Siakap Keli

Singapura Sahkan 2 Lagi Pelancong Warga China Positif Virus Dari Wuhan

Dua orang lagi telah disahkan dijangkiti koronavirus di Singapura, ini menjadikan jumlah meningkat kepada tiga orang, kata Kementerian Kesihatan.

Kes pertama yang disahkan ialah lelaki berusia 66 tahun dari Wuhan yang bercuti disana. Beliau kini dikatakan berada dalam keadaan stabil di Hospital Besar Singapura (SGH).

Anak lelakinya yang dikatakan turut bercuti bersamanya itu telah disahkan dijangkiti virus itu juga. Dia juga dikatakan berada di SGH dan berada dalam keadaan stabil.

Laporan baru mendapati seorang wanita berusia 53 tahun dari Wuhan yang turut datang ke sana secara berasingan dengan kedua-dua lelaki itu telah disahkan dijangkiti virus tersebut. dia dikatakan diletakkan di Pusat Penyakit Jangkitan Kebangsaan (NCID) dan berada dalam keadaan stabil.

Menurut Kementerian Kesihatan, terdapat 44 kes yang disyaki dengan pesakit berusia antara satu hingga 78 tahun. Dari 44 kes tersebut, 13 pesakit telah diuji negatif dijangkiti virus itu dan tiga telah disahkan. Ketiga-tiga pesakit yang dijangkiti itu telah dikuarantinkan  dan dipantau untuk simptom selama 14 hari.

Pihak Kementerian telah mengambil semua langkah yang merangkumi kemungkinan penyebaran kepada masyarakat agar wabak itu tidak merebak.

Pegawai kesihatan mengatakan, pesakit ketiga yang dijangkiti virus itu mengalami demam kurang daripada 24 jam selepas ketibaannya pada penerbangan Scoot pada 21 Januari. Dia pergi ke Raffles Hospital dan dihantar dari sana ke Hospital Tan Tock Seng (TTSH).

Dia datang ke Singapura dengan seorang teman untuk bercuti dan menginap di hotel J8 di Townshend Road. Sebelum dia jatuh sakit, dia dikatakan telah melawat kawasan Orchard, Marina Bay Sands dan Gardens oleh Teluk. Serta menggunakan pengangkutan awam ke tempat-tempat tersebut.

Sumber: Straitstimes.com

Zetty Amelia

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: