Siakap Keli
pamer plat langek
Gambar: JPJ Melaka

Padah Pamer Plat “Langek”, JPJ Melaka Tahan Sekumpulan Remaja

Padah Pamer Plat “Langek”, JPJ Melaka Tahan Sekumpulan Remaja

AYER KEROH — Tindakan sekumpulan remaja bermotosikal mempamerkan nombor pendaftaran yang mengelirukan iaitu “LANGEK” membawa padah apabila ditahan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Menurut JPJ Negeri Melaka, penahanan itu dibuat oleh anggotanya sewaktu melakukan rondaan di sekitar kawasan Rehat dan Rawat Jejantas Ayer Keroh hala selatan.

Gambar: JPJ Melaka

Hasil pemeriksaan ke atas penunggang motosikal berkenaan turut mendapati dia tiada lesen memandu dan mempunyai kesalahan jalan raya lain seperti pengubahsuaian swingarm, tiada brek belakang dan lain-lain kesalahan teknikal.

Remaja plat langek
Gambar: JPJ Melaka

Sehubungan itu JPJ Melaka dalam kenyataan tersebut menasihati masyarakat terutama yang mempunyai anak remaja diingatkan supaya tidak membenarkan anak menunggang motosikal tanpa lesen.

“Pastikan motosikal tidak dilakukan sebarang pengubahsuaian supaya keselamatan pengguna jalan raya yang lain dapat dipelihara dan ketenteraman masyarakat tidak terganggu,” maklum kenyataan tersebut.

BACA JUGA: Nak Beli Kena Pastikan Ada Sticker Biru Ni Dulu, Baru Bil Air Rumah Tak “Melangit”

Terdahulu, Bernama melaporkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengeluarkan sebanyak 2,227 notis saman kepada Pemandu Warga Asing (PEWA) khususnya penunggang motosikal sepanjang operasi di Kedah yang bermula 1 November lepas.

Menurut Pengarah JPJ negeri, Aman Shah Hashim, situasi warga asing yang menunggang motosikal disifatkan membimbangkan, meskipun tindakan telah diambil terhadap pemilik kenderaan sebelum ini.

“Notis saman paling tinggi ialah PEWA, jadi kita tak lagi ada toleransi dan sudah ambil tindakan terhadap pemilik dan pemandu kenderaan yang kebanyakannya melibatkan penunggang motosikal. Paling ramai warga Bangladesh, Pakistan, Rohingya dan sedikit India.

“Jadi, pesan saya buat rakyat tempatan, tolong jangan sewakan kenderaan kepada pendatang asing, walaupun dengan alasan untuk mereka pergi bekerja kerana kita tiada kompromi lagi dalam perbuatan ini, saman bukan sahaja kepada pemandu tetapi pemilik kenderaan juga,” jelasnya.

BACA JUGA: Kenali Manchineel, Pokok Paling Berbahaya Di Dunia Hingga Digelar “Tree Of Death”

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menyertai Op Khas Patuh Bersepadu di kawasan Rawat dan Rehat (R&R) Gurun .

Sumber: Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Melaka 

Iqbal Yasir

A wise man once said "If not us, then who? If not now, then when?"