Siakap Keli
Gambar: The Sun

(Video) Aksi Tupai ‘Mabuk’ Terhuyung-hayang Selepas Tak Sengaja Makan Pir Lama

Inilah saat ketika seekor tupai sedang ‘mabuk’ terakam di kamera yang berjuang untuk berdiri setelah makan buah pir fermentasi yang tersisa di meja berkelah di luar sebuah rumah di Minnesota.

Rakaman yang diambil beberapa hari lalu, menunjukkan makhluk hutan itu ‘bertenggek’ di atas meja di luar sebuah rumah di Inver Grove Heights.

Tupai itu terlihat sedang asyik mengunyah makanan dan beberapa saat kemudian menunjukkan reaksi yang seakan mahu tumbang namun cuba menahan. Tupai yang mabuk itu menggunakan satu mangkuk berwarna biru kecil untuk berpaut dan menjaga keseimbangannya, tetapi ia mula melayang ke belakang lagi sambil menatap ke langit kemudian meneruskan makan seperti biasa.

Pemilik rumah itu, Kathleen Morlok, mengatakan kisah itu bermula ketika dia membersihkan peti sejuknya pada hari Jumaat.

“Saya menjumpai beg pir yang sudah lama di bahagian bawah peti sejuk. Daripada membuangnya, saya melemparkan dua untuk Hamlet(babi peliharaan),” kata Kathleen kepada DailyMail.com, merujuk kepada babi peliharaan keluarga.

“Saya tidak menyedari bahawa dia meninggalkan satu di bawah meja di luar sehingga saya melihat tupai merah kecil itu dengan senang hati mengambil semuanya dan melarikannya ke pokok-pokok.”

Kathleen memutuskan untuk meletakkan sisa pir tua di luar untuk tupai setelah merasakan bahawa haiwan itu menikmatinya. Tetapi Kathleen mengetahui bahawa tupai itu tidak menikmatinya ketika kembali pada hari itu.

“Dia terus bersandar ketika makan,” katanya.

“Ketika itulah saya terfikir bahawa pir pasti sudah difermentasi di bahagian bawah peti sejuk.”

Fermentasi berlaku apabila makanan mengalami perubahan kimia yang dapat mengubah glukosa, fruktosa dan sukrosa menjadi alkohol. Membiarkan pir di bahagian bawah peti sejuk untuk jangka masa panjang mungkin menyebabkan penapaian.

Sumber : The Sun 

"