Siakap Keli
1mdb dirampas
Kredit: BERNAMA

1MDB: Lukisan Pablo Picasso, Jam Tangan Mewah, Kondo Mewah Antara Dirampas Daripada Bekas Peguam – Ayob Khan

1MDB: Lukisan Pablo Picasso, Jam Tangan Mewah, Kondo Mewah Antara Dirampas Daripada Bekas Peguam – Ayob Khan

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Bernama) — Dua lukisan pelukis terkenal Pablo Picasso, seutas jam tangan mewah jenama Richard Mille, serta kondominium mewah di London, Amerika Syarikat dan Switzerland, antara aset yang dirampas daripada bekas peguam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Jasmine Loo Ai Swan.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay berkata aset-aset dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM93.2 juta itu, dipercayai diperoleh hasil daripada penyelewengan dana 1MDB.

Beliau berkata siasatan terhadap Loo mendapati, beliau ditawarkan jawatan dalam syarikat berkenaan pada 2011 dan menerima gaji sebanyak RM40,000 sebulan.

“Selain itu, siasatan juga mendapati Loo merupakan pemilik syarikat yang didaftarkan di British Virgin Island, yang mempunyai akaun bersama Jho Low di Falcon Private Bank,” katanya dalam sidang media khas di Bukit Aman di sini, hari ini.

Sebelum ini, seorang penganalisis Bank Negara Malaysia (BNM) memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak menerima RM2.3 bilion hasil 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam empat fasa dari 2011 hingga 2014 melalui dua akaun peribadinya di AmIslamic Bank Berhad.

Adam Ariff Mohd Roslan, 34, berkata menurut analisisnya, jejak wang dana tersebut yang diterima oleh dua akaun bank peribadi (berakhir dengan nombor 694 dan 880) boleh dikesan dan dibahagikan kepada empat fasa iaitu fasa Good Star, fasa Aabar-BVI, fasa Tanore dan fasa beli balik opsyen antara 2011 dan 2014.

Sumber: BERNAMA

BACA: Najib Terima RM2.28 Bilion Hasil 1MDB Sejak 2011 – Penganalisis BNM

Nurhanis

Sesuatu yang dilepaskan secara terpaksa, sakitnya tidak pernah sederhana