Gambar Via Google

“Supaya Anak Cepat Berjalan,” Doktor Ini Perjelas Impak Sebenar Mengenai ‘Baby Walker’

Pasti ramai diantara kita yang pernah melihat bayi diletakkan di dalam baby walker. Secara lazimnya, ramai yang menyangka bahawa baby walker digunakan bertujuan untuk menguatkan otot kaki pada kanak-kanak itu supaya mereka cepat berjalan.

Namun begitu, melalui perkongsian yang dibuat oleh doktor Ahmad Luqman Bukhari, lain pula yang dihujahkannya.

Menurutnya, baby walker ini sebenarnya tidak memberi manfaat langsung pada perkembangan fizikal. Malahan, ianya baby walker ini sebenarnya boleh membuatkan rangsangan pada otak dan otot kaki semakin berkurangan. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti penjelasannya seperti berikut:

Saya yakin tak ada mak ayah yang sanggup nak biarkan anak kecil kat dalam baby walker kalau pernah nampak macam mana siksanya baby meraung kesakitan akibat melecur tersimbah air panas yang dia capai sendiri masa tengah naik walker tu.

Ada setengah kes tu, parent sendiri yang menangis sampai bengkak dua-dua belah mata bila tengok si comel pengsan tak bergerak lepas terjatuh dari walker.

Bila dah siap buat CT scan kepala, baru tahu rupa-rupanya ada bleeding pada otak anak dan retak dekat tempurung kepala.

Masa tu menyesal pun dah tak guna.

Cuma realiti yang berlaku, ramai mak ayah yang tak pernah diuji dengan benda ni dia pandang remeh bila kita nasihat supaya elakkan penggunaan walker ni.

Dekat Canada sana, baby walker dah pun diharamkan sepenuhnya. American Academy of Pediatrics pun siap suruh buang lagi walker kalau ada kat dalam rumah atau mana-mana pusat penjagaan kanak-kanak.

Doktor-doktor semua dah tak sanggup nak tengok ribuan kes baby tercedera termasuklah kes melecur, kes trauma dan tersepit yang dikejarkan ke jabatan kecemasan setiap tahun.

Lagi satu, mana yang kata dia beli walker supaya anak cepat berjalan, nak beritahu jugak ni yang fakta tu salah sebenarnya.

Walker tu sebetulnya tak beri manfaat pun pada perkembangan fizikal anak kita bahkan ia buatkan rangsangan pada otak dan otot kaki anak kita jadi makin berkurang.

Kalau betul nak anak kita cepat berjalan, biarkan je dia berguling, bermain dan merangkak kat lantai dalam rumah kita tu sebab tu lah sebenarnya aktiviti yang bagus untuk kuatkan fizikal dia.

Mana yang dah baca ni, bantu saya kongsikan info penting ni pada mak ayah yang lain ye. Lagi-lagi yang tengah tunggu nak timang cahaya mata tu.

Lebih baik gunakan duit yang ada untuk beli benda yang lebih penting daripada belanjakan untuk benda yang berisiko tinggi untuk cederakan anak kesayangan kita.

Sumber: Ahmad Luqman Bukhari

Aqmal Ezany

I write what is right

Editor: syafiq halim

Dari Wiser.my