Siakap Keli

Wanita Lebih Tertarik Kepada Lelaki Berjambang – Kajian

Terpulang kepada setiap wanita untuk memilih lelaki idaman mereka. Tetapi menurut kajian lelaki yang berjambang lebih menarik perhatian wanita kerana kelakian si lelaki lebih terselah daripada yang berwajah licin dan jambu.

Dalam kajian baru, yang diterbitkan pada hari Selasa dalam jurnal Royal Society Open Science, wajah-wajah yang sangat maskulin dan mereka yang berjambang dinilai lebih menarik daripada wajah lelaki yang kelihatan feminin atau muka yang dicukur bersih. Ini berlaku sama ada wanita itu mencari hubungan jangka pendek atau jangka panjang.

Malah, lelaki dengan ciri-ciri maskulin seperti rahang lebar dan alis kuat yang mempunyai jambang adalah yang paling menarik untuk kedua-dua jenis hubungan.
Tetapi apabila rasa benci, kita yang asal terhadap makhluk parasit dipertimbangkan ke persamaan, perkara berubah. Kajian mendapati wanita yang menyatakan tahap rasa jijik terhadap parasit dan patogen lain lebih cenderung untuk menilai jambang lelaki sebagai tidak menarik.
Dalam teori evolusi, manusia berevolusi untuk mendapatkan kurang rambut di badan kita sebahagiannya kerana ia mengurangkan risiko parasit yang membawa penyakit untuk berkembang.
Kaji selidik menunjukkan dada berbulu disukai di kalangan wanita dari Amerika Syarikat, China, New Zealand, Finland, Brazil, Slovakia, Czechoslovakia dan Turki (tetapi tidak di kalangan wanita dari UK dan Cameroon).
Sumber: CNN 

Zetty Amelia

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.