Siakap Keli
FOTO: FACEBOOK

Warga Emas Didakwa Mabuk, Cuba Langgar Anggota Polis

BALIK PULAU, 2 Jun – Seorang warga emas yang cuba melanggar anggota polis sedang bertugas dalam satu sekatan jalan raya minggu lalu didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas empat pertuduhan, termasuk memandu secara melulu dan berada di bawah pengaruh alkohol.

Lim Seong Joo, 63, bagaimanapun mengaku tidak bersalah ketika semua pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Nor Azzuin Abd Moati.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa dengan sengaja tidak memberhentikan kereta untuk diperiksa oleh dua anggota polis iaitu Lans Koperal Mohd Shafizan Abd Samad dan Lans Koperal Muhamad Azaman Mat Saad yang sedang menjalankan tugas dalam Ops Mabuk.

Lim didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa mengeluarkan perkataan ‘polis bodoh’ terhadap ASP Abdul Halim Harun, yang bertujuan mengaibkan pegawai polis itu, mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mengikut pertuduhan ketiga, warga emas itu didakwa memandu secara berbahaya mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun dan denda RM15,000 bagi sabitan pertama manakala bagi sabitan kedua dan seterusnya, berdepan hukuman maksimum penjara 10 tahun dan denda RM20,000.

Dia didakwa melakukan ketiga-tiga kesalahan itu di Solok Bayan Indah, Queensbay Bayan Lepas dekat sini pada 10.30 malam 30 Mei lepas.

Lim turut berdepan pertuduhan memandu di bawah pengaruh alkohol di Jalan Persiaran Bayan Indah, dekat sini pada 11.45 malam 30 Mei lepas mengikut Seksyen 45A(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara setahun dan denda RM6,000.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Rais Imran Hamid menawarkan jaminan sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan berserta syarat tambahan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah dan lesen memandunya digantung.

Peguam Datin A. Punithawathi yang mewakili Lim pula memohon jaminan terhadap anak guamnya dikurangkan atas alasan tertuduh dan isterinya sudah bersara.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan serta memerintahkan pasportnya diserahkan kepada mahkamah manakala lesen memandu Lim digantung sehingga kes selesai dan menetapkan 13 Julai ini untuk pengurusan kes.

 

Sumber: Bernama

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.