Bagi yang menghidap penyakit gout, anda pasti tahu ‘sengsara’ yang dirasai sehingga menyebabkan aktiviti seharian terganggu.
Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) penyakit gout berpunca daripada asid urik berlebihan di dalam tubuh yang menyebabkan keradangan atau sakit pada sendi terutamanya ibu jari kaki.
Selain dri ubat-ubatan, anda sebenarnya juga boleh mencegah penyakit itu secara semula jadi melalui pemakanan sihat dan seimbang.
Jom tengok makanan sihat yang boleh anda amalkan selalu untuk mencegah serangan gout.
1. Nenas
Buah nenas tinggi dengan ‘Bromelain’ dan vitamu C, ia dapat mengurangkan keradangan di sendi-sendi.
2. Kunyit
Curcumin yang terdapat di dalam kunyit juga boleh membantu mengurangkan keradangan sendi.
3. Pegaga
Tinggi dengan pyhtochemical, pegaga boleh membantu proses menyahtoksik.
4. Cili
Kandungan vitamin A dan C yang terkandung dalam cili dapat membantu mengurangkan keradangan sendi.
5. Lemon
Buah lemon juga tinggi dengan kandungan vitamin C yang dapat membantu proses menyahtoksik pesakit gout.
6. Halia
Halia mempunyai komponen gingerol dan zingiberene yang dapat mengurangkan keradangan sendi.
Penyakit gout berpunca daripada asid urik berlebihan di dalam tubuh yang menyebabkan keradangan atau sakit pada sendi, terutamanya ibu jari kaki.
Namun, serangan gout boleh dicegah secara semula jadi melalui pemakanan sihat dan seimbang.#healthylifestyle#healthy pic.twitter.com/FlJR0q8P3a
— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) February 22, 2021
Sumber: KKMPutrajaya