Siakap Keli

Melbourne ‘Dilanda’ Pembelian Panik Selepas Perintah “Lockdown” 6 Minggu Diisytihar

Pembelian panik kembali berlaku di Australia kerana lima juta orang di Melbourne bersiap untuk kembali kepada peraturan ‘lockdown’ kerana wabak koronavirus.

Menurut sumber, lima juta penduduk diperintahkan kembali ke peraturan penutupan selama enam minggu kerana penularan koronavirus dan membawa lebih dari 100 kes baru setiap hari.

134 jangkitan selanjutnya dikesan dalam tempoh 24 jam terakhir, jumlah yang masih sangat kecil jika dibandingkan dengan negara-negara yang dilanda teruk seperti Amerika Syarikat dan Brazil. Tetapi jumlah itu masih dianggap lompatan besar di Australia, yang dinyatakan berjaya mengatasi COVID-19.

Rangkaian pasar raya terbesar di negara ini, Woolworths, mengatakan pihaknya telah memperkenalkan semula had pembelian barang termasuk pasta, sayur-sayuran dan gula setelah pembeli bergegas ke kedai di seluruh negeri Victoria.

Restoran dan kafe akan terhad untuk menyajikan makanan yang hanya dapat dibawa pulang, sementara pusat kecergasan, salon kecantikan dan pawagam terpaksa ditutup lagi.

Penduduk akan dilarang meninggalkan kediaman mereka kecuali bekerja, sukan, rawatan perubatan atau membeli barang keperluan asas.

Profesor Michael Kyrios, seorang psikologi klinikal di Flinders University, memberi amaran bahawa Victoria perlu bersiap menghadapi “krisis kesihatan mental yang akan datang” sebagai hasilnya.

“Ini mungkin akan menempatkan sistem perawatan kesihatan mental dalam keadaan tidak stabil dengan kemampuan yang sangat terbatas untuk menggerakkan sumber daya sebagai tindak balas terhadap peningkatan kejadian penyakit mental yang timbul dari krisis COVID-19,” katanya.

“Ini bukan situasi yang diinginkan oleh siapa pun, tetapi inilah realiti yang harus kita hadapi,” kata Daniel Andrews, sebagai pemimpin negara.

“Melakukan sebaliknya bermaksud berpura-pura bahawa ini tidak nyata, berpura-pura bahawa kita mempunyai pilihan lain.”

Pihak berkuasa kesihatan mengatakan bahawa mereka telah menghubungkan banyak kes Melbourne dengan hotel di mana penduduk yang pulang dari luar negara dikuarantin.

Media tempatan melaporkan pengawal keselamatan telah melanggar protokol kawalan jangkitan, termasuk mereka yang disyaki melakukan hubungan seks dengan tetamu yang ditahan secara berasingan.

Ini juga mendorong pemerintah untuk mengganti kontraktor swasta dengan staf karantina dan melancarkan penyelidikan.

Sumber: Dailymail.co.uk

" "