Chef Terkenal New Zealand Iktiraf Nasi Goreng Malaysia Paling Sedap
Malaysia merupakan sebuah negara yang terkenal dengan kemajmukan masyarakatnya. Kepelbagaian bangsa ini menjadi negara kita sangat unik dan terkenal di seantero dunia.
Antara aspek yang begitu dikagumi tentang Malaysia adalah budaya kulinarinya yang memang tidak dapat dipisahkan dengan kehidupan seharian masyarakat setempat.
Makanan Malaysia dikatakan mempunyai identiti yang tersendiri terdiri daripada gabungan rasa, aroma dan tekstur yang lengkap serta menyelerakan.
Selain nasi lemak, laksa, roti canai, nasi kandar dan kuetiau, kita juga memiliki aneka nasi goreng yang boleh ditemui dijual di mana-mana sahaja.
Kita ada Nasi Goreng Kampung, Nasi Goreng Cina, Nasi Goreng USA, Nasi Goreng Mamak, Nasi Goreng Seafood dan pelbagi versi lagi.
Walaupun asasnya sama iaitu nasi goreng, namun setiap versi sebenarnya ada rasa tersendiri. Malah, lain kedai lain juga rasanya.
Chef New Zealand iktiraf Nasi Goreng Malaysia paling sedap
Baru-baru ini, seorang chef terkenal dari New Zealand telah melakukan uji rasa terhadap nasi goreng dari negara yang berbeza-beza.
Andy Cooks melaksanakan ujian rasa tersebut kepada beberapa bahagian dengan bahagian ketiga melibatkan Nasi Goreng Kampung (Malaysia), Arroz Chaufa (Peru) dan Cơm Chiên (Vietnam).
Menurut Andy, beliau mahu melihat sama ada tiga nasi goreng berkenaan lebih sedap daripada Nasi Goreng Korea dan Thailand yang menjadi pilihannya sebelum uji rasa bahagian ketiga itu dibuat.
Untuk itu, beliau menyediakan bahan-bahan untuk ketiga-tiga nasi goreng berkenaan berdasarkan resepi asli yang diperolehinya.
Beliau bermula dengan menyediakan Arroz Chaufa terlebih dahulu. Andy berkata, nasi goreng tersebut menggabungkan elemen masakan Cina dengan bahan-bahan tempatan dari Peru sendiri.
Seterusnya, beliau menyiapkan Nasi Goreng Kampung yang lengkap bersama telur mata kerbau. Hidangan tersebut dikatakan seimbang, mempunyai tahap kepedasan yang tepat dan disempurnakan dengan tekstur ikan bilis yang rangup.
Hidangan ketika pula, Andy menyediakan Cơm Chiên yang telah dimasak bersama bahan-bahan seperti puri tomato, bawang putih, mentega, isi daging ayam dan sebagainya.
Nasi Goreng Kampung unik, rasa enak bila ditambah telur mata kerbau
Setelah mencuba ketiga-tiga hidangan tersebut, beliau memberi keputusan bahawa Nasi Goreng Kampung sebagai yang terbaik dan rasanya sangat mengagumkan.
Menurut Andy, resepi Nasi Goreng Kampung itu menjadi lengkap dengan adanya telur mata kerbau. Lebih-lebih lagi apabila bahagian kuning telur dibiar separuh masak, meninggalkan rasa lemak berkrim dalam setiap suapan.
Beliau akhirnya membuat kesimpulan bahawa Nasi Goreng Kampung adalah pemenang dalam cabaran uji rasa itu kerana resepi dan rasanya lebih menyelerakan.
BACA: Unik, Syarikat Kren Tabur Bonus RM36 Juta Atas Meja Untuk Pekerja
Sumber: Andy cooks via Facebook