berpunca daripada jangkitan bakteria. Ia sering menyerang golongan muda sekitar usia 10 hingga 30 tahun. Untuk merawatnya, doktor hanya akan beri penderita antibitiotik untuk melegakannya. Jika masih tidak pulih, cara terbaik untuk menghilangkannya adalah melalui pembedahan membuang pundi apendiks (apendektomi).

Konklusi

Kesimpulannya, pemakanan sama sekali bukan punca sakit apendiks. Jadi, anda tidak perlu bimbang untuk makan nasi lemak kegemaran anda lagi. Begitu juga dengan ibu Harun. Jangan sesekali percaya sebarang mitos tanpa usul periksa kesahihannya terlebih dahulu, ya? Akhir kata, biasakan yang betul dan betulkan yang biasa!

Nurul Alia Ali

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.