Siakap Keli

Bermula Dengan ‘Office’ Di Stesen Minyak, Syarikat ID Ni Nak Tolong 10 Orang Design ‘Makeover’ Rumah Secara Percuma

Sejak PKP Mac 2020, kita semua berada di rumah lebih lama daripada biasa. Keadaan work from home yang sepatutnya lebih mudah ternyata menimbulkan tekanan apabila suami dan isteri terpaksa berganti-ganti mesyuarat dari rumah melalui komputer, berkongsi ruang bekerja dan mengurus PDPR anak-anak.

Dalam masa yang sama mereka juga perlu melakukan tugas hakiki seperti memasak, mengemas, membasuh baju dan sebagainya. Segala aktiviti harian rumah tangga kini bercampur dengan kerja dan juga sekolah di dalam satu ruang yang sama.

Hal ini mengubah cara kita menjalani kehidupan seharian dan mendesak ramai penghuni rumah untuk ‘makeover’ kembali ruang kediaman sedia ada.

Persoalannya, idea nak ‘makeover’ mesti dah mencurah-curah ke ladang gandum tapi kemahiran dan pengalaman belum tentu menjadi.

Jadi, SK nak berkongsi 4 tips penting daripada pakar hiasan dalaman di Malaysia sebelum ubah suai rumah dibuat:

  • Design rumah ni, kalau konsep kita apply tak betul , rumah kita akan jadi cacamarba. Contohnya, konsep dapur dan ruang tamu yang tak sama serta banyak sangat warna yang digunakan.

  • Kalau design dah ada, macam mana nak bandingkan harga dan tak tertipu dengan hidden kos atau bahan yang tak berkualiti.

  • Bila nak buat renovation, siapa nak uruskan banyak-banyak kontraktor tu, nak jaga kos lagi, dan nak pastikan siap pada waktunya.

  • Siapa nak beritahu kita tentang undang-undang nak renovation dan proses-proses yang betul untuk mengelakkan kita dari membuat kesilapan?

Kalau setakat nak tukar perabot baru atau deko rumah, mungkin kita boleh buat sendiri, tapi kalau kita nak buat renovation tahap WOW mungkin dah kena ada designer advice. Macam bila kita sakit, setakat demam, kita tahu ambil ubat apa, tapi jika sakit teruk, kita kena jumpa doktor pakar. Begitu juga nak design rumah, korang perlukan designer untuk mendapatkan hasil transformasi yang luar biasa.

Menarik lagi, diorang dapat menjimatkan wang korang kerana tahu bagaimana nak mengurangkan kos untuk bantu korang dapatkan reka bentuk yang diinginkan, memastikan projek korang sentiasa bergerak, dan memastikan korang tidak membuat kesilapan hinggakan menelan kos yang besar.

Bercakap tentang designer, IDW Design & Build satu nama besar di Malaysia nak bagi free design, kepada 10 orang individu bertuah sempena ulangtahun yang ke-14 syarikat mereka.

Siapa Disebalik IDW Design & Build Sdn Bhd?

Diasaskan oleh IDr Hj. Lokman Hakim Ahmad dan IDr Hjh. Rabiatul Adawiyah Rasol. Syarikat ini ditubuhkan ketika mereka berusia 21 tahun. Projek pertama mereka pada ketika itu adalah rumah banglo bernilai RM1.1 Juta. Bayangkan ketika itu tanpa pejabat untuk melakarkan sketch dan 3D Design sampai terpaksa bekerja dari stesen minyak sehingga pukul 3 pagi.

Sejak tu, mereka mula menyimpan, menyewa dekat lot-lot bangunan dan syarikat mereka membesar daripada situ.

Antara projek-projek yang pernah dikendalikan oleh mereka seperti International College, resort, pejabat, restoran, kafe dan juga rumah-rumah mewah. Pasangan pengasas ini juga bukan calang-calang kerana pernah menjawat jawatan sebagai pensyarah dalam bidang Interior Design (ID) di UiTM, Shah Alam.

Kejayaan demi kejayaan dicapai sehingga diundang oleh syarikat gergasi, Astro sebagai ID selebriti menerusi 3 rancangan ID (29 Episode) pada tahun 2018, 2019 dan 2020 melalui program Sunnah Home, Impiana dan Our First Kitchen.

Siapa sangka dari menumpang di stesyen mintak sebagai office, IDW kini berkembang ke tiga lot bangunan milikan sendiri yang terletak di Shah Alam. Oleh itu, daripada perih dan jerih kejayaan yang dilalui, mereka ingin berkongsi bahagia bersempena ulangtahun IDW yang ke-14 tahun ini dengan berbagi rezeki kepada korang semua yang mungkin bertuah dengan peluang ‘makeover’ rumah secara percuma tahun ni! 

Mungkin ada antara korang yang tak tahu, profession ID ini sama seperti doktor yang ada consultation fee, disebabkan nasihat daripada kepakaran yang diberikan.

Sebagai pakar, mereka akan mereka-suai rumah korang mengikut personaliti dan bajet yang dipersetujui. Bukan tu sahaja, korang juga tak perlu pening nak cari kontraktor, urus renovasi, beli perabot, karpet, langsir sampailah ke cadar katil, kerana semuanya akan diuruskan oleh mereka.

Pendek kata, tinggal bawa bag pakaian sahaja nanti bila siap, macam check in hotel gitu lah.

Oleh sebab itu, bulan ini adalah bulan yang sangat istimewa apabila designer seperti mereka yang harga consultation sahaja selama ini berpuluh hingga ratusan ribu, ingin memberikan perkhidmatan mereka secara percuma! Kalau korang nak lebih faham lagi level kerja mereka macam mana, boleh layari www.idw.design dan Instagram mereka https://www.instagram.com/idw.design/.

Tak sabar nak jadi antara yang bertuah? Tempah slot korang sekarang melalui website IDW dan klik Get Consultation (https://idw.design/get-consultation/) untuk booking slot emas ini! 

@thesiakapkeli

Orang selangor mana? Mana yg betul2 sedap ni🤔 #GreatestMakanHits #foodreview #selangor @tourismselangor

♬ original sound - Siakap Keli