Siakap Keli
Gambar via India Times

(Video) Pereka Ini Menghasikan “Gaun Jarak Sosial” Dengan Menggunakan Sebanyak 12 Kaki Jaring Tulle

Sejak pandemik COVID-19 yang melanda di seluruh dunia, kerajaan telah memutuskan satu peraturan kepada masyarakat untuk menjaga jarak sosial antara satu sama lain. Namun begitu, seorang pereka fesyen menggunakan kreativitinya dalam penghasilan gaun yang dikenali sebagai “gaun jarak sosial”.

Menurut India Times, pereka tersebut memperolehi inspirasi menghasilkan gaun tersebut dari keadaan COVID-19 ini. Pereka fesyen yang bernama, Shay membuat gaun tersebut dengan jejari sepanjang 6 kaki sesuai dengan norma jarak sosial.

“Ini seperti gelembung jarak sosial anda sendiri,” kata Shay.

@crescentshay

making a 12ft social distancing dress, part 2! yall it took a MONTH to make, but here’s the skirt, bodice and the finished 12ft dress!! #diy #fashion

♬ Marlboro Nights – Lonely God

Menurut laporan, Shay telah dua kali menghasilkannya tetapi terdapat kesilapan. Bagaimanapun, Shay berjaya pada percubaan ketiganya.

Shay menggunakan jaring tulle untuk kaus kaki dianggarkan sebanyak 12 kaki. Pereka tersebut kemudian menambah baju raya tulle. Tanpa ketinggalan, Shay juga menjahit topeng untuk memberikan penampilan yang lengkap.

Sumber: India Times

"