Siakap Keli
Gambar hiasan via Google

Varian Omicron: Arab Saudi Sekat Kemasukan Penerbangan, Pelancong Dari 7 Negara Lagi

Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi telah mengumumkan sekatan penerbangan dari tujuh negara lagi. Keputusan ini diambil berikutan penularan terbaru varian coronavirus baharu (Covid-19) ‘Omicron’ di beberapa negara, jelasnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam. Pihak berkuasa kesihatan Kerajaan sedang memantau situasi dan pergerakan pelancong dari negara di mana jenis virus itu telah dikesan.

Kerajaan mengumumkan penggantungan perjalanan (ke dan dari) bagi negara berikut:

  • Republik Malawi
  • Republik Zambia
  • Republik Madagascar
  • Republik Angola
  • Republik Seychelles
  • Republik Mauritius
  • Republik Comoros

Sumber rasmi itu berkata bahawa penumpang asing yang tiba secara langsung atau tidak langsung dari negara-negara tersebut tidak dibenarkan memasuki Arab Saudi, dengan syarat mereka telah menghabiskan masa selama 14 hari di negara lain yang dibenarkan oleh pihak berkuasa Saudi.

Awal bulan ini, Arab Saudi telah menangguhkan perjalanan dari tujuh negara Afrika di tengah-tengah kebimbangan berkaitan varian Covid-19 baharu.

Bukan sahaja pengembara yang dikecualikan daripada syarat ini. Malah ia juga termasuk rakyat Saudi, yang melakukan perjalanan dari tujuh negara akan tertakluk kepada kuarantin institusi selama lima hari tanpa mengira status vaksinasi mereka.

Kementerian itu menegaskan bahawa sesiapa yang akan memasuki Arab Saudi dari negara atau negeri yang diumumkan sebelum ini, atau melaluinya, pada 1 November 2021, dikehendaki mempunyai keputusan PCR negatif yang dijalankan selepas tiba di Arab Saudi.

Pegawai itu mengulangi bahawa semua prosedur dan langkah tertakluk kepada penilaian berterusan oleh pihak berkuasa kesihatan yang kompeten dan bergantung kepada perkembangan situasi epidemiologi.

Arab Saudi telah memberi amaran kepada rakyat dan penduduk agar tidak melakukan perjalanan ke negara-negara tersebut sehingga diberitahu kelak.

Sumber: Khaleej Times

 

" "