Siakap Keli

Malaysia Berada Di Luar Kawasan Plat Tektonik Tapi Tetap Terasa Gegaran Gempa Bumi, Kenapa?

Baru-baru ini negara dikejutkan dengan gegaran gempa bumi kuat berukuran skala 7.0 melanda Lombok yang mengorbankan kira-kira 82 orang. Kejadian kali ini merupakan gempa terbesar selepas 13 tahun.

Kita sebagai penduduk Malaysia sangat beruntung kerana jauh dari gunung berapi. Namun kita masih lagi boleh merasa gegaran gempa dari negara jiran kita, Indonesia.

Apa Itu Gempa Bumi?

Gempa bumi merupakan hasil tenaga yang dilepaskan secara mengejut disebabkan perubahan dalam kerak bumi. Perubahan ini menyebabkan tanah bergegar and menghasilkan gegaran yang bergerak keluar daripada titik tumpu gempa. Titik tumpu merupakan lokasi “punca” di dalam tanah di mana tenaga gempa bumi dibebaskan. Lokasi di atas tanah pada titik tumpu gempa bumi dikenali sebagai ‘epicenter‘ (1).

Gempa bumi sering berlaku di kawasan pinggiran plat tektonik, di mana pergeseran antara kepingan kerak bumi atau letupan gunung berapi akan menyebabkan peralihan tanah yang besar. Peralihan tanah yang besar secara mengejut ini akan menyebabkan berlakunya gempa bumi (1).

Antara kawasan yang kerap mengalami gempa bumi adalah sekitar Cincin Api Pasifik atau dikenali juga sebagai “Pacific Ring of Fire”. Lingkaran Cincin Api Pasifik merupakan sempadan pertembungan antara dua plak tektonik. Negara Indonesia yang merupakan jiran Malaysia, turut mempunyai beberapa gunung berapi yang aktif dan kawasan yang berhampiran gunung berapi sering turut mengalami gempa bumi (1).

Punca Gempa Bumi

Gempa bumi berlaku akibat proses alam semulajadi yang mengejut seperti letupan dan hentaman meteor. Kebanyakan gempa berlaku disebabkan oleh tekanan secara mengejut dalam batu jauh di bawah permukaan bumi yang terkumpul dalam tempoh yang panjang.

Tekanan ini mungkin berpunca daripada pergerakan plat tektonik sepanjang garis rekahan dan geseran glasier. Selain itu, kerak bumi yang membengkok dan berlipat juga menjadi salah satu faktor terjadinya gempa(1)(2).

Ketika proses ini berlaku, batu-bata yang keras akan pecah menjadi blok-blok dan apabila dua bahagian batu berselisih secara melintang atau menegak, pergerakan ini dikenali sebagai “faulting”. “Faulting” boleh berlaku pada skala yang kecil atau berskala besar. “Faulting” pada skala kecil biasanya berlaku jauh di bawah tanah dan tidak kelihatan ketara pada permukaan bumi(1)(2).

Lantunan “Isostatic” merujuk kepada tanah yang terbenam dan ditindih lapisan air batu yang tebal dan berat. Ia akan melantun naik semula disebabkan lapisan air batu yang terkumpul di bahagian atas telah cair(1)(2).

Gambar : GFZ Potsdam

Pergerakan lantunan “Isostatic” akan terus berlaku, menyebabkan gempa bumi sehinggalah selagi tekanan sekata tercapai pada kerak bumi.

Cara Gempa Bumi Diukur

Kekuatan gempa bumi diukur menggunakan mesin yang dinamakan seismograf. Mesin ini merekodkan gegaran dan saintis boleh mendapatkan ukuran kuasa gempa dalam skala ritcher. Skala Richter merupakan ukuran logarithmik(2).

Nombor 1 hingga 10 dan nombor 1 adalah gempa bumi kecil yang biasa berlaku setiap hari dan biasanya manusia tidak merasainya. Nombor 7 hingga 10 adalah gempa bumi paling kuat yang berlaku dalam masa 10 hingga 20 tahun(2).

Gempa bumi juga boleh diukur dengan menggunakan ukuran Skala Mercalli. Gegaran sering berlaku tetapi tidak semua di antara gegaran itu kuat untuk kita rasa(2).

