Siakap Keli

Undercons, Subsale Atau Lelong, Tiga Jenis Pasaran Hartanah Ni Korang Kena Kaji Dulu Sebelum Beli Rumah

Sebelum nak beli rumah atau mula ‘hunting house’ korang kena tahu tiga jenis pasaran hartanah yang ada dekat Malaysia. Pasaran hartanah ni terbahagi kepada tiga yang masing-masing ada kelebihan daripada segi untung dan risikonya.

  • Pasaran primer
  • Pasaran sekunder
  • Pasaran tertiary

Kita mulakan dengan pasaran terbawah hingga yang paling atas, untuk pembaca menilai pasaran manakah lebih baik ataupun bersesuaian dengan cita rasa masing-masing.

Pasaran Tertiari (Lelong)

Pasaran tertiari ini terdiri daripada rumah pasaran lelong. Rumah ini dilelong oleh pihak bank berikutan masalah tunggakan bayaran daripada pemilik asal.

Kredit: The Vocket

Kelebihan lelong:

  • Dapat dibeli dibawah harga pasaran semasa – Perlu melalui proses bidaan.

Risiko lelong:

  • Wang deposit tunai boleh hangus sekiranya loan ditolak atau tak lulus.

Pasaran Sekunder (Subsale)

Mungkin ada yang tak faham dengan term subsale, pasaran sekunder ni secara mudah fahamnya adalah rumah second hand. Proses jual beli melibatkan pemilik rumah asal dan pembeli.

Kredit: fazaproperty.com

Kelebihan subsale:

  • Rumah sudah siap – tidak berisiko terbengkalai (boleh pre-visit untuk memastikan keadaan rumah sebelum pembelian)
  • Tahu harga pasaran semasa hartanah.

Risiko subsale:

  • Kos permulaan (entry cost) agak tinggi diantara 10% – 15% (3.5% booking, 6.5% semasa sign S&P dan kos guaman)
  • Masalah pada unit jika harga terlalu murah (kes bunuh diri atau jenayah)
  • Tak dapat claim kerosakan pada rumah.

Pasaran Primer (Undercons) 

Kalau panggil primer mungkin ramai tak faham, tapi kalau kita cakap ‘undercons’ ramai yang tahu kan? Jadi, rumah dalam pasaran primer ini (underconstruction) melibatkan pihak pemaju dan kita sebagai pembeli.

Kelebihan undercons:

  • Miliki rumah baru dengan design terkini, bersih dan cantik.
  • Ditawarkan dengan rebat, diskaun tinggi dan tawaran menarik daripada pemaju untuk pembeli.
  • Tak perlu risau kerosakan pada unit – Boleh claim kerosakan jika ada.
  • Deposit serendah RM500 dah boleh miliki sebuah rumah.
  • Sepanjang tempoh pembinaan hanya perlu bayar interest.

Risiko undercons:

  • Projek terbengkalai – perlu cari developer yang diiktiraf/terkenal.
  • Projek lambat siap.

Seperti yang dikongsikan diatas, setiap pasaran mempunyai kelebihan dan risikonya yang tersendiri, pun begitu kita sebagai pembeli perlu menimbang sebaiknya untuk meminimumkan risiko-risiko tersebut.

Bercakap mengenai undercons, ada satu projek undercons ini yang katanya ‘laris’ sangat sesuai untuk bakal-bakal pembeli yang menginginkan ketenangan setelah penat pulang dari kerja.

Tak perlu takut dengan risiko projek terbengkalai, developer bankrup atau projek lambat siap kerana projek ini dibangunkan oleh pemaju bertaraf profesional dan terkenal dalam bidangnya, iaitu Matrix Concepts Holdings Berhad.

Bayu Sutera township eksklusif dilengkapi dengan fasiliti terbaik menepati citarasa pembeli masa kini. 

Ada yang tak tahu Bayu Sutera dekat mana?

Bayu Sutera terletak di Bandar Sri Sendayan, Seremban. Diliputi dengan jaring lebuhraya lengkap seperti:

  • Lebuhraya Utara – Selatan
  • Lebuhraya Seremban – Port Dickson
  • KLIA Lingkage
  • Lebuhraya Senawang – KLIA Expressway (Dalam cadangan)

Menariknya, kalau korang rasa tempat ni jauh dan terpencil korang salah sebab township ni dah sempurna dengan pelbagai ameniti dan fasiliti untuk setiap residen yang bakal mendiami kawasan ni. Bagi yang bekerja di sekitar Putrajaya, Cyberjaya, KLIA, Dengkil dan Bangi perjalanan hanya mengambil masa sekitar 30 hingga 40 minit.

