Siakap Keli

(Video) Digelar ‘Elon Musk Ghana’, Pemuda Ini Buat Kereta Sendiri, Satu-satunya Manusia Ada Kereta Di Kampungnya

Bila sebut mengenai bakat, semua orang ada bakat yang tersendiri. Tak mengira tahap kepandaian akademik ataupun kemahiran, Sang Pencipta sudah cipta manusia mempunyai akal.

Benar, bakat ada di mana-mana sahaja, namun tidak berpeluang untuk mengembang bakat yang ada. Seperti kisah seorang pemuda dari negara Afrika ini. Cukup mahir memcipta sebuah kereta daripada bahan terbuang sahaja.

Hebat bukan? Umum kita mengetahui Ghana merupakan wilayah yang memiliki masyarakat kurang berkemampuan yang ramai. Namun, bakat dan minat pemuda ini untuk menjadi seorang jurutera dapat perhatian dunia dan dianggap sebagai ‘next’ Elon Musk.

Difahamkan menerusi video ini, pemuda ini tidak bersekolah dan dengan ketabahan serta kegigihannya untuk menimba ilmu, dia belajar sendiri. Selama 4 tahun, dia meneliti cara pembikinan di kedai kereta, mencari bahan-bahan terbuang dan menggunakan wang sendiri untuk membeli enjin kereta terpakai.

Hasilnya, dia berjaya menghasilkan sebuah kereta seakan ”tesla’.

The Hidden Elon Musk Of Africa

Talent is everywhere in the world. But opportunities are not.I want to show you someone who could become the next Elon Musk. Except he was born in Ghana. Here is what he is doing with his talent.I am super in love with this video! P.S – Thank you Drew Binsky for helping me with some of the shots. Really appreciate it!

Posted by Nas Daily on Friday, February 19, 2021

 

Sumber: Nas Daily

" "