Satu kajian baru yang dilakukan oleh penyelidik di University of Illinois Urbana-Champaign menunjukkan bahawa orang yang ingin mengimbangi kesihatan gastrointestinal mereka mungkin juga boleh mengamalkan alpukat panggang. Lembaga Hass Avocado telah membiayai penyelidikan itu, tetapi penulis kajian percaya bahawa ada bukti yang cukup untuk menjadikan buah tersebut sebagai buah berperisa sebagai diet biasa. Penemuan muncul dalam edisi Ogos 2020 Journal of Nutrition, menunjukkan bahawa makan alpukat setiap hari secara drastik dapat meningkatkan kesihatan usus seseorang secara keseluruhan.
Menurut penulis kajian utama Sharon Thompson, mereka ingin menyimpang dari hujah yang lebih jelas yang memihak kepada buah yang popular. Beberapa kajian telah berusaha untuk mengaitkan penggunaan alpukat dengan penurunan atau pengurusan berat badan. Sebaliknya, penyelidik University of Illinois memberi tumpuan bagaimana alpukat mempengaruhi sistem pencernaan. Kata Thompson, “Kami tahu makan alpukat membantu anda merasa kenyang dan mengurangkan kepekatan kolesterol darah, tetapi kami tidak tahu bagaimana ia mempengaruhi mikroba usus dan metabolit mikroba yang dihasilkan.” Dalam kertas kajian mereka, ia menyatakan bahawa alpukat juga tinggi serat dan penyelidikan menunjukkan bahawa makanan berserat tinggi baik untuk kesihatan sistem pencernaan.
Bagaimana kajian itu disatukan
Penyelidikan ini melibatkan 163 peserta berusia antara 25 hingga 45 tahun. Team University of Illinois berharap dapat mengukur kesan penggunaan alpukat harian pada individu yang mempunyai berat badan berlebihan dan obesiti yang sebaliknya berada dalam keadaan sihat. Penyelidik membahagikan peserta kajian kepada dua kumpulan. Dalam tempoh 12 minggu, satu kumpulan makan makanan yang merangkumi alpukat.
Setiap peserta boleh menikmati makanan pengganti ketika sarapan, makan tengah hari atau makan malam, faktor pentingnya ialah mereka makan alpukat sebagai sebahagian daripada satu hidangan setiap hari. Kumpulan kawalan makan makanan serupa tetapi tanpa alpukat. Anggota kedua-dua kumpulan memberikan sampel darah, air kencing dan tinja sepanjang tempoh kajian selama 3 bulan. Semua peserta melaporkan berapa banyak makanan yang mereka makan, dan, setiap bulan, mereka memasukkan senarai lengkap semua makanan yang mereka makan.
Hasil yang positif
Pada akhirnya, kajian menunjukkan bahawa makan alpukat dengan sekurang-kurangnya satu kali sehari menyebabkan kehadiran mikrob yang lebih sihat di perut dan usus. Selain itu, kumpulan alpukat mengeluarkan sedikit lemak di dalam najis mereka berbanding kumpulan kawalan. “Perkumuhan lemak yang lebih besar bermaksud peserta kajian menyerap lebih sedikit tenaga dari makanan yang mereka makan,” jelas pengarang kanan Hannah Holscher.
Holscher adalah penolong profesor pemakanan di Jabatan Sains Makanan dan Permakanan Manusia di University of Illinois. “Ini mungkin disebabkan oleh pengurangan asid hempedu, yang merupakan molekul yang dikeluarkan oleh sistem pencernaan kita yang memungkinkan kita menyerap lemak. Kami mendapati bahawa jumlah asid hempedu dalam tinja lebih rendah dan jumlah lemak dalam tinja lebih tinggi pada kumpulan alpukat. ” Holscher, Thompson, dan penyelidik lain mempunyai tujuan yang sangat jelas untuk menuju ke kajian ini.
Walaupun begitu, kajian itu mendapat dana dari Hass Avocado Board yang telah membayar sejumlah kajian dalam beberapa tahun terakhir. Medical News Today sebelum ini merangkumi kajian 2019 yang dibayar oleh lembaga itu yang menunjukkan bahawa pengambilan alpukat secara positif dapat mempengaruhi penurunan berat badan. Menampilkan dalam Nutrien, penyelidikan ini mendapati bahawa alpukat mengurangkan selera makan yang membolehkan pengambilan makanan yang sikit untuk mereka yang sedang diet dan menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, ukuran sampel kajian itu hanya 31 orang. Kajian University of Illinois mendapat kajian lebih daripada lima kali lebih banyak peserta. Selain itu, penyelidikan lain menunjukkan bahawa alpukat mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.
Sumber- Medical News Today