Siakap Keli

Syarikat Pemula Teknologi PR Pertama di Asia PubliCT.io Menampilkan Solusi Perhubungan Awam Hibrid

Dua jenama terkemuka, Supernewsroom dan firma PR Intelectasia bergabung sebagai suatu jenama kukuh untuk membentuk syarikat perundingan perhubungan awam menyeluruh yang ditunjangi oleh super app PR yang mantap.

Kuala Lumpur, 15 Julai 2022 – Dua jenama dari industri perundingan Perhubungan Awam (PR), yang pernah memenangi anugerah – Intelectasia dan Supernewsroom kini bergelar PubliCT.io, yang akan memainkan peranan sebagai syarikat PR berintegrasi dan juga sebagai syarikat pemula teknologi dengan menawarkan solusi perkhidmatan PR digital yang komprehensif.

Usaha penjenamaan semula bermula pada Mac lalu, dengan kemunculan sulung rasmi PubliCT.io pada Julai 2022. Penjenamaan semula berkenaan menyaksikan logo dan slogan baharu – Your Brand in the News (Jenama Anda di Paparan Berita) berserta laman sesawang yang dikemas kini, segalanya diperkemaskan untuk menampilkan suatu identiti jenama tunggal untuk syarikat tersebut.

“Intelectasia dan Supernewsroom telah berkembang pesat dalam industri Perhubungan Awam sejak ia ditubuhkan pada 2015. Penjenamaan semula kepada PubliCT.io ini tepat pada masanya kerana kami percaya identiti jenama tunggal akan membantu kami untuk memperkemas semua perkhidmatan yang disediakan dan menyerlahkan jenama platform ini bagi memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan,” kata Manminder Kaur Dhillon, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif PubliCT.io.

PubliCT.io yang merupakan platform PR pertama seumpamanya memperkenalkan sistem ‘pay-as-you-go’ bagi semua perkhidmatannya kini turut menawarkan khidmat jaminan penerbitan artikel dan konten di portal-portal berita termasuk media arus perdana.

“Menerusi model PubliCT.io yang baru ini, media boleh menjana satu lagi sumber pendapatan selain dari hanya berfokus kepada jualan iklan atau penerbitan berbentuk advertorial. Prosesnya adalah ringkas tetapi sangat efektif dimana brand diluar sana boleh memilih sendiri agensi penerbitan berita (media) untuk menerbitkan artikel mereka. Di pihak media, artikel akan diterbitkan sekiranya ia memenuhi kriteria dan nilai berita yang diperlukan dan seterusnya menjana sumber pendapatan baru,” jelas Manminder.

PubliCT.io kini sudah mempunyai 3,000 rakan media di seluruh dunia termasuk Associated Press (AP) yang mempunyai liputan meluas di Amerika Syarikat, Timur Tengah dan rantau Asia.

(Kredit: Google)

Dengan menggunakan antara muka yang mesra pengguna, platform PubliCT.io membantu jenama untuk memperkemas kempen PR mereka, memudahkan kolabrasi sesama rakan sekerja dan berhubung dengan wartawan untuk menghantar siaran media (artikel), atau juga undangan media dengan hanya menggunakan teknologi hujung jari.

Platform berkenaan memberi akses ke pangkalan data medianya yang mencecah 30,000 wartawan dan editor dari Asia Tenggara yang boleh digunakan oleh syarikat pemula (start up) dan Fortune 500 untuk mendapatkan publisiti serta-merta.

Selain itu menerusi platform publiCT.io pengguna turut boleh mendapatkan khidmat perunding PR maya, penulis dan penterjemah profesional. Platform berkenaan berintegrasi dengan e-wallet yang membolehkan pengguna untuk membeli kredit bernilai RM2 setiap satu (AS$0.50) dan boleh ditambah nilai apabila diperlukan. Kredit hanya ditolak daripada akaun pengguna apabila isi kandungan diterima untuk penyiaran oleh sesuatu laman berita, atau untuk membeli sebarang perkhidmatan di platform berkenaan. Ia sekaligus memberikan penyelesaian yang kos efektif tanpa keperluan untuk langganan mahal untuk melancarkan sesuatu kempen publisiti.

“Kami yakin bahawa PubliCT.io bakal memberikan nilai yang lebih baik kepada pelanggan dan memberikan kami kelebihan berdaya saing. Sehingga kini, kami sudah membantu ratusan syarikat daripada syarikat pemula sehinggalah jenama antarabangsa yang menyaksikan 10x pulangan pelaburan secara purata dari segi nilai PR selepas mendapatkan khidmat kami,”tambah Manminder.

PubliCT.io yang dibiayai oleh Cradle Fund- pernah dinobat sebagai Syarikat Pemula Media Terbaik Vikingcubator Challenge di Singapura. Syarikat berkenaan kini dalam usaha pengumpulan dana pra siri A – suatu langkah sementara antara pusingan awal dan Siri A untuk syarikat pemula yang bersedia untuk merangsang pertumbuhan di bawah nama baharu dan penambahbaikannya.

PubliCT.io yang dilancarkan secara rasmi pada 7 Julai 2022 di Vida Kuala Lumpur, menyaksikan lebih 100 agensi media dan wakil pelbagai brand terkemuka hadir dan diberikan penghargaan atas sokongan kepada platform PR berkenaan.

Amira

Love yourself.