Siakap Keli

(Video) “Rezeki Bertambah Tapi Kurang Rasa Syukur,” Mutawwif Dedahkan Konsep Rezeki Tak Diduga

Gambar Hiasan via Google

Semua orang yang menghuni di muka Bumi Allah ini sememangnya telah ditetapkan rezeki masing-masing. Walaupun rezeki yang diperolehi oleh setiap orang berbeza, namun sifat syukur merupakan elemen terpenting yang perlu diterapkan dalam diri seseorang.

Melihat kepada perkembangan dunia dan kos sara hidup yang semakin meningkat, ramai yang mengambil inisiatif untuk menggandakan rezeki bagi memenuhi keperluan dan kehendak semasa. Walau bagaimanapun, rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT sememangnya tidak dapat diduga oleh insan biasa seperti kita.

Begitulah yang diterangkan oleh seorang Mutawwif yang dikenali sebagai Ustaz Jamal menerusi perkongsiannya di halaman Facebook. Menurutnya, rezeki boleh datang daripada pelbagai cabang dan cara. Antaranya ialah rezeki yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Antaranya ialah pendapatan dan aset yang telah kita miliki pada waktu ini.

Namun ramai yang tidak sedar bahawa Allah SWT juga turut mengurniakan rezeki yang tidak diduga oleh seseorang akan menjadi miliknya. Sebagaimana contoh, tidak mustahil seseorang itu akan mendapat rezeki yang lebih walaupun usaha yang dilakukan adalah pada tahap yang sama.

Salam Jumaat! Asyik trade je kan. Hari ni kita dengar sikit tazkirah daripada salah seorang student terbaik DDNK, Ustaz Jamal yang juga merupakan seorang Mutawwif. Jom bersama Haniff CakCak!P/s: kita selit sikit rahsia kejayaan beliau dalam trading..

Posted by Dato Dr. Nazri Khan on Thursday, 16 January 2020

Tegasnya juga, rezeki yang datang daripada sedekah turut boleh dinikmati oleh semua orang seperti yang dirasainya. Dengan niat ikhlas membantu golongan yang susah dan memerlukan, Ustaz Jamal menceritakan bahawa rezekinya dalam bidang yang diceburinya menjadi berlipat ganda.

Seperti Ustaz Jamal yang bergiat aktif dalam aktiviti jual beli saham menerusi tunjuk ajar daripada DDNK, rezeki yang diperoleh bagaikan nikmat yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Sambil melakukan pekerjaannya sebagai Mutawwif, Ustaz Jamal juga sempat untuk menambah pendapatannya melalui pelaburan saham patuh syariah dimana beliau sendiri memburu saham-saham gergasi dunia seperti Google, Tesla, Facebook, Apple yang naik 10 kali ganda dalam masa beberapa tahun.

Keyakinannya terhadap tunjuk ajar yang diberikan oleh DDNK nampaknya sangat Berjaya dan membuahkan hasil apabila dia digelar sebagai salah seorang pelajar yang berjaya bermula dari kosong dan memperolehi keuntungan yang banyak.

https://www.facebook.com/watch/?v=231092768064533

Dato’ Dr Nazri Khan merupakan individu yang telah banyak membantu golongan-golongan ‘newbie’ yang ingin berjaya dalam bidang saham. Dengan kepakarannya lebih 23 tahun, DDNK telah memberi banyak ‘teaching’ dan ‘mentoring’ sehingga melahirkan ‘students’ yang berjaya meraih keuntungan yang tinggi sehingga boleh meningkatkan kewangan serta gaya hidup seseorang.

Kini, DDNK menyandang jawatan Pengurus Wang Bertauliah Inter-Pasific Asset Management Sdn. Bhd. (IPAM) yang dilantik sendiri oleh Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan iaitu antara 10 individu terkaya di Malaysia. DDNK juga merupakan pengurus wang bertauliah yang berlesen di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dalam pasaran saham global.

Bersama Vega Hermosa International, kini DDNK melalui Program Menang Saham bukan sekadar Seminar Saham ataupun Kelas Saham, malah ia menjadi tempat rujukan para trader-trader baru mahupun lama untuk mendapatkan info-info terbaru. Disebabkan ‘result’ yang kian memuncak, setiap seminar yang dianjurkan sentiasa penuh dengan peserta yang bersungguh-sungguh ingin berjaya untuk mengubah tahap kewangan mereka ke tahap yang lebih baik.

Kepakaran DDNK dalam bidang saham sememangnya tidak dapat dinafikan lagi dan sangat diakui oleh ramai orang. Apa tidaknya, selain dipenuhi dengan peserta tempatan, ada juga peserta dari luar negara seperti Singapura, Brunei dan Indonesia yang menyertai seminar yang dianjurkan bagi menambah ilmu saham. Dengan cara penyampaian yang santai dan bersahaja, ilmu yang dicurahkan oleh DDNK sememangnya mudah untuk dihadami oleh setiap lapisan peserta dari pelbagai latar belakang.

Pun begitu, ramai yang menganggap bahawa aktiviti jual beli saham terjerumus perkara yang haram. Namun, ianya adalah dakwaan yang tidak tepat kerana pelaburan saham dibolehkan di dalam Islam dan ianya tertakluk kepada beberapa syarat. Antaranya ialah pemain saham perlu mengetahui akan barang dan perusahaan yang dilaburkan. Keduanya pula ialah perusahaan atau barangan yang dilaburkan adalah halal status perniagaannya (patuh syariah).

Pelaburan saham juga merupakan salah satu cara bagi meningkatkan pendapatan dan rezeki seseorang. Dalam Pelaburan saham, pelbagai ilmu perlu dikuasai oleh seseorang bagi memastikan rezeki dan keuntungannya sekitar 1%-10% sehari dalam bidang ini. Begitulah ilmu yang ingin diterapkan oleh DDNK menerusi seminar yang dianjurkan.

Bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai saham dan juga DDNK, anda boleh layari Facebook dan laman web Menang Saham. Rezeki boleh datang daripada pelbagai sudut dan saham merupakan salah satu sumber rezeki yang wajib ‘dikejar’ oleh semua orang pada hari ini tanpa mengira status, latar belakang, pekerjaan atau tahap kewangan yang ada.

 

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.