Siakap Keli

5 Anggota ATM & 13 Anggota PDRM Termasuk Berpangkat ASP Ditahan, Disyaki Terlibat Dalam Sindiket Seludup PATI

Seramai 18 pegawai dan anggota agensi penguatkuasa ditangkap kerana disyaki menjadi dalang dalam sindiket penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI).

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua suspek tersebut terdiri daripada lima (5) anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan 13 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Bagi ATM, suspek terdiri daripada dua (2) pegawai dan tiga (3) anggota lain-lain pangkat.

“Manakala bagi 13 suspek PDRM, terdiri daripada satu (1) pegawai berpangkat ASP dan 12 anggota berpangkat rendah,” katanya dalam satu kenyataan di sidang media, hari ini.

Gambar: Polis Johor

Mengulas lanjut, Ayob menambah, pegawai kanan polis berpangkat ASP yang ditahan tersebut bertugas di salah sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di Johor.

“Selain itu, satu (1) anggota berpangkat rendah bertugas di Polis Marin Wilayah 2, Tampoi, dua (2) anggota pangkat rendah bertugas di Bukit Aman dan sembilan (9) anggota berpangkat rendah bertugas di balai IPD Kota Tinggi.

“Kesemua suspek yang ditangkap berumur antara 24 tahun hingga 41 tahun,” jelasnya lagi.

Tambahnya, mereka akan disiasat berhubung penglibatan dalam sindiket penyeludupan migran dan akan dikenakan tindakan undang-undang sekiranya dibuktikan bersalah.

Kesemua suspek terbabit ditangkap dan ditahan bagi siasatan di bawah Seksyen 130V hingga Seksyen 130ZB Bab VIB Jenayah Terancang, Kanun Keseksaan dengan prosedur siasatan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 SOSMA.

Gambar: Polis Johor

 

Gambar: Polis Johor
Gambar: Polis Johor

Posted by Polis Johor on Wednesday, June 17, 2020

Sumber: Polis Johor

Adnin Razak

Tukang tulis untuk rakyat jelata.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.