Siakap Keli

Banyak Cara Lain Selain Menyakiti Diri Sendiri, Jenis Makanan Mempengaruhi Keupayaan Untuk Menghilangkan Stress

Tekanan adalah keadaan yang dialami oleh individu dan disebabkan oleh keadaan fizikal, alam sekitar, dan sosial yang biasanya tidak terkawal. Aktiviti padat dan tekanan juga sering menyebabkan ketidakselesaan dan menjurus kepada kemurungan.

Tekanan sering dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit atau gangguan kesihatan seperti kemurungan, tekanan darah tinggi, obesiti, dan juga masalah jantung. Keadaan seperti itu sering berlaku pada orang yang tidak dapat mengawal dan juga menangani stres dengan baik(1).

Satu kaedah yang boleh dilakukan untuk melegakan tekanan adalah melalui pola pengambilan makanan. Sesetengah jenis makanan boleh menjadi suasana yang lebih baik atau suasana hati(1).

Berikut adalah beberapa makanan yang berguna untuk melegakan tekanan.

Yogurt

Yogurt adalah satu jenis pengambilan dari produk tenusu. Yogurt dapat mengurangkan kadar stress yang berlebihan kerana ia dapat meningkatkan kadar serotonin di otak yang berguna untuk memberikan rasa yang tenang bagi seseorang yang mengalami stress(1).

Gambar :Loving It Vegan

Yogurt akan menjadikan suasana lebih tenang. Untuk meningkatkan rasa relaks, mereka juga boleh menggunakan yogurt dengan pelbagai jenis rasa untuk membuat sensasi baru untuk perasaan mereka(1).

Madu

Gambar :Madu Asli Indonesia – WordPress.com

Madu mengandung tryptophan yang tinggi. Ia mampu mengurangkan rasa sakit dan melancarkan saraf anda. Caranya adalah disarankan menambah satu sudu makan madu dalam yogurt sebagai sarapan atau sapukan madu pada roti bakar.

Hidangan ini mampu menjadi permulaan pagi lebih baik sebelum memulakan rutin harian anda(2).

Susu Panas

Gambar :KhatyAiman

Susu juga mengandung tryptophan dan kalsium yang memberikan ketenangan. Anda juga boleh mengambil segelas susu sebagai minuman atau campuran dalam makanan pagi anda(2).

Kacang Badam /Almonds

Jika anda suka memakan badam, maka anda bukan sahaja mendapat manfaat pemakanan, tetapi pada masa yang sama dapat melegakan tekanan. Almond mempunyai sifat pemakanan dalam bentuk vitamin B, besi, magnesium, dan juga vitamin E(1).

Gambar :Nutriment Diet

Kandungan vitamin B dan magnesium juga berkaitan dengan prestasi otak untuk menghasilkan lebih serotonin sehingga perasaan menjadi lebih baik. Bukan itu sahaja, vitamin E dan zat besi juga berguna sebagai antioksidan semulajadi yang akan mengatasi kesan negatif radikal bebas yang menyebabkan tekanan(1).

Teh Hijau

Teh hijau sarat dengan L-theanine, bahan kimia untuk menghilangkan tekanan dan mendorong seseorang untuk merasa tenang. Minum secawan teh hijau tanpa caffeine sebelum tidur menjadi cara terbaik untuk releksasi fizikal dan mental selepas seharian dengan tekanan yang penuh tekanan(2).

Gambar :BBC Good Food

Ikan

Ikan telah lama dipercayai sebagai salah satu pengambilan makanan dengan pelbagai nutrien yang baik untuk perkembangan sel otak. Bukan sahaja baik untuk pembangunan sel otak, makan ikan juga sangat baik untuk mood(1).

Gambar :Mercinews

Ikan adalah makanan yang mengandungi omega 3 tinggi dalam ikan yang sangat baik untuk menenangkan minda dan mencegah tekanan. Bukan hanya itu, dengan memakan ikan, si pemakan juga mendapat bonus dalam bentuk peningkatan kesihatan jantung(1).

Coklat 

Hampir semua orang suka coklat. Seperti yogurt, coklat juga akan meningkatkan tahap serotonin di dalam otak. Bukan itu sahaja, coklat ternyata mengandungi phenylethylamine , yang merupakan sejenis bahan seperti retorophan yang dapat meningkatkan pengambilan tryptophan ke otak yang seterusnya menghasilkan dopamin(1).

Gambar :Catatan Mini

Dopamine adalah hormon yang akan mewujudkan rasa keseronokan dan memberikan suasana yang lebih baik. Kandungan phenylethylamine dalam coklat juga dianggap mempunyai sifat afrodisiak yang menimbulkan perasaan seperti orang yang jatuh cinta(1).

Coklat mempunyai banyak manfaat terutama untuk rawatan diri. Coklat gelap boleh membantu mengurangkan kadar tekanan dalam badan. Mengambil coklat juga membantu menstabilkan metabolisme(2).

Air Kelapa

Gambar :pustaka pertanian

Kajian yang dilakukan oleh Columbia University pada tahun 2010 mendapati orang yang minum air dan makan isi kelapa boleh membantu menurunkan tekanan darah. Oleh itu, anda mungkin boleh memasukkan parutan kelapa muda dalam smoothie untuk sarapan pagi atau minum air kelapa muda tanpa tekanan(2).

Brokoli

Sup brokoli ternyata dapat meredakan stress. Menurut seorang pakar pemakanan di India, brokoli adalah sayuran yang banyak mengandung antioksidan sehingga dapat mengurangi stress.

Selain itu ,Vitamin B, terutama asid folik yang terkandung di dalamnya juga terbukti bukan hanya dapat meredakan stres, tapi juga dapat meredakan sindrom panik, gelisah, hingga kemurungan(3).

Gambar :Tribun Travel – Tribunnews.com

Sebenarnya, terdapat banyak makanan yang boleh mengurangkan kadar tekanan pada diri seseorang. Jika ingin dijelaskan satu per satu, sudah pasti artikel ini bakal jadi sebuah buku kesihatan pula.

Jadi berikut adalah beberapa jenis makanan lain yang dapat mengurangkan stress sekaligus menyihatkan tubuh badan seseorang.

 • Sayuran Hijau
 • Pisang dan buah buahan yang mengandungi Vitamin C
 • Salmon
 • Bawang Putih
 • Kekacang lain seperti Walnut
 • Kismis
 • Keju
 • Aiskrim
 • Tuna (Vitamin B6 dan B12)

 

Rujukan

 1. Helosehat.com
 2. Rasa.my
 3. Doktersehat.com
 4. Eating Well
 5. prevention.com