Siakap Keli

Kota Satelit Di India Jadi Mangsa Serangan Belalang Gurun

NEW DELHI – Belalang gurun pada hari Sabtu menyerang Gurugram, sebuah bandar satelit ibukota India New Delhi, mendorong pihak berkuasa meminta orang ramai untuk menutup tingkap mereka dan memukul perkakas untuk menangkis kawanan yang cepat merebak.

Lapangan Terbang Antarabangsa New Delhi yang terletak bersempadan Gurugram turut menasihatkan juruterbang supaya mengambil langkah berjaga-jaga ketika berlepas dan mendarat kerana serangan belalang juta yang juga dikenali belalang gurun.

Difahamkan, Gurugram tidak pernah berdepan insiden seperti itu dan serangan belalang juta itu hanya berlaku di beberapa perkampungan di negeri Gujarat dan Rajasthan di utara yang berkongsi sempadan kawasan gurun di Pakistan.

Beberapa pengguna media sosial turut berkongsi gambar kejadian tersebut di Twitter, terdapat segelintir pihak mengkritik pemerintah kerana tidak menahan wabak itu.

“Ia tidak akan menjadi berita utama selagi serangan serangga itu belum sampai ke New Delhi!,” kata Devinder Sharma, seorang pakar pertanian, dalam satu tweet.

India, yang memerangi wabah belalang gurun terburuk dalam beberapa dekad, menggunakan kenderaan khas dan jentera bomba untuk menyembur racun serangga di sekurang-kurangnya tujuh negeri berpenduduk di utara, tengah dan barat negara ini.

Ia juga telah membeli sistem penyemprotan yang dipasang di helikopter untuk mengendalikan kawanan di beberapa tali pinggang utama, kerana penanaman musim panas semakin cepat dengan kedatangan hujan monsun bulan ini.

Serangan belalang juta itu dikatakan tidak menyebabkan kemusnahan yang ketara kerana perbezaan tempoh yang agak panjang antara musim menuai dan menanam namun petani bimbang dengan hasil tanaman musim panas mereka.

Sumber: usnews.com

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.