Kredit Foto:Vietnam Net

Tak Sanggup Berpisah, Lelaki Gali Kubur Isteri, ‘Tanam’ Mayat Dalam Patung Untuk Hidup Bersama

Seorang lelaki yang tinggal di daerah Thang Binh, Vietnam, menggemparkan media setempat dan antarabangsa beberapa tahun yang lalu kerana hidup serumah dengan isteri kesayangannya yang telah pun meninggal dunia.

Dia dan isterinya saling tidak mencintai satu sama lain namun tetap juga berkahwin kerana ibu bapa mereka berjiran serta pernah berjanji untuk menyatukan anak mereka nanti. Pasangan tersebut jatuh cinta selepas kahwin dan hidup mereka dipenuhi dengan kebahagiaan.

Kredit Foto: Vietnam news

Walaupun kisah lelaki itu sudah lama namun masih ramai lagi yang tertanya-tanya mengenai alasan mengapa beliau menggali kubur isterinya serta tidak menghiraukan halangan yang dilakukan oleh jiran dan pihak berkuasaa tempatan.

Mengapa lelaki yang sihat ini boleh mempunyai sikap yang pelik? Adakah isteri mati telah kembali semula?

“Pada masa itu, saya sedang bekerja dan dipanggil oleh ahli keluarga untuk memberitahu tentang kematian isteri saya. Saya pulang ke rumah dan dengan segera  cuba untuk menghentikan orang yang menguburkan isteri saya.

“Seseorang berkata saya gila dan jika orang mati tidak dikebumikan, jiwanya tidak selamat. Jadi saya biarkan mereka melakukan apa sahaja yang mereka mahu.

Kredit Foto: Vietnam news

“Setahun kemudian, dalam petang hujan, saya pergi ke tanah perkuburan untuk menggali mayat isteri saya. Saya meletakkan mayat di dalam beg. Takut akan dikesan, saya menggali lubang kecil, memasukkannya ke dalam dan mengisinya,” katanya.

Sejak itu dia tidak dapat tidur pada waktu malam, memikirkan cara untuk membawa isterinya pulang ke rumah. Dia membeli plaster, simen, pasir dan gam dan tinggal di tanah perkuburan selama beberapa hari untuk membuat patung isterinya kemudian dia meletakkan mayatnya ke dalam patung itu.

Lelaki itu telah hidup bersama dengan mayat isterinya hampir 10 tahun walaupun dipandang serong oleh orang lain.

Sumber: Vietnam Net

Sofea Shahira

There's always another side to every story

Tambah komen