“Orang cakap tu balik kerja penat-penat, sampai rumah dengan suasana indah dan nyaman terus rasa relax.”

Bayu Sutera ini juga cukup dengan pusat-pusat komersial dan pendidikan. Jadi, tak risaulah kalau nak fikir pasal anak sekolah, pusat rawatan dan pusat membeli-belah.

Sekolah dan kolej:

  • Matrix Global Schools
  • SJK C Bandar Sri Sendayan
  • SMK Bandar Baru Seri Sendayan
  • SMK (Felda) Seri Sendayan (2km)
  • SJK T Bandar Sri Sendayan (4km)
  • SJK C Tung Hua S2 Heights (7km)
  • Nilai University (24km)
  • INTI International University (25km)

Pusat perniagaan dan komersial:

  • Mydin Hypermarket Seremban 2 (8km)
  • AEON Seremban 2 (9km)
  • Tesco Extra Seremban 2 & NSK Trade City Seremban (11km)
  • Palm Mall (12km)

Pusat perubatan:

  • Hospital Columbia Asia (11km)
  • Hospital KPJ Seremban Specialist (12km)
  • Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (14km)

Selain fasiliti diatas, Bayu Sutera terletak dalam lokasi terbaik kerana berada ditengah-tengah Bandar Sri Sendayan dengan beberapa pusat riadah seperti Sendayan X-Park, D’tempat Country Club dan Sendayan Metropark.

Kediaman apa yang paling menarik di bandar township Bayu Sutera?

CELYN Bayu Sutera kediaman 2 tingkat jenis storey link bersaiz besar dibina dengan rekabentuk moden kotemporari, harmoni dengan keselesaan maksimal dalam kejiranan berkualiti dan eksklusif.

Tengok gambar pun dah cantik kan? Belum pergi site-viewing lagi tengok dan rasai sendiri pengalaman terbaik di CELYN Bayu Sutera ni.

Link untuk pendaftaran

CELYN dibangunkan dengan kebesaran 20’x 70’, berserta ruang parkir yang boleh memuatkan beberapa buah kereta dan laman untuk anak-anak beriadah yang cukup luas.

Berikut merupakan informasi tentang CELYN Bayu Sutera:

  • Rumah berkeluasan 2, 142 kaki persegi.
  • Dilengkapi dengan 4 bilik tidur + 3 bilik air (intermediate & end lots) dan 4 bilik tidur + 4 bilik air bagi corner lots.
  • Terbahagi kepada dua jenis kediaman – type A/A1 & B/B1.
  • Hanya 325 unit dalam satu residensi.

Link untuk pendaftaran

Setiap pembeli pastinya menginginkan hak eksklusif bagi setiap fasiliti dan ameniti yang ditawarkan di sesebuah kediaman. Di CEYLN Bayu Sutera, setiap pembeli ataupun residen berhak mendapatkan keahlian clubhouse SECARA PERCUMA dan EKSKLUSIF di d’Tempat Country Club dengan kemudahan seperti:

  • Gimnasium
  • Kolam renang
  • Gimnasium air
  • Badminton, Tennis, Squash courts
  • Cineplex
  • Ruang kanak-kanak
  • Bilik membaca
  • Snooker room
  • Dewan serbaguna

Promosi dan diskaun juga menanti bakal-bakal residen CELYN Bayu Sutera untuk masa terhad bermula daripada sekarang! Bagi yang berminat, Matrix Concept sekarang akan MENANGGUNG SEMUA BAYARAN LEGAL FEE, STAMP DUTY DAN MEMBERIKAN KEAHLIAN CLUBHOUSE PERCUMA selama lima (5) penggal di d’Tempat Country Club!

Tambah lagi! Ada pula pakej-pakej early bird misteri menanti para pembeli dalam masa yang sangat-sangat limited! Klik sahaja link ni dan daftar sekarang https://bayusutera.com/siakapkeli/ atau hubungi di 1800 88 2688. 

Tunggu apa lagi tu? Tunjuklah dekat hubby, wifey okay tak kalau nak duduk di CELYN BAYU SUTERA?

@thesiakapkeli

Orang selangor mana? Mana yg betul2 sedap ni🤔 #GreatestMakanHits #foodreview #selangor @tourismselangor

♬ original sound - Siakap Keli