Siakap Keli
samseng el salvador
Gambar: Mirror, Google

Terlibat Dalam 33 Kes Bunuh, Ahli Kumpulan Samseng Di El Salvador Dipenjara 1,310 Tahun

Terlibat Dalam 33 Kes Bunuh, Ahli Kumpulan Samseng Di El Salvador Dipenjara 1,310 Tahun

Seorang lelaki yang merupakan ahli kumpulan samseng dari El Salvador telah dijatuhkan hukuman penjara selama 1,310 tahun kerana terlibat dalam beberapa kes pembunuhan dan jenayah lain.

Memetik Metro UK, penjenayah itu disabitkan dengan 33 kes pembunuhan, sembilan komplot dalam melakukan pembunuhan dan beberapa aktiviti jenayah berbahaya yang lain.

Difahamkan bahawa dia juga adalah ahli sel Shulton dari geng Mara Salvatrucha, juga dikenali sebagai MS-13, kumpulan samseng yang terkenal dengan jenayah kejamnya di El Salvador.

Baca: Bayar RM1 Pun ‘Rider’ Hantar, Ni Cara Nak Dapat Cas ‘Delivery’ Paling Rendah Bila Pesan Makanan

Sementara itu, peguam negara Salvador, Rodolfo Delgado juga melaporkan bahawa rakan sel penjenayah itu turut dijatuhkan hukuman penjara selama 945 tahun.

Tertuduh disabitkan dengan 22 kes pembunuhan, empat perancangan untuk melakukan pembunuhan, cubaan membunuh dan peras ugut.

Peguam negara berkata, “Ahli kumpulan yang telah menyebabkan banyak penderitaan dan air mata untuk penduduk Salvador tidak akan bebas.”

“Mereka akan kekal dipenjara sehingga mereka melunaskan setiap jenayah mereka,” katanya.

Kumpulan MS-13 sangat digeruni pada 2015 sehingga mereka dibiarkan menjalani hukuman penjara sendiri dengan pengawal hanya berkawal di luar.

Tatu ahli kumpulan tersebut menceritakan tentang kisah jenayah yang mereka lakukan dan orang tersayang yang hilang semasa mereka berada dalam kumpulan.

Dipercayai bahawa kira-kira 2,500 ahli kumpulan tersebut telah dikurung di El Salvador, lapor Metro UK.

Dipindahkan ke penjara mega

Beberapa minggu sebelum itu, satu pengumuman yang mengatakan ribuan ahli kumpulan akan dipindahkan ke ‘penjara mega’ baharu di El Salvador telah dibuat.

Tindakan membanteras jenayah yang berterusan telah menyebabkan populasi penjara meningkat.

Namun begitu, Presiden Nayib Bukele berkata rumah baharu mereka bermakna ‘mereka tidak akan dapat membahayakan penduduk lagi.’

Kira-kira 2,000 ahli kumpulan telah dipindahkan ke kemudahan 40,000 kapasiti, yang kini dianggap sebagai yang terbesar di Amerika.

Dalam video yang disiarkan oleh Bukele, banduan yang berseluar pendek putih dengan kepala dicukur, dilihat berlari melalui penjara baharu ke dalam sel penjara.

Pada Mac tahun lalu, kerajaan Salvador mengisytiharkan darurat untuk memerangi operasi kumpulan samseng di negara Amerika Tengah itu.

Tindakan kontroversi itu telah diluluskan selepas gelombang pembunuhan yang dikaitkan dengan kumpulan penjenayah tergantung sementara beberapa perlindungan perlembagaan di El Salvador.

Ini telah menyebabkan hukuman yang lebih berat dijatuhkan kepada ahli kumpulan yang disabitkan kesalahan dan akibatnya kritikan daripada organisasi hak asasi manusia.

Sejak keadaan darurat diperkenalkan, pihak berkuasa dilaporkan telah menahan lebih 64,000 orang yang disyaki ahli kumpulan samseng tersebut.

Bagaimanapun, Juan Pappier, pemangku Timbalan Pengarah Bahagian Pemantauan Hak Asasi Manusia Amerika, berkata, El Salvador sedang melalui ‘bencana autoritarian’ yang hanya akan diatasi dengan rampasan kuasa.

Sumber: Metro UK

Noorliyana Ishak