Cara Mengetahui Tempat Punca Gempa

Gambar : USGS

Seismogram juga boleh digunakan untuk mencari gempa bumi. Berdasarkan gambar rajah diatas, dapat dilihat gelombang P dan gelombang S masing-masing menggegarkan tanah dengan cara yang berbeza ketika mereka melintasi ia. Gelombang P juga lebih cepat daripada gelombang S, dan fakta ini membolehkan para saintis memberitahu di mana gempa bumi itu(3).

Untuk memahami bagaimana ini berfungsi, bandingkan gelombang P dan S kepada kilat dan guruh. Cahaya akan bergerak lebih cepat daripada bunyi, jadi semasa ribut petir akan kelihatan kilat kemudian akan mendengar guruh. Sekiranya kedudukan seseorang dekat dengan kilat, guruh akan melonjak sejurus selepas kilat, tetapi jika jauh dari kilat, seseorang boleh mengira dalam beberapa saat sebelum mendengar guruh(3).

Gelombang P adalah seperti kilat manakala gelombang S adalah seperti guruh. Gelombang P bergerak lebih cepat dan menggoncang tanah tempat ianya bermula. Kemudian gelombang S akan mengikuti dan menggoncang tanah juga.

Dengan melihat jumlah masa antara gelombang P dan S pada seismogram yang direkodkan, saintis dapat mengetahui sejauh mana gempa bumi itu dari lokasi tersebut. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat mengetahui sejauh mana dari seismograf gempa itu, hanya sejauh mana ia berlaku(3).

triangulasi

Para saintis kemudian menggunakan kaedah yang dipanggil triangulasi untuk menentukan tepat di mana gempa bumi itu. Ia dipanggil triangulasi kerana segitiga memerlukan tiga seismograf untuk mencari gempa bumi. Sekiranya seseorang menarik bulatan pada peta (Gambar atas) di sekitar tiga seismograf yang berbeza di mana jejari masing-masing adalah jarak dari stesen itu ke gempa bumi, persimpangan dari ketiga-tiga bulatan itu adalah pusat gempa(3).

Bencana Alam Yang Berpunca Dari Gempa Bumi

  • Tsunami – Ianya merupakan gelombang laut gergasi yang dihasilkan oleh pergerakan ganas gunung berapi di bawah air. Tempoh masa gelombang ini mampu bertahan hingga satu jam yang menyebabkan kehancuran besar seperti yang dilihat di Sri Lanka dan Aceh pada tahun 2004.
  • Kebakaran – Kebakaran boleh berlaku kerana gempa bumi yang merosakkan stesen kuasa elektrik atau garisan gas. Pada tahun 1906 di San Francisco, api yang disebabkan oleh gempa bumi dan telah membunuh lebih ramai orang daripada gempa itu sendiri.
  • Tanah runtuh dan longsoran – Gempa bumi boleh menghasilkan cerun yang tidak stabil yang boleh menyebabkan tanah bergerak.
  • Banjir – Banjir adalah limpahan air berlaku apabila tasik, empangan atau sungai melimpah disebabkan oleh pergerakan tanah akibat gempa bumi atau tanah runtuh. Banjir boleh memberi kesan buruk pada bumi, kehidupan haiwan dan kehidupan manusia.
  • Kematian manusia dan haiwan – Sudah tentu, gempa bumi boleh menyebabkan kecederaan teruk dan kehilangan nyawa. Gempa bumi mengakibatkan bangunan rosak dan runtuh sekaligus mengorbankan ramai orang yang terperangkap. Selain itu juga, gempa bumi menyebabkan penyakit dan kekurangan keperluan asas untuk orang ramai(4).
Gambar : Kemusnahan di Nepal

Kepercayaan Agama Dan Kebudayaan Mengenai Gempa Bumi

Menurut mitologi Yunani, gempa bumi disebabkan oleh tuhan Poseidon. Mereka percaya bahawa Tuhan Poseidonakan menyerang tanah dengan trident ketika marah dan menyebabkan banyak bencana. Dia juga akan menyebabkan gempa bumi membalas dendam(4).

Dalam mitologi Jepun pula, gempa bumi berlaku kerana pemburuan ikan keli gergasi yang dinamakan Namazu yang hidup di bawah kerak bumi. Manakala, mengikut kepercayaan budaya lain yang popular, gambaran gempa bumi ini  dibentuk kerana selepas tragedi pada tahun 1906 di San Francisco dimana berlaku gegaran dan banyak bandar musnah(4).

Rujukan

  1. MajalahSains.Com
  2. Zikri Husaini.com
  3. USGS
  4. Basic Planet

Amy Noreffaziera

Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

" "