Siakap Keli

3 Pelajar Rakam Video Buang Duit S$50 Dalam Mangkuk Tandas, Anggap Duit Itu Seperti Tisu Tandas

Baru-baru ini tular video melibatkan beberapa orang pelajar dari Raffles Institution (RI) merakam diri mereka dengan sengaja bermain-main dengan wang tunai.

Rakaman video itu kemudian dimuatnaik di ‘Stories Instagram’ pelajar terbabit.

Intipati di dalam video terbabit menunjukkan para pelajar yang berpakaian seragam RI tertawa ketika mereka melemparkan wang kertas S$50 ke dalam lubang tandas dengan sengaja, yang ingin merujuk kepada wang itu sebagai “kertas tandas kami”.

Dua klip lain menunjukkan para pelajar melemparkan wang kertas S$50 yang lain dari bangunan sekolah, di mana ia mendarat di bahagian atas tempat perlindungan di bawah.

Pelajar telah menjalani kaunseling
Sebelumnya, RI mendedahkan bahawa mereka menyedari kejadian itu dan sedang menyiasat.

Dalam satu kenyataan yang kemudiannya dikongsi dengan Mothership pada waktu malam, RI mengemas kini bahawa tiga pelajar mereka terlibat dalam kejadian itu.

Sejak itu sekolah tersebut “menasihati para pelajar dengan tegas tentang keparahan dan ketidaksensitifan tindakan mereka”, dan akan mengambil tindakan tatatertib yang ketat terhadap ketiga-tiga mereka.

RI menyatakan bahawa mereka “kecewa” melihat pelajar mereka membuang wang “dengan cara yang cuai”.

Menurut RI, para pelajar juga telah menyatakan penyesalan dan menyesali tindakan mereka.

Ibu bapa mereka juga telah dimaklumkan mengenai kejadian itu.

“Sekolah yakin bahawa pelajar akan belajar dari kesilapan mereka dan berkomitmen terhadap tingkah laku yang lebih tinggi pada masa akan datang,” kata RI.

Sumber: mothership.sg

Nor Azilah