Siakap Keli
reject Permohonan Kerja Yang Ada Digit 5
Gambar: Q-Sourcing Servtec

Pengurus Syarikat Dikecam, “Reject” Permohonan Kerja Yang Ada Digit 5 Pada Nombor Telefon

Pengurus Syarikat Dikecam, “Reject” Permohonan Kerja Yang Ada Digit 5 Pada Nombor Telefon

CHINA – Pengurus sebuah syarikat pendidikan China dilaporkan telah dikecam kerana menolak bakal pekerja yang mempunyai nombor ‘5’ sebagai digit terakhir dalam nombor telefon mereka.

Menurut akhbar berita China, syarikat pendidikan di Shenzhen, Guangdong itu didakwa menolak permohonan bakal pekerja  yang mempunyai ‘5’ sebagai digit kelima dalam nombor telefon mereka kerana beranggapan sebagai malang

Pemohon tersebut telah dinasihatkan untuk menukar nombor telefon mereka jika mereka benar-benar berminat untuk bekerja di syarikat tersebut.

Perkara tersebut dianggap pelik kerana nombor telefon pekerja tidak berkait dengan kecekapan dan etika kerja.

Berita tersebut telah mencetuskan perdebatan yang hangat di China kerana kepercayaan itu masih diamalkan oleh sesetengah pihak.

Hashtag “Syarikat Tidak Mengupah Orang Yang Nombor Telefonnya 5 sebagai Digit Ke-5” tersebar meluas selepas kes itu menjadi berita di China.

Ramai netizen menyatakan dasar tersebut tidak sepatutnya dipatuhi dan tidak masuk akal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga yang menyokong dan percaya dengan keputusan pengurus syarikat tersebut.

What’s On Weibo baru-baru ini melaporkan seorang pakar dalam astrologi dan numerologi, Jimenjun menjelaskan  kemungkinan besar dasar tersebut diilhamkan oleh teks ramalan Cina kuno I Ching yang merangkumi teori berbilang 5 yang dianggap tidak menguntungkan.

Menurutnya, seseorang dengan ‘5’ sebagai digit kelima dalam nombor telefon mereka mungkin mudah bertembung dan membawa nasib malang kepada pihak atasan syarikat.

“Ibu saya memberitahu saya bahawa adalah lebih baik jika nombor telefon saya tidak mengandungi 0 atau 5, jadi tidak ada satu pun 5 di sana,” seorang pengguna Weibo mengulas mengenai cerita itu.

Secara amnya, maklum balas mengenai dasar pengambilan syarikat yang tidak dinamakan adalah negatif.

Menurut pandangan orang ramai, amalan sedemikian tidak wajar dilaksanakan dalam dunia moden.

Selain itu, penolakan calon berdasarkan nombor telefon boleh dianggap sebagai diskriminasi.

“Sekarang abad ke-21 dan masih ada bos yang percaya karut. Mengapa anda tidak mengupah sahaja seorang Guru Feng-shui peramal?” komen seorang netizen.

Sumber : HamariWeb

Baca: “Rugi Ni Bang,” Penuh Satu Troli, Tiba-tiba “Cashier” Mydin Kata Tak Baloi Bayar Macam Ni

Anis Annisa