Gambar: Google

‘Misteri’ Tasik Lebih Setengah Abad Bertukar Warna Merah Jambu, Timbulkan Tanda Tanya Penduduk Tempatan

Sebuah tasik di India yang sebelumnya berwarna kehijauan, kini bertukar menjadi merah jambu telah membinggungkan penduduk tempatan. Danau Lanar, kira-kira 300 batu di sebelah timur Mumbai di negara bahagian Maharashtra adalah ‘badan’ air yang dipercayai terbentuk oleh kawah hentaman dari meteor yang melanda bumi sekitar 50,000 tahun yang lalu.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, warna air kawah telah berubah dari warna yang hijau berubah menjadi warna merah jambu kemerahan yang luar biasa. Kejadian ini juga telah menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk tempatan. Kejadian berlaku mungkin kerana perubahan pada salinitas air. Sementara kehadiran bakteria yang tidak biasa juga berperanan kerana cuaca kering.

Ahli geologi tempatan, mengatakan bahawa warna tasik telah berubah pada masa lalu. Tetapi, perubahannya tidak begitu jelas. Dia mengatakan “Ia kelihatan sangat merah pada tahun ini kerana salinitas air meningkat. Jumlah air tasik telah berkurang dan tasik menjadi lebih cetek sehingga salinitasnya naik menyebabkan beberapa perubahan dalaman”.

Kemudian, para saintis telah mengambil beberapa sampel air untuk analisis yang akan mendedahkan sebab utama perubahan warna. Tasik ini terkenal sebagai kawah hentaman basaltik terbesar di dunia. Timbalan Konservator hutan di Wilayah itu, mengatakan “Kami melihat fenomena ini untuk pertama kalinya. Kami akan mengumpulkan sampel air task untuk diuji bagi mengetahui sebab di sebalik kejadian itu”.

Para pakar melaporkan, bahawa Danau Lonar adalah bahan air yang sangat berakali dengan kemanisan tinggi dan kimianya menyokong pertumbuhan keluarga bakteria yang dikenali sebagai halobacteriaceae. Organisma ini berkembang dalam keadaan yang sangat masin dan ada menghasilkan pigmen merah yang disebut sebagai bacteriorhodopsin yang menyerap cahaya matahari dan mengubahnya menjadi tenaga.

Gambar: Vajiramias

Ketua pengawas utama hutan dan pengarah lapangan Melghat Tiger Reserve (MTR), yang mengatakan fenomena serupa telah diperhatikan di tasik Umria di Iran. Katanya “Dengan monsun permukaan air akan meningkatkan dan suhu air akan turun mengubah air tasik kembali ke warna normal”.

Sumber: www.independent.co.uk

Nurul Najiha

Editor: syafiq halim

Dari Wiser.my