Siakap Keli

Nak Rumah Nampak Mewah? Ini Cara-Cara Nak Buat “Wainscoting” DIY Dengan Modal Yang Rendah

Sedar tak sedar berbaki sehari sahaja lagi umat Islam akan menunaikan ibadah puasa sebelum menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Walaupun raya pada tahun ini tidak semeriah pada tahun sebelumnya, akibat penularan virus Covid-19 tapi bukan  menjadi  penghalang kita untuk menyambutnya.

Pasti ramai yang masih mencari idea untuk menghias rumah masing-masing sempena menyambut Aidilfitri yang akan tiba.

Menerusi sebuah posting di laman Facebook Fieza Abdullah yang berkongsi mengenai cara untuk menghias rumah dengan wainscoting yang dibuat sendiri. Dekorasinya ringkas namun sangat cantik dan sempurna.

DIY WAINSCOTING 
Hari ni fieza nak share cara nak deko rumah dengan wainscoting sb ramai yg pm fieza tanya cmne nak buat..rumah dari biasa2 terus nampak cantik dan mewah kan yang mana bosan xtau nak buat ape tu bolehla try..barang boleh order di shoppee je..cara pemasangannya xsemudah dan xsesusah mana pun..mula2 je rasa susah sikit..yg penting kena ada sifat sabar.
1. Sediakan peralatan seperti kayu/pvc wainscoting, gam, gap filler, pistol gam, gergaji gigi halus dan pemegang, paper tape, pita ukur, pembaris L, cutter, maker dan penimbang air.
Beli alatan di atas di SINI
2. Saya guna pvc wainscoting (beli di shoppee) size kecik 4cm dan besar 8cm (gambar kedai ada di last picture)
Beli Wainscoting di SINI
3. kena plan nak buat design dinding macamana. Mula2 ukur tinggi dan lebar dinding yg nak buat wainscoting tu..lepas tu kira kat atas kertas..WAJIB bijak matematik masa ni..haha setiap kotak atas bawah kiri kanan jarakkan dalam 4inci.
Beli PVC Cutter di SINI
4. Lepas dah lukis atas kertas, saya akan lukis plak di dinding..so masa nak pasang tu senangla sebab dah ada ukuran.masa ni penimbang air sgt penting.
5. Tanda di setiap kayu untuk memudahkan proses semasa memotong..
Beli pembaris sesiku L di SINI
6. Ukur dan tanda guna sesiku L
Beli Wainscoting di SINI
7. Wainscoting pvc ni sgt senang nak potong sb dia lembut berbanding dengan kayu. Utk potong bahagian tengah sy guna cut mesin, tapi utk potong bahagian tepi/ bucu, sy guna gergaji kecil utk elakkan wainscoting rosak. Mark siap2 di kayu wainscoting tu supaya tidak salah potong.
Beli PVC Cutter di SINI
8. Potong hujung pvc guna gergaji
Beli gergaji PVC di SINI
9. Kayu yang dah siap dipotong
Beli Wainscoting di SINI
10. Gam kan wainscoting secara zig zag utk lebih kuat lekatan dia..dan terus tampal paper tape..biarkan semalaman.
Beli Gam Silikon di SINI
11. lepas tampal terus lekat dengan paper tape..kalau x dia bergerak2 dan tercabut..
Beli Wainscoting di SINI
12. Biarkan satu malam nak bg gam tu betol2 lekat..
Beli Wainscoting di SINI
13. Bila gam dan betol2 kering, proses utk kemasan pula..lebihan gam boleh dikikis guna pisau camni..senang je xsusah sgt nk kikis dia sb gam dah keras..mudah tercabut..
Beli Wainscoting di SINI
14. Untuk bahagian tepi/bucu yg kosong dan ada lubang tu boleh sapu dengan gap filler.boleh beli dalam bekas @ botol camni..guna botol ni lebih senang dan tangan pun tak comot..lepas tu sapu je dengan kain basah trus xnmpk lubang2 tu..
Beli Gam Silikon di SINI
15. Dah siap bolehla cat dengan warna kesukaan anda..selamat mendeko 
16. Next time sy share nak buat cermin ni pula..
Beli Wainscoting di SINI
17. Wainscoting bahagian tangga..area sini memerlukan kesabaran yg SANGAT tinggi 
18. Ruang tamu..
19. Ni shoppee yg sy beli pvc wainscoting ni.sy lebih prefer tenderlover sb penghantaran sgt cepat dan harga lebih murah..
20. Happy deko sempena Pkp 🤩🤩

